Eldurvult a belső harc a szlovák rendőrségen, egymást tartóztatják le az egyes szervei

Szerző: Renczes Ágoston
2021.09.14. 07:08

A nagy korrupciós ügyeket kivizsgáló NAKA áll szemben a belügyminisztérium belső ellenőrzésével, ami a tanúvallomások manipulálásával vádolja a NAKA-t.

Eldurvult a belső harc a szlovák rendőrségen, egymást tartóztatják le az egyes szervei

Hétfő reggel a szlovák belügyminisztérium Felügyeleti Szolgálati Hivatala (ÚIS) letartóztatta a rendőrség különleges egysége, a NAKA „Tisztítótűz” nevű csoportjának több nyomozóját, délután pedig a saját ideigelenes vezetőjét is – számolt be a Denník N.

A Tisztítótűz nyomozói dolgoznak a szervezett bűnözés és a politika összefonódását feltáró legnagyobb korrupciós ügyeken;

az ő munkájuk eredménye volt a rendőrség korábbi teljes vezetésének és az őket kenőpénz fejében gyakorlatilag irányító oligarchának a letartóztatása is 2020 novemberében.

Mi történik? Nagyon jó kérdés

A korrupciós ügyek kivizsgálását nagyon sok esetben a rendőrséggel együttműködő vádlottak tanúvallomásai segítik.

Őket a szlovák közélet „vezeklőknek” nevezi, az együttműködésért cserébe enyhébb büntetésre számíthatnak, általában ki is engedik őket a vizsgálati fogságból.

Már egy ideje felmerült a gyanú – elsősorban a korábbi kormánypártok jelenleg az ellenzék soraiban ülő politikusaitól, Robert Fico és Peter Pellegrini exkormányfőktől –, hogy az ő kormányzásukat értintő korrupciós ügyek kivizsgálása politikailag motivált, a vezeklők tanúvallomásai pedig manipuláltak és összehangoltak.

A gyanút március óta az egyik kormánypárt, a jobboldali-populista Sme rodina is osztja,

ekkor ugyanis a NAKA letartóztatta a szlovák titkosszolgálatnak, a SIS-nek a párt által jelölt, és a párthoz szorosan kötődő vezetőjét, Vladimír Pčolinskýt.

A hamis tanúzások ügyéről a SIS új, ideigenes vezetője is készített egy jelentést, amit egy titkos találkozón be is mutatott a legfőbb közjogi méltóságoknak, annak tartalmáról azonban ők – miután a találkozó ténye nyilvánosságra került – nem nyilatkoztak.

Miközben a NAKA folytatta a munkát, a Felügyeleti Szolgálati Hivatal (ÚIS), ami a rendvédelmi szervek közvetlenül a belügyminiszternek – vagyis nem az országos rendőrfőkapitánynak – felelő belső ellenőrzési hivatala,

vizsgálódni kezdett a NAKA-nál a hamisan tanúskodó vezeklők ügyében.

A NAKA és az ÚIS harcának korábbi kicsúcsosodása volt, amikor júliusban Peter Kovařík országos rendőrfőkapitány beavatkozott az ÚIS egyik akciójába, amikor az hamisan tanúskodó vezeklőket akart letartóztatni. Kovařík azért állította le az akciót, mert szerinte annak irányítója, Diana Santusová – róla még lesz szó – a belső szabályokat megszegve a felettesei engedélye nélkül járt volna el, így nem volt egyértelmű, hogy egyáltalán törvényes-e az akció.

Emiatt augusztus végén a Pozsonyi Kerületi Ügyészség hivatali visszaélés és az igazságszolgáltatás akadályozásának bűntette miatt eljárást indított Kovařík ellen, aki – bár az eljárást a rendőrséggel szembeni nyomásgyakorlásként értékelte a NAKA vizsgálatai miatt – három nap múlva, augusztus 31-én lemondott. Személyében az a rendőrfőnök távozik, akinek az irányítása alatt a rendőrség letartóztatott két korábbi rendőrfőkapitányt, a rendőrség teljes korábbi vezetőségét, a leghatalmasabb oligarchát és a titkosszolgálat főnökét, és rajtuk kívül egy sor korábban az ügyészségnél, a pénzügyőrségnél és a titkosszolgálatnál dolgozó magas beosztású funkcionáriust.

Ugyanezen a napon a főügyészség megszüntette az eljárást a SIS márciusban letartóztatott vezetője, Vladimír Pčolinský és a vád szerint őt lefizető ügyvéd ellen, valamint Szlovákia egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb oligarchája, Jaroslav Haščák ellen is, akit egy másik ügyben még decemberben tartóztattak le, majd januárban szabadon engedték. A főügyész, Maroš Žilinka ugyanúgy a Sme rodina delegáltja, ahogy Vladimír Pčolinský is.

Az állás tehát ez:

  • lemondott a rendőrfőkapitány, akinek a vezetése alatt elkezdődött a politika legmagasabb köreiig érő korrupciós ügyek feltárása;
  • letartóztatták az ezen ügyek többségén dolgozó nyomozókat;
  • az általuk letartóztatottak egy része ellen pedig az ügyészség még korábban megszüntette az eljárást.

Mindez a vezeklő tanúk hamis tanúzásának vádjával függ össze; az ÚIS is arra hivatkozva tartóztatta le a NAKA nyomozóit, hogy azok manipulálták a vezeklő tanúk vallomásait. 

Ki manipulálja a vezeklőket?

Az ÚIS szerint a NAKA, a NAKA szerint viszont az ÚIS az, aki a korrupció miatt letartóztatottak vallomásait manipulálja.

Az ÚIS vádja szerint a hamisan tanúzó vezeklők a NAKA nyomozóinak az érdekei szerint manipulálták és hangolták össze a tanúvallomásokat.

Mint azt a SME összefoglalta, a vádakat részben a NAKA egyik egységének korábbi vezetője, Ján Kaľavský vallomására alapozzák, aki ellen hivatali visszaélés miatt indult – azóta megszüntetett – eljárás. Kaľavský az egyik nyomozótól, Ján Čurillától kapott – azóta nyilvánosságra került – SMS-ekkel támasztja alá a tanúvallomások manipuláltságát.

Az egyik ilyen SMS Kaľavský szerint pontokba szedett instrukciókat tartalmaz a nyomozótól az egyik vezeklő számára, hogy hogyan valljon, a rendőrség szerint azonban az SMS az egyik tanúvallomás pontokba szedett összefoglalója csupán. Ezt látszik igazolni, hogy a kérdéses kihallgatás két nappal az SMS elküldése előtt zajlott, Kaľavský szerint azonban ez nem igaz, szerinte a NAKA meghamisította a dátumot a jegyzőkönyvön.

A NAKA nyomozói elleni vád kulcsfigurája egy Peter Petrov nevű vállalkozó – ő volt az egyike azon vezeklőknek, akiknek a letartóztatását Kovařík megakadályozta; végül a NAKA kapta el.

Petrovot korábban lehallgatta a SIS; még februárban egy ismeretlen férfival folytatott telefonbeszélgetése során azzal dicsekedett, hogy az ő tanúvallomásának köszönhetően sikerült megtörni a pénzügyőrség letartóztatott vezetőjét, az azóta a rendőrséggel együttműködő Ľudovít Makót, akinek a vallomása újabb letartóztatásokat eredményezett. Ezért az egyik NAKA-s nyomozó, Ján Čurilla nagyon hálás Petrovnak – legalábbis ezt mondja Petrov, illetve azt is, hogy Čurilla tudtával hangolta össze két másik vezeklővel a saját vallomását.

A SIS lehallgatta Petrov egy másik NAKA-s nyomozóval folytatott beszélgetését is, amiben Petrov „univerzális tanúnak” ajánlkozott, aki úgy tanúskodik, hogy az a nyomozónak „üljön”.

A rendőrség és a NAKA szerint azonban pont az ÚIS veszi rá a vezeklőket a hamis tanúzásra azért, hogy ellehetetlenítsék a nagy korrupciós ügyek kivizsgálását.

Nemcsak az ÚIS készült rajta ütni a NAKA-n, hanem a NAKA is készült egy akcióra. Letartóztatta volna

  • a saját korábbi vezetőjét, Branislav Zuriant, aki ellen az ÚIS is indított már eljárást, de azt végül a főügyészség megszüntette;
  • három korábbi saját nyomozóját, köztük a már említett, a hamis tanúzások ügyében a NAKA ellen valló Ján Kaľavskýt;
  • és a már szintén említett ÚIS-es Diana Santusovát; ő vezette korábban azt a csoportot, ami a hamis tanúzások ügyét vizsgálta a NAKA-nál.

A NAKA szerint ők bűnszervezetként azon dolgoztak, hogy akadályozzák a nagy korrupciós ügyek kivizsgálását, méghozzá oly módon, hogy a szabadon engedett vezeklőket visszajuttatják a börtönbe, ahol megtörik őket, hogy valljanak a NAKA nyomozói ellen. Az ő letartóztatásukra azért nem került sor, mert

a NAKA irodájából egyszerűen eltűnt a vádemelési javaslat, ami alapján a NAKA megindíthatta volna az eljárást.

A reggeli letartóztatások után a ÚIS hétfő délután a saját központjában letartóztatta a saját ideiglenes vezetőjét, Peter Scholtzot is. Hogy mivel vádolják, azt egyelőre nem tudni; ő volt az, aki eltávolította Diana Santusovát a NAKA-nál folyó hamis tanúzásokat vizsgáló csoport éléről.

Fico visszaveszi a rendőrséget?

Az ÚIS és a NAKA harca már az Igor Matovič-féle jobboldali-populista OĽaNO által delegált belügyminisztert, Roman Mikulecet is aggasztja. Ő korábban tagadta, hogy belső harc folyna a rendvédelmi szervek egyes részei között, ez ugyanis rendkívül rössz fényt vet az általa vezetett minisztériumra. Az ellenzék részben erre hivatkozva próbálta meg többször is elmozdítani Mikulecet a belügyminiszteri posztról. A parlament belbiztonsági bizottságának szintén OĽaNO-s elnöke Juraj Krúpa rendkívüli ülést hívott össze a NAKA nyomozóinak letartóztatása miatt.

A lemondott rendőrfőkapitány, Peter Kovařík szeptember 15-ig marad hivatalban. A rendőrség vezetését másnap időlegesen átvevő komáromi magyar kommandós, Hamran István ebbe a darázsfészekbe nyúl bele.

A rendvédelmi szerveken belüli harc kicsúcsosodásával párhuzamosan a legfrisebb közvélemény-kutatás szerint egyre erősödik Robert Fico exkormányfő szociálpopulista pártja, a Smer-SD. A rendőrség belső harca mindenképp Ficónak és a korábbi párttársának, az őt 2018-ban a kormányfői székben követő, majd a 2020-as választás után saját pártot alapító Peter Pellegrininek kedvez, és sokak szerint ez nem véletlen. 

A Denník N kommentátora, Robert Pataj szerint

Fico nemcsak „a százalékokat szerzi vissza”, hanem lehet, hogy a rendőrséget is.

Pataj szerint a Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Matina Kušnírová meggyilkolása óta folyó harc a döntő fázisába érkezett, a NAKA-ÚIS párharc most már csak valamelyikük szétverésével érhet véget. Az ország az utóbbi győzelmével járna rosszabbul, ugyanis az ÚIS követlenül a belügyminiszternek van aláredelve – és Pataj szerint nem a mostaninak, hanem egy korábbinak. Pataj nem nevezi meg, de

Robert Kaliňákról van szó, a Fico-kormányok belügyminiszteréről, aki Ficóval együtt a korrupció jelképévé vált Szlovákiában.

NYITÓKÉP: Polícia Slovenskej republiky / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek