Fordulat a szlovák korrupciós ügyek kivizsgálásában: kiengedték a SIS korábbi vezetőjét, lemondott az országos rendőrfőkapitány

Szerző: Renczes Ágoston
2021.08.31. 18:16

Vladimír Pčolinskýt SIS-vezér és Jaroslav Haščák oligarcha letartóztatása szintlépésnek tűnt az igazságszolgáltatás megtisztulásában. Ugyanazon a napon mondott le az őket letartóztató rendőrfőkapitány, amikor a főügyészség megszüntette ellenük az eljárást.

Fordulat a szlovák korrupciós ügyek kivizsgálásában: kiengedték a SIS korábbi vezetőjét, lemondott az országos rendőrfőkapitány

Maroš Žilinka főügyész váratlanul megszüntette az eljárást a szlovák titkosszolgálat, a SIS márciusban letartóztatott és utána lemondott vezetője, Vladimír Pčolinský ellen

írja a Denník N. Vladimír Pčolinskýt korrupcióval és kenőpénz elfogadásával vádolták – a főügyész az eljárást az ellen a Zoroslav Kollár nevű vállalkozó ellen is megszüntette, aki a vád szerint lefizette a SIS vezetőjét.

Ugyanígy megszüntette a főügyész az eljárást Jaroslav Haščák oligarcha ellen,

akit decemberben tartóztatott le a rendőrség különleges egysége, a NAKA; őt már januárban szabadon engedték.

A letartóztatásuk előrelépés volt

Jaroslav Haščák decemberi letartóztatása szintlépés volt a letartóztatások sorában: Haščák az ország egyik leggazdagabb embere és legbefolyásosabb oligarchája;

ő volt a kulcsfigurája Szlovákia egyik legnagyobb korrupciós botrányának, a Gorilla-ügynek.

A „Gorilla” egy 2011-ben ismeretlenek által az internetre feltöltött titkosszolgálati dokumentum, ami Haščák és több politikus közötti, a szlovák titkosszolgálat által 2005-2006-ban lehallgatott beszélgetések leiratát tartalmazza. Az ügyben még 2012-ben indult vizsgálat, ami azóta sem zárult le. Haščákot a Gorilla-üggyel összefüggésben vádolták vesztegetéssel és pénzmosással, ezt az eljárást szüntette meg a főügyész.

Pčolinský márciusi letartóztatását – amiről az Azonnali is beszámolt – a szlovák sajtó az igazságszolgáltatás megtisztulásának új szintre lépéseként éretékelte, hiszen ekkor már hónapok óta tartott korábbi magas beosztású állami funkcionáriusok, bírók, ügyészek, rendőrök letartóztatása,

Pčolinský esetében azonban egy még hivatalban levő vezetőről volt szó.

Vladimír Pčolinskýt a második legnagyobb kormánypárt, a jobboldali-populista Sme rodina jelölte a titkosszolgálat élére. Bár Pčolinský nem tagja a pártnak, nagyon szoros kötelékek fűzik hozzá: testvére, Peter a Sme rodina frakcióvezetője, felesége, Adriana pedig a párt parlamenti képviselője.

Pčolinský letartóztatását nem is fogadta el a párt; a Sme rodinánál titkosszolgálati játszmáról beszéltek. Mivel a Pčolinský elleni vád egy másik ügy a rendőrséggel együttműködő „vezeklő” vádlottjának a vallomásán alapult,

a Sme rodina is csatlakozott a nagy korrupciós ügyek kivizsgálásának tisztaságát kétségbe vonó ellenzékhez.

Elsősorban az előző ciklus két kormányfője, Robert Fico, a szociálpopulista Smer-SD elnöke, és korábbi párttársa, az őt a lemondása után miniszterelnöki székben követő Peter Pellegrini – aki a 2020-as válaszási vereség után otthagyta Fico pártját, és saját baloldali pártot alapított Hlas-SD néven – vádolja azzal a kormányt, hogy ezeknek az ügyeknek a kivizsgálása és a letartóztatások politikailag motiváltak, a „vezeklő” vádlottak tanúvallomásai pedig manipuláltak és összehangoltak.

Ficónak és Pellegrininek van is mitől tartania: az előbbinek a miniszterelnöksége alatti mindkét rendőrfőkaptányt letratóztatták és az évtizedes barátját, a pártja részvényesének és pénztárosának tartott Miroslav Výbohot is körözik, Pellegriniről pedig több korrupciós ügy vádlottja is azt vallotta, hogy még 2012-ben államtitkárként kenőpénzt fogadott el.

A Pčolinský és a Haščák elleni eljárásokat megszüntető főügyészt szintén a Sme rodina jelölte a posztra,

de Pčolinský szerint ennek nincs semmi köze a szabadon engedéséhez.

Közben lemondott az országos rendőrfőkapitány

Nem közvetlenül a leállított büntetőeljárások miatt

szerda délután bejelentette a lemondását az országos rendőrfőkapitány.

Mint arról az Azonnali is beszámolt, Peter Kovařík ellen csütörtökön indult büntetőeljárás amiatt, hogy júliusban elállított egy akciót, aminek a keretében két hamisan tanúskodó „vezeklő” vádlottat akartak letartóztatni, akik ezt követően meg is szöktek, és az egyiküket azóta sem kapták el.

Bár Kovařík azt mondja, nem követett el hibát – szerinte az akció irányítója a belső szabályokat megszegve a felettesei engedélye nélkül járt volna el, így nem volt egyértelmű, hogy egyáltalán törvényes-e az akció –, a lemondását azzal indokolta, hogy tovább mélyítené a rendőrséggel szembeni bizalmatlanságot, ha úgy maradna a posztján, hogy közben eljárás folyik ellene.

Kovařík 2020 nyarán vette át ideiglenesen a rendőrség vezetését, miután az addigi főkapitány, Milan Lučanský lemondott, majd 2021 januárjában ki is nevezték országos rendőrfőkapitánnyá.

Az ő irányítása alatt tartóztatta le a rendőrség a két korábbi rendőrfőkapitányt, Tibor Gašpart a rendőrség korábbi teljes vezetőségével együtt, valamint Milan Lučanskýt, aki decemberben öngyilkos lett a börtönben;

szintén az ő vezetése alatt tartóztatták le Jaroslav Haščákot és a SIS vezetőjét, Vladimír Pčolinskýt is.

Szimbolikusnak tűnik, hogy leállították az eljárást Pčolinský és Haščák ellen, és ugyanazon a napon az őket letartóztató rendőrfőkapitány is lemondott.

A büntetőeljárásokat leállító főügyészről a Denník N kommentátora, Tomáš Gáliš azt írja, hogy az igazságosabb országba vetett reményt mély frusztrációba fordíthatja, ha hasonlóan fog eljárni a többi bírósági tárgyalásra váró magas beosztású korábbi állami funkcionárius és maffiózó esetében.

Kovaříkról pedig még annak lemondása előtt a szintén Denník N-es Juraj Javorský azt írta, hogy ha Kovařík elesik, a maffia ünnepelni fog.

NYITÓKÉP: Vladimír Pčolinský és Peter Kovařík. Infosecurity.sk / Facebook, Polícia Slovenskej republiky / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek