Kidobhatja Igor Matovič a kormánykoalícióból a másik jobboldali-populista kormánypártot

Szerző: Renczes Ágoston
2021.09.20. 09:35

Boris Kollár, a Sme rodina elnöke ugyanis ellenzi azt a bizottság felállítását, ami a rendőrségen belül kialakult helyzettel foglalkozna. Közben Robert Fico előrehozott választásra készülve kötne szövetséget korábbi párttársával, Peter Pellegrinivel.

Kidobhatja Igor Matovič a kormánykoalícióból a másik jobboldali-populista kormánypártot

Ha a Sme rodina akadályozná a rendszer megtisztulásáért dolgozó becsületes nyomozók megvédését, akkor

Boris Kollár pártja „mentálisan távolodik a koalíciótól, és fel kell tennünk magunknak a kérdést: képesek vagyunk-e nélkülük összeállítani a koalíciót?”

tette fel magának a kérdést Igor Matovič pénzügyminiszter, korábbi miniszterelnök, a legnagyobb kormánypárt, a jobboldali-populista OĽaNO (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) elnöke vasárnap a TA3 televízió politikai műsorának vendégeként.

Mint arról az Azonnali is beszámolt, a szlovák rendőrségen belül nyílt harc bontakozott ki: a testület speciális egysége, a leginkább korrupciós ügyekkel foglalkozó NAKA, és a belügyminisztérium belső ellenőrzése, az ÚIS egymás ellen dolgoztak és egymás embereinek letartóztatására készültek.

Az ÚIS volt gyorsabb: szeptember 13-án hétfőn őrizetbe vette a NAKA négy nyomozóját, akik a legnagyobb korrupció ügyeken dolgoztak, többek között ők tartóztattak le két korábbi országos rendőrfőkapitányt és a rendőrség teljes korábbi, bűnszervezetként működő vezetését.

Kollár nem akar változásokat

A kialakult helyzet miatt Eduard Heger miniszterelnök és Igor Matovič pénzügyminiszter pénteken bejelentették:

egy bizottságot állítanának fel, ami jogszabályi változtatásokat dolgozna ki a rendőrség, a bíróságok és az ügyészség kapcsolatrendszerében, hogy elkerülhetők legyenek a jelenlegihez hasonló belharcok.

Boris Kollár, a parlament elnöke, egyben a négypárti kormánykoalícióban a másik jobboldali-populista kormánypárt, a Sme rodina elnöke azonban nem akar részt venni ennek a bizottságnak a munkájában, és elutasítja, hogy a kormány csak azért változtasson a jogszabályokon, mert „valakinek nem tetszenek az ügyészség döntései”.

Az ügyészség ugyanis hozott néhány nagy felháborodást keltő, ellentmondásos döntést augusztus végén: megszüntette az eljárást a titkosszolgálat, a SIS márciusban letartóztatott vezetője Vladimír Pčolinský ellen – őt pont a Sme rodina nevezte a pozícióra, és nagyon szoros kötelékek fűzik a párthoz –, de az őt a vád szerint lefizető vállalkozó ellen, és az egyik leggazdagabb szlovák oligarcha, Jaroslav Haščák ellen is megszüntették az eljárást.

Ezek az események súlyos csapást mértek az eredetileg Igor Matovič, majd az ő lemondása után Eduard Heger vezette kormány korrupcióellenes imidzsére;

a járványt kaotikusan kezelő és emiatt negy elégedetlenséggel szembe néző koalíció az igazságszolgáltatással és a politikával összefonódott szervezett bűnözés felszámolásának területén tudott csak látványos eredményeket felmutatni.

Boris Kollárék azonban pont ezen a területen akadályozzák a kormányt, és Matovič, aki eddig egyszer sem ment szembe Kollárral, most már egy Sme rodina nélküli koalíció lehetőségéről beszél, illetve azt is mondta a TA3 műsorában, hogy

elveszik a Sme rodinától a SIS irányítását, ha beigazolódik, hogy a titkosszolgálat áll a NAKA és az ÚIS harca mögött.

Erre több jel is utal: az ÚIS a SIS jelzései és az általa lehallgatott telefonbeszélgetésekre alapozva kezdett el vizsgálódni a NAKA-nál.

Hogy működne a Sme rodina nélkül a koalíció?

A 150 tagú szlovák parlamentben 76 mandátum szükséges a többséghez. A Sme rodina nélkül a kormánykoalíciónak pont 75 tagja lenne, de több független képviselő is jelezte (ők jellemzően valamelyik kormánypárt tagjai voltak, akik közben otthagyták a pártjukat), hogy hajlandó lenne kívülről támogatni egy ilyen kormányt.

Kollár erre azt reagálta, hogy ha a kolaíciónak nincs rá szüksége, gond nélkül távozik, később belengette, hogy a 17-tagú Sme rodina-frakció hamarosan 22-tagúra bővülhet. Azonban hogy kikkel, azt nem árulta el. Ez egyrészt jelentheti azt is, hogy hozzájuk is függetlenek csatlakoznak, de azt is, hogy Matovič OĽaNO-jától fognak képviselőket átcsábítani.

A Denník N hírkommentáló rovata szerint Matovič fenyegetését érdemes fenntartásokkal kezelni, mert az exkormányfőnek nincs nagy tehetsége a politikai harcok megnyerésére; lehet, hogy Matovič csak felindulásból vetette fel a Sme rodina nélküli koalíció lehetőségét, és az egyáltalán nem egy átgondolt stratégia része.

Eközben Robert Fico, a szociálpopulista Smer-SD (Irány-Szociáldemokrácia) elnöke felszóllította korábbi párttársát, az őt a 2018-as, Kuciak-gyilkosság miatti lemodása után a miniszterelnöki székben váltó, majd a 2020-as választás után Hlas-SD (Hang-Szociáldemokrácia) néven saját pártot alapító Peter Pellegrinit az együttműködésről szóló tárgyalások azonnali megkezdésére.

A rendőrségen belüli káosz egyértelműen Ficónak kedvez, aki szerint előrehozott választás jön, és az ellenzéknek össze kell fognia, hogy egy stabil alternatívát tudjon kínálni a jelenlegi kaotikus kormánykoalíció helyett.

A közvélemény-kutatások szerint újra erősödő Fico ajánlatának elfogadására Pellegrini egyelőre nem lát okot; ő a valásztókra bízná, hogy mely pártokat jutattnak be a parlamenbe, és csak azt követően tárgyalna együttműködésről.

NYITÓKÉP: Igor Matovič és Boris Kollár. FOTÓK: Az Európai Tanács fotószolgálata, Sme Rodina / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek