Pénzzel, mobiltelefonokkal és drága tévével fizették le a rendőrség belső ellenőrzésének korábbi vezetőjét Szlovákiában

Szerző: Renczes Ágoston
2021.10.05. 07:50

Adrián Szabó bűnösnek vallotta magát, vádalkut kötött, pénzbüntetést és felfüggesztett börtönt kapott.

Pénzzel, mobiltelefonokkal és drága tévével fizették le a rendőrség belső ellenőrzésének korábbi vezetőjét Szlovákiában

A szlovák belügyminisztérium Felügyeleti Szolgálati Hivatalának (ÚIS) – ami a rendőrség belső ellenőrzése – az a feladata, hogy a rendőrök által elkövetett bűncselekményeket feltárja. Ennek a szervnek volt a vezetője 2018 júniusától és 2021 májusa között Adrián Szabó, akit szerdán a Specializált Büntetőbíróság

25 ezer eurós (8,9 millió forintos) pénzbüntetésre és három év öt évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt

írja a szlovák sajtó. Szabó ellen az volt a vád, hogy kenőpénzért cserébe információkat adott ki korrupt rendőröknek az ellenük folyamatban lévő ügyekről, illetve segített azokat leállítani.

Nem csak pénzzel fizették le

Leggyakrabban a rendőrség különleges alakulata, a NAKA pénzügyi egységének egykori vezetőjével, Bernard Slobodníkkal találkozott. Slobodník 2019-ben távozott a NAKA-tól, ami aztán 2020 novemberében letartóztatta. Slobodník azóta együttműködik a rendőrséggel, több fontos ügyben is vallomást tett.

Szabóval általában valamelyik bevásárlóközpontban találkoztak,

a belső ellenőrzés vezetője ezeken atalálkozókon tájékoztatta Slobodníkot ez egyes ügyek állásáról,

mint például a 2018-ban meggyilkolt Ján Kuciak és más újságírók törvénytelen megfigyelésének vizsgálata, vagy a Kuciak-gyilkosság megrendelésével is vádolt oligarchához, Marian Kočnerhez kapcsolódó egyéb ügyekkel kapcsolatos nyomozás.

Szabó az információkért 2500-5000 eurót kapott (900 ezer és 1,8 millió forint), összesen 20 ezer eurót,

ami mai árfolyamon nagyjából 7,1 millió forint. Emellett Slobodník drága elektronikai termékekkel is lefizette az ÚIS egykori vezetőjét. Szabó

  • egy Panasonic tévékészüléket,
  • három iPhone-t,
  • és egy Samsung mobiltelefont

is kapott az információkért.

Szabó vádalkut kötött, így nem megy börtönbe, a pénzbírság és a felfüggesztett börtön mellett a bíróság hét évre eltiltotta a közügyektől, valamint a vesztegetésként elfogadott tévét és mobilokat is elkobozta tőle az állam.

Harc a rendőrségen belül

A rendőrség belső ellenőrzése, az ÚIS az egyik főszereplője a szlovák rendvédelmi szerveken belül kibontakozott belső harcnak, amiről az Azonnali is beszámolt.

A belső ellenőrzés és a rendőrség különleges alakulata, a legnagyobb korrupciós ügyeken dolgozó NAKA hónapokon keresztül egymás ellen is nyomoztak.

Az ÚIS azzal vádolta a NAKA-t, hogy a nyomozói manipulálták és összehangolták a rendőrséggel együttműködő tanúk vallomását, a NAKA pedig azért kezdett nyomozni az ÚIS ellen, mert azt gyanították, hogy az szabotálni akarja az előző kormányok legfelsőbb politikai köreit érintő korrupciós ügyek kivizsgálását.

Az ÚIS a titkoszolgálat, a SIS jelzése alapján kezdett nyomozni a NAKA után. A SIS vezetőjét márciusban a NAKA tartóztatta le; őt a főügyészség augusztus végén kiengedte. A NAKA nyomozóit pedig az ÚIS szeptember közepén tartóztatta le, miközben a NAKA-nál is kész volt már a terv az ÚIS nyomozóinak letartóztatására. Szeptember végén az ügyészség a NAKA letartóztatott nyomozóit is szabadon engedte.

Közben az országos rendőrfőkapitány is lemondott, a helyére kinevezett ideiglenes főkapitány – a magyar nemzetiségű Hamran István – a rendőrség megtisztítását ígéri, a kormány pedig azzal próbálja átvágni az ÚIS-NAKA gordiuszi csomót, hogy átalakítaná a rendőrfőnök és a belső ellenőrzés vezetője kinevezésének és visszahívásának szabályait, megkönnyítve azt a belügyminiszter számára.

A rendőrségen belüli harcot a jobbközép-liberális szlovák sajtó úgy értelmezi, hogy

annak célja az előző kormányok politikusait – elsősorban Robert Fico többszörös miniszterelnököt, a szociálpopulits Smer-SD elnökét – érintő korrupciós ügyek kivizsgálásának az ellehetetlenítése lehet.

NYITÓKÉP: Polícia Slovenskej republiky / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek