Dráma Pozsonyban: a kisebbségekért kiálló progresszívek is elvéreztek a bejutási küszöbön

2020.03.01. 09:16

Nem elég, hogy az etnikai magyar párt, és magyar-szlovák közös párt sem került be a pozsonyi parlamentbe, de pár századszázalékkal még a magyar platformmal rendelkező, a kisebbségek ügyét hangsúlyosan felvállaló Progresszív Szlovákia se került be a pozsonyi parlamentbe. Itt a szlovákiai választás végeredménye!

Dráma Pozsonyban: a kisebbségekért kiálló progresszívek is elvéreztek a bejutási küszöbön

Kiütéses vereséget szenvedett a február 29-i szlovákiai választáson a balközép-nacionalista Smer vezette kormánykoalíció. A választók nem hittek a Robert Ficonak a kormányfői posztról való lemondását követően Peter Pellegrini miniszterelnök arcával újrabrandelt pártnak: a szavazókörök 99,93 százalékának összesítése után 18,3 százalékkal a második helyre csúsztak vissza: ez tíz százalékponttal kevesebb, mint amennyit a párt 2016-ban szerzett.

A szlovákok leginkább az Egyszerű Emberek és Független Személyiségeket (OĽaNO) vezető Igor Matovičban látták meg az esélyt, hogy képes lesz legyőzni a nemcsak a Smer mögött álló oligarchákkal, hanem az alvilággal is kőkeményen összefonódott Ficoékat: a korrupcióellenességet tematizáló populista politkus 25 százalékkal (négy éve még csak 11 százalékot kaptak) nyerte meg a választást.

MATOVIČ ÖRÜL AZ EREDMÉNYNEK. FOTÓ: O'LANO / FACEBOOK

Matovičnak természetes koalíciós partnere lesz mind a korábban még vele együtt induló, most 6,21 százalékot elért (négy éve 12,1-et kapó) neoliberális Szabadság és Szolidaritás (SaS), valamint az Andrej Kiska exállamfő által tavaly alapított, most 5,77-ot elért Az emberekért (Za ľudí) nevű jobboldali párt is.

Matovič azt is felvetette, hogy mint a választás győztese, az OĽaNO alkotmányozó többséggel szeretne a háta mögött kormányozni. Ehhez háromötödös, vagyis kilencven fős többség szükséges a 150 székes parlamentben. Amennyiben Matovič beéri az egyszerű többséggel is, úgy már egy hárompárti kormány (OĽaNO, SaS, Za ľudí) is többséget alkotna. Ha azonban az alkotmányozás a cél, be kell mennie maga mellé a kormánykoalícióba a 8,24 százalékot kapott (négy éve ez még csak 6,6 százalék volt), Boris Kollár-vezette jobboldali-populista Család vagyunk (Sme rodina) pártot is. Hogy pontosan mit akar megváltoztatni a szlovák alkotmányon az OĽaNO, egyelőre nem tudni.

A parlamentbe ezúttal is bejutott a neonáci Marian Kotleba által vezetett ĽSNS 7,97 százalékkal (négy éve kereken 8 százalékot hozott), azaz végül nem lett igaza azoknak, akik attól tartottak, hogy a Ficoékkal szembeni elégedetlenséget végül a szélsőjobboldal csatornázza be. Voltak ugyanis olyan közvélemény-kutatások pár héttel a választás előtt, amelyek Kotlebáéknak második helyet jósoltak, ám végül csak a negyedikre futottak be.

A választók nemcsak a Smert, hanem a koalíció másik két pártját is megbüntették, hogy a két évvel ezelőtti Kuciak-gyilkosságot követően sem szálltak ki a kormányból:

a szélsőjobbról középre bejönni igyekező, a házelnök Andrej Danko-féle Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 3,16 százalékot kapott, a Bugár Béla vezette Híd ennél is kevesebbet, az állami pénzügyi támogatást jelentő 3 százalékos határ alatti szavazatarányt: 2,05 százalékot. Bugár ugyan az Azonnalinak éjfél előtt kicsivel még azt nyilatkozta, hogy „az az erős ember, aki fel tud állni”, illetve, hogy „az élet szép”, az éjjeli órákban a választás előtti ígéretét beváltva lemondott a Híd elnökségéről.

BUGÁR BÉLA, AMIKOR SZOMBAT ESTE MEGLÁTTA AZ ELSŐ EXIT POLLOKAT. FOTÓK: BAKÓ BEA

A parlamentbe nemcsak a Híd nem jutott be, hanem a Magyar Közösség Pártja köré gyűlt Magyar Közösségi Összefogás sem: hiába nyertek a magyarlakta területeken a Hidat mindenhol legyőzve helyenként akár 40 százalékkal is, ez az etnikai pártnak országosan csak 3,91 százalékot hozott. Nem jutott be a parlamentbe egy esetleges, Ficót követő jobboldali-liberális kormányba várt konzervatív-kereszténydemokrata KDH sem, ők 4,65 százalékot kaptak: négy éve a KDH 4,9 százalékot kapott, és úgy esett ki, mégsem ők a választás legpechesebb pártja.

Hanem a Zuzana Čaputová szlovák elnökasszony korábbi pártja, a szociálliberális Progresszív Szlovákia és a jobbközép Spolu (Együtt) választási koalíciója:

hiába ért el a PS/Spolu 6,96 százalékot, nem lesznek bent a parlamentben.

A két párt közös listán indult ugyanis, ezzel számukra a bejutási küszöb nem 5, hanem 7 százalék volt. A PS/Spolu ezen vérzett el: a szavazatok 99,93 százalékos feldolgozottságánál 0,04 százalékpontra vannak a parlamenti léttől, kizártnak tűnik, hogy az utolsó négy szavazókör szavazatainak összeszámolása fordítana ezen.

ÉJFÉL-EGY ÓRA KÖRÜL MÉG BULI VOLT A PROGRESSZÍV SZLOVÁKIÁNÁL, AKIK AZ EGÉSZ BELVÁROSI VÁSÁRCSARNOKOT KIBÉRELTÉK. FOTÓ: BAKÓ BEA / AZONNALI

A szavazatok több, mint negyede elveszett

Ezzel magyarok nem igazán akadnak majd a következő pozsonyi parlamentben: a Híd és az MKÖ elvérzése után a még a kisebbségvédelemmel komolyan is kampányoló, Magyar Platformmal is rendelkező Progresszív Szlovákia sem lesz ott a parlamentben. Ott lesz viszont Grendel Gábor, aki az OĽANO listáján a rendkívül előkelő, 148. helyet kapta meg. Ez nem irónia: az OĽANO rendre hátrasorolja a legnagyobb neveket a listáján, hogy aztán azok majd a preferenciális szavazatok segítégével előrerepüljenek a listán. Így majdnem félmillió preferenciális voksolt zsebelt be a lista utolsó helyén induló Igor Matovič, míg Grendel 131 ezer preferenciális voksot gyűjtött. A Matovičékkal szövetséges kispárt NOVA elnökeként tevékenykedő

Grendel egyébként ezzel több voksot gyűjtött egymaga, mint a 112 ezer szavazattal záró Magyar Közösségi Összefogás, nem is beszélve a csupán 59 ezres Hídról.

Matovič egyébként a Körkép.sk-nak azt ígéri: a magyar választók is számíthatnak az OĽANO-ra, hiszen a párt a magyar érdekek képviseletét is vállalja, ahogyan mindenkiét is, attól függetlenül, hogy milyen nyelvet beszél.

A diadalittas OĽANO-sokkal ellentétben viszont jó nagy szomorkodás mehet a választásokra nagy erőkkel készülő PS/Spolu-nál. Az Azonnali ott volt szombat éjszaka a párt pozsonyi vásárcsarnokban tartott, óriási, jól öltözött és nagy tömeget vonzó eredményváróján:

éjfél után, 40-50 százalékos feldolgozottságnál még minden politikusuk magabiztosan nyilatkozott arról, hogy bejutnak,

és ők lesznek azok, akik a korrupcióellenes tematikával óriásit taroló, 25 százalékot elért Igor Matovič OĽANO-ja által vezetett kormányban a győztes által hőn áhított alkotmányozó többségért cserébe elviszik a kormányt liberálisabb irányba.

A VÁLASZTÁS VÉGEREDMÉNYE TERÜLETI BONTÁSBAN: A PROGRESSZÍVEK MINDÖSSZE POZSONY BELVÁROSÁBAN NYERTEK, A MAGYARLAKTA MEGYÉK EGY RÉSZÉT ELVITTE AZ OĽANO, A TÖBBI PEDIG KEVÉS VOLT A BEJUTÁSHOZ AZ MKÖ SZÁMÁRA.

A PS/Spolu politikusai arra alapoztak, hogy a fővárost elviszik majd, és onnan csak később érkeznek be a voksok. Nem jött össze nekik: az 5 pozsonyi választókerületből 4-ben az OĽANO nyert (23-26 százalékkal, míg a PS 14-17-et hozott), a progresszívek csak a belvárosban tudták elhozni az elsőséget. Michal Truban, a PS vezetője egész este tudatosan kerülte a sajtót, és minden interjúkérésünkre azt reagálta: csak az eredmények tudatában áll a kamerák elé.

NYITÓKÉP: Kulisszák a PS/Spolu buliján. Bukovics Martin / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek