+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. október 13. kedd, 10:05
Marián Kotleba 1488 euró értékű ajándékutalványokat osztogatott március 14-én, a szlovák fasiszta bábállam megalakulásának évfordulóján.

Hétfőn a szlovák Különleges Büntetőbíróság elsőfokon négy év négy hónap börtönbüntetést szabott ki Marián Kotlebára, a szlovák szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽS-NS) vezetőjére alapvető emberi jogokat elnyomó mozgalmak támogatása és népszerűsítése miatt.

 

Neonáci romantika számmisztikával

 

Kotleba még 2017-ben Besztercebánya megye elnökeként ajándékozott három családnak egy-egy

 

1488 euró értékű ajándékutalványt március 14-én, az 1939-ben létrejött első Szlovák Köztársaság megalakulásának évfordulóján.

 

SZIMBOLIKUS JÓTÉKONYKODÁS. KÉP: SKUTEČNĚ NEKOREKTNĚ / FACEBOOK

 

A Hitler akaratából, Csehszlovákia feldarabolásával létrejött bábállam fontos igazodási pont a szlovák szélsőjobboldal számára, az 1488-as szám pedig közismert neonáci jelkép: a 14 az amerikai fajvédő David Lane egyik 14 szóból álló tételmondatára utal, a 88 pedig a Heil Hitlert jelenti (a H a nyolcadik betű az angol ábécében).

 

Nyolcórás szónoklat a bíróságon

 

Marian Kotleba – ahogy a radikálisok általában, ha kérdőre vonják őket – tagadta, hogy bármilyen jelentést tulajdonított volna az 1488-as számnak. A politikus szerint koncepciós per zajlik ellene, szerinte azért akarják elítélni, mert jótékonykodott. Az Új Szó tudósítása szerint a tárgyaláson a szélsőjobboldali politikus

 

bizarr jelenetekkel tarkított, gigantikus, nyolc órán át tartó szónoklatban bizonygatta az ártatlanságát.

 

A beszédben Kotleba próbálta bagatellizálni a vádat, hitelteleníteni a szerinte elfogult bíróságot, és az ártatlansága melletti bizonyítékként – a tárgytól lényeges elkanyarodva – részletesen taglalta a saját és a pártja politikai munkáját is, felsorolva többek között a pártja által benyújtott törvényjavaslatokat, és Besztercebánya megye elnökeként elért eredményeit, ideértve például az utak mentén lekaszált területek nagyságát is. 

 

Az 1488-as szám jelentéktelenségét azzal ábrázolta, hogy felsorolt egy csomó 14 euró 88 centbe kerülő terméket, a legbizarrabb jelenet pedig az volt, amikor elővett három zsákot, amikben 14, 88, illetve 1488 euró volt egyeurósokban, és biztosította a bíróságot, hogy

 

ha kiborítja a zsákok tartalmát, egyikből sem fog horogkereszt kiesni.

 

Hosszan érvelt amellett is, hogy az 1488-as szám véletlenül jött ki úgy, hogy háromfele osztották a jótékony célból összegyűjtött pénzt. Ezen állításának ellentmond a Denník N által idézett, a párt későbbi EP-képviselőjének, Milan Unríknak egy 2017-es, a botrány kirobbanása utáni Facebook-posztja, amiben a politikus azt kérdezi a követőitől, vajon

 

észrevette-e volna a liberális média a radikálisok jótékonysági akcióját, ha más összeg szerepel az utalványokon.

 

Nem jogerős

 

Kotleba a maratoni beszédével valószínűleg a per elnapolását szerette volna elérni, de a bíróság az időhúzás miatt 500 eurós bírságot szabott ki rá, és meghozta az ítéletet: a radikális politikus első fokon négy év négy hónap letöltendő szabadságvesztést kapott alapvető emberi jogokat elnyomó mozgalmak támogatása és népszerűsítése miatt. (A négy év négy hónap, azaz a 44 a Denník N szerint fricska a 88-ra válaszul.)

 

Az ítélet nem jogerős, a per a Legfelsőbb Bíróságon folytatódik. Ha ott is helyben hagyják az ítéletet, Marián Kotleba amellett, hogy

 

börtönbe kerül, elveszíti képviselői mandátumát is, és többé nem indulhat választáson.

 

A Kotleba-féle Mi Szlovákiánk Néppárt a 2020-as szlovák parlamenti választáson a várakozásokhoz képest rosszul szerepelve szűk nyolc százalékos eredményt ért el. A korábban magyarellenes hangokat is megütő párt elsősorban a súlyos szociális feszültségekkel terhelt, leszakadt régiókban népszerű, ahol magyar támogatói is vannak.

 

NYITÓKÉP:  Jakub O. Pietrzak / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Lukasenka-ellenes bloggert még az elnökválasztási kampányban tartóztatták le a közrend súlyos megsértésének vádjával – akár 15 évet is kaphat.

Az ostravai kórház covidosztályán dolgozók három hónapon keresztül szedték az Imunor nevű gyógyszert, és alig betegedtek meg közülük.

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

Mindez azelőtt derült ki, hogy novemberben ők tartják majd a következő klímakonferenciát.

Ez csak ráerősíthet azon tézisekre, hogy laborból indult a járvány. Mi következik ebből?

Az egyik legfontosabb angol baloldali lap szerkesztője kiakadt azon, hogy a magyar focistákat és szerinte a magyar társadalmat is összemossák Orbán Viktor homofóbiájával és szélsőjobboldaliságával.

A miniszter a kormányinfón az Azonnalinak a főpolgármesterrel készített interjújára is reagált.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás