Négy évnyi börtönt ér a szlovák szélsőjobb vezérének neonáci trollkodása

Szerző: Renczes Ágoston
2020.10.13. 10:05

Marián Kotleba 1488 euró értékű ajándékutalványokat osztogatott március 14-én, a szlovák fasiszta bábállam megalakulásának évfordulóján.

Négy évnyi börtönt ér a szlovák szélsőjobb vezérének neonáci trollkodása

Hétfőn a szlovák Különleges Büntetőbíróság elsőfokon négy év négy hónap börtönbüntetést szabott ki Marián Kotlebára, a szlovák szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽS-NS) vezetőjére alapvető emberi jogokat elnyomó mozgalmak támogatása és népszerűsítése miatt.

Neonáci romantika számmisztikával

Kotleba még 2017-ben Besztercebánya megye elnökeként ajándékozott három családnak egy-egy

1488 euró értékű ajándékutalványt március 14-én, az 1939-ben létrejött első Szlovák Köztársaság megalakulásának évfordulóján.

SZIMBOLIKUS JÓTÉKONYKODÁS. KÉP: SKUTEČNĚ NEKOREKTNĚ / FACEBOOK

A Hitler akaratából, Csehszlovákia feldarabolásával létrejött bábállam fontos igazodási pont a szlovák szélsőjobboldal számára, az 1488-as szám pedig közismert neonáci jelkép: a 14 az amerikai fajvédő David Lane egyik 14 szóból álló tételmondatára utal, a 88 pedig a Heil Hitlert jelenti (a H a nyolcadik betű az angol ábécében).

Nyolcórás szónoklat a bíróságon

Marian Kotleba – ahogy a radikálisok általában, ha kérdőre vonják őket – tagadta, hogy bármilyen jelentést tulajdonított volna az 1488-as számnak. A politikus szerint koncepciós per zajlik ellene, szerinte azért akarják elítélni, mert jótékonykodott. Az Új Szó tudósítása szerint a tárgyaláson a szélsőjobboldali politikus

bizarr jelenetekkel tarkított, gigantikus, nyolc órán át tartó szónoklatban bizonygatta az ártatlanságát.

A beszédben Kotleba próbálta bagatellizálni a vádat, hitelteleníteni a szerinte elfogult bíróságot, és az ártatlansága melletti bizonyítékként – a tárgytól lényeges elkanyarodva – részletesen taglalta a saját és a pártja politikai munkáját is, felsorolva többek között a pártja által benyújtott törvényjavaslatokat, és Besztercebánya megye elnökeként elért eredményeit, ideértve például az utak mentén lekaszált területek nagyságát is. 

Az 1488-as szám jelentéktelenségét azzal ábrázolta, hogy felsorolt egy csomó 14 euró 88 centbe kerülő terméket, a legbizarrabb jelenet pedig az volt, amikor elővett három zsákot, amikben 14, 88, illetve 1488 euró volt egyeurósokban, és biztosította a bíróságot, hogy

ha kiborítja a zsákok tartalmát, egyikből sem fog horogkereszt kiesni.

Hosszan érvelt amellett is, hogy az 1488-as szám véletlenül jött ki úgy, hogy háromfele osztották a jótékony célból összegyűjtött pénzt. Ezen állításának ellentmond a Denník N által idézett, a párt későbbi EP-képviselőjének, Milan Unríknak egy 2017-es, a botrány kirobbanása utáni Facebook-posztja, amiben a politikus azt kérdezi a követőitől, vajon

észrevette-e volna a liberális média a radikálisok jótékonysági akcióját, ha más összeg szerepel az utalványokon.

Nem jogerős

Kotleba a maratoni beszédével valószínűleg a per elnapolását szerette volna elérni, de a bíróság az időhúzás miatt 500 eurós bírságot szabott ki rá, és meghozta az ítéletet: a radikális politikus első fokon négy év négy hónap letöltendő szabadságvesztést kapott alapvető emberi jogokat elnyomó mozgalmak támogatása és népszerűsítése miatt. (A négy év négy hónap, azaz a 44 a Denník N szerint fricska a 88-ra válaszul.)

Az ítélet nem jogerős, a per a Legfelsőbb Bíróságon folytatódik. Ha ott is helyben hagyják az ítéletet, Marián Kotleba amellett, hogy

börtönbe kerül, elveszíti képviselői mandátumát is, és többé nem indulhat választáson.

A Kotleba-féle Mi Szlovákiánk Néppárt a 2020-as szlovák parlamenti választáson a várakozásokhoz képest rosszul szerepelve szűk nyolc százalékos eredményt ért el. A korábban magyarellenes hangokat is megütő párt elsősorban a súlyos szociális feszültségekkel terhelt, leszakadt régiókban népszerű, ahol magyar támogatói is vannak.

NYITÓKÉP:  Jakub O. Pietrzak / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek