„Szlovákia nincs még rád felkészülve” – így csinálna rendet az új szlovák országos rendőrfőkapitány

Szerző: Renczes Ágoston
2021.09.22. 14:51

A magyar nemzetiségű Hamran István megtisztítaná a rendőrséget azoktól, akik túl messzire mentek, de a legelső dolga rendőrfőkapitányként egy bocsánatkérés lesz.

„Szlovákia nincs még rád felkészülve” – így csinálna rendet az új szlovák országos rendőrfőkapitány
„Egy rendszerhiba vagyok, hogy a szerény családi hátteremmel politikai hátszél nélkül idáig jutottam”

– így fogalmazott az új szlovák ideiglenes országos rendőrfőkapitány, Hamran István (Štefan Hamran) a kinevezése napján a Denník N-nek adott interjújában.

Hamran különösen bonyolult helyzetben vette át a rendőrség irányítását.

Mint arról az Azonnali is beszámolt, a szlovák igazságszolgáltatás Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolása után megindult, majd a 2020-as kormányváltással új lendületet kapott megtisztulásának folyamatában fordulat állt be, amikor augusztus végén az ügyészség megszüntette az eljárást a titkosszolgálat márciusban letartóztatott vezetője és az egyik leghatalmasabb szlovák oligarcha ellen.

Ezzel párhuzamosan egy belső harc is kibontakozott a rendőrségen belül, aminek következtében lemondott az addigi rendőrfőkapitány, a belügyminisztérium belső ellenőrzése pedig letartóztatta a rendőrség különleges egységének, a NAKA-nak a legnagyobb korrupciós ügyeken dolgozó négy nyomozóját.

Először bocsánatot kell kérnie

Hamran Istvánnak a kinevezése napján a Denník N-nek adott interjúja jelzésértékű is lehet: a Denník N ugyanezen a napon számolt be róla, hogy eljárás indult két újságírója ellen minősített adat veszélyeztetése miatt egy 2018-as cikükk kapcsán. Hamran pont az egyiküknek, Szlovákia egyik legismertebb oknyomozó újságírójának, Monika Tódovának adott interjút. (Az eljárást másnap – Hamran személyétől függetlenül – az ügyészség megszüntette.)

Az interjúban Hamran elmodja: az első dolog, amit a kötelességének érez megtenni rendőrfőkapitányként, hogy

személyesen felkeresse a 2018-ban meggyilkolt Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová szüleit, és a rendőrség nevében bocsánatot kérjen tőlük.

Hamran emlékeztet rá, hogy Kuciak az őt ért fenyegetések miatt hiába kért, nem kapott semmilyen segítséget és védelmet a rendőrségtől.

Hamran az újságírókat is az igazságért küzdő tisztességes emberek közé sorolja,

nem tart tőlük, mindig korrekt viszonyt ápolt velük, és „isteníti a konstruktív kritikát”, és nincs problámája azzal, hogy kifejtse neki, hogy mit miért tesz.

Rendszerhiba

Az új rendőrfőkapitány az interjúban arról is beszélt, hogy

  • nagyon szerény körülmények között nőtt fel – az édesanyja rokkantnyugdíjas, az édesapja sofőr –, és hogy ezzel a háttérrel a rendőrfőnökségig vinni egy normális országban nem lenne különleges dolog, Szlovákiában viszont ő egy rendszerhiba, különösen úgy, hogy nem politikai nyomás, oligarchák vagy pénzügyi csoportok állnak a kinevezése mögött.
  • bár sokan – ahogy az Azonnali is – komáromi kommandósként szoktak rá hivatkozni, mert 2011 óta a terrorelhárító egységet vezeti, azonban neki van a legmagasabb a végzettsége az előző három országos rendőrfőkapitányhoz képest: doktorátusa van büntetőjogból. 2019 óta ő az elnöke az uniós tagországok terrorellenes egységeit összefogó hálózatnak, az ATLAS-nak is.
  • két korábbi rendőrfőkapitány – Tibor Gašpar és Milan Lučanský, mindkettőt letartóztatták 2020-ban, utóbbi öngyilkos lett a börtönben – is különféle eszközökkel próbálták ellehetetleníteni a munkáját és távozásra bízni. Különféle gyanúsításokkal és vizsgálatokkal kellett szembenéznie, rendszeresen kapott ellenőrzéseket a belügy belső ellenőrzésétől – ők tartóztatták le a NAKA nyomozóit is –, és volt olyan, hogy az ellenőrző csoport vezetője elnézést kért tőle azzal, hogy a felettesei utasítottára tettek így.

Hiába a politikai akarat, jelenleg a maffia áll nyerésre

Hamrana is úgy látja a szlovákiai korrupció felszámolása kapcsán, hogy jelenleg a maffia épp nyerésre áll, de harcolni fog ellene. Mint elmondta, bár neki is szimpatikus volt, hogy a kormányváltás után nem volt nagy tisztogatás a rendőrségen, és mindenki kapott esélyt a bizonyításra, nem tartotta helyesnek, hogy azok is maradhattak, akik Hamran meggyőződése szerint az elmúlt tíz évben „túl messzire mentek”.

Tőlük el fog búcsúzni, mert meg kell tisztítania a rendőrséget ahhoz, hogy a becsületes rendőrök – akik szerinte többségben vannak – dolgozni tudjanak.

De emellett szeretne leülni a titkosszolgálat vezetőjével, a főügyésszel is, hogy tisztázzák a nézeteltéréseket. Ez azért lesz nehéz, mert a rendőrség különleges egysége, a NAKA tartóztatta le márciusban a titkosszolgálat vezetőjét, Vladimír Pčolinskýt, akit augusztusban az ügyészség engedett szabadon és szüntette meg ellene az eljárást, a belügy belső ellenőrzése pedig a titkosszolgálat jelzése alapján kezdte megfigyelni és tartóztatta le végül a NAKA nyomozóit.

Elődjét Peter Kovaříkot sok kritika érte amiatt, hogy nem lépett fel keményebben az augusztus végén a fővárost megbénító járványszkeptikus-oltásellenes tüntetőkkel szemben.

Hamran ígérete szerint nem lesz ilyen elnéző, szerinte a törvényes keretek között keményen fel kell lépni azok ellen, akik törvényt szegve utakat zárnak le, és megkeserítik a többség életét.

Szingapúr a példa

A Denník N arról is kérdezte Hamrant, hogy megfordult-e benne, hogy tekintettel a körülményekre visszautasítja az ideiglenes rendőrfőnöki posztot. Elmondása szerint a barátai és a családja azt mondták neki:

„István, Szlovákia még nincs rád felkészülve, te Szingapúrt akarsz, akikkel együttműködsz és mérhetetlenül tetszik az ottani igazságos és becsületes rendszer”.

És bár valóban mérlegelte, hogy „beleüljön-e ebbe a forró székbe”, de az ő hivatásában a közérdeket is figyelembe kell venni, ez pedig azt kívánta, hogy elfogadja a pozíciót.

Hamran már korábban is pályázott a posztra, azonban a januári kiválasztási folyamatban alul maradt Kovaříkkal szemben. Ő azonban – mint arról az Azonnali is beszámolt –, augusztus 31-én lemondott, miután az ügyészség hivatali visszaéléssel gyanúsította meg

Kovařík lemondása után Roman Mikulec belügyminiszter az ilyen esetben szokásos eljárással ellentétben nem Kovařík helyettesét, hanem Hamran Istvánt nevezte ki ideiglenesen a rendőrfőkapitányi posztra, amíg ki nem választják az új rendőrfőkapitányt.

Hogy Hamran újra megpályázza-e a posztot, azt attól tette függővé, hogy hogyan fog helyt állni ideiglenes rendőrfőkapitányként.

NYITÓKÉP: Roman Mikulec kinevezi Hamran Istvánt ideiglenes országos rendőrfőkepitánnyá. Roman Mikulec - minister vnútra SR / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek