+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Renczes Ágoston
2021. január 26. kedd, 16:15
Először csak a Kotleba-párt elnökségéből léptek ki, majd arra jutottak: a pártot is otthagyják. Eltökélt szándékuk, hogy megmentik Szlovákiát a liberálisoktól és a korrupciótól.

Ahogy arról az Azonnali is beszámolt: a szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) elnöke, az alapvető emberi jogokat elnyomó mozgalmak támogatása és népszerűsítése miatt első fokon négy év négy hónap börtönbüntetésre ítélt Marian Kotleba a pártelnökség egy részének háta mögött megváltoztatta a párt alapszabályát, amivel

 

gyakorlatilag leválthatatlanná tette magát a párt éléről, és ha börtönbe kerül, onnan is irányítani tudja majd a pártot.

 

Ezt követően a párt legismertebb arcai, Milan Uhrík EP-képviselő; a 2019-ben rasszista kijelentések miatt pénzbírságra ítélt Milan Mazurek parlamenti képviselő; a párt szóvivője, a korábban egy neonáci zenekar énekeseként ismert Ondrej Ďurica; valamint a kilencvenes években a maffiának dolgozó Miroslav Suja parlamenti képviselő is bejelentették, hogy nem folytatják a munkát a párt elnökségében, ami az alapszabály megváltoztatásával elvesztette a lényegét, és pusztán reprezentatív szervvé vált. 

Kedd délben Milan Uhrík bejelentette a Facebook-oldalán, hogy az elnökség után

 

a pártot is mind a négyen otthagyják, és a párt két másik parlamenti képviselője is csatlakozik hozzájuk.

 

Mint Uhrík elmondta, belső ellentétek és konfliktusok szítása helyett korrektebbnek és tiszteségesebbnek vélik, ha ezentúl a saját útjukat járják. A politikát együkük sem hagyja ott, ellenkezőleg: ezentúl „sokkal professzionálisabban, okosabban és hatékonyabban küzdünk majd Szlovákiáért, a jogaitokért és a jobb életszínvonalatokért”. 

 

Az őket támogatóknak azt ígérik, hogy átütően harcolnak majd, de felesleges és semmit meg nem oldó provokációk nélkül, amik örök ellenzékiségre és örök elszigeteltségre ítélnék őket. 

 

„Harc nélkül nem adjuk át a hazánkat a megtévedt liberálisoknak és a korrupt funkcionáriusoknak.

 

Elszántak vagyunk, hogy megmentsük Szlovákiát és visszaadjuk a neki jogosan kijáró méltóságot és státuszt. Egyszerűen: harcolunk tovább” – zárja szavait a radikálisok mérsékeltebb szárnyát képviselő Uhrík.

 

Bár ezt Uhrík nem jelentette ki, a vele együtt a pártot otthagyó öt kollégája nevében közzétett nyilatkozatát a szlovák sajtó új párt alapításának szándékaként értékeli.

 

Marian Kotleba egyelőre nem reagált a bejelentésre. Amikor pénteken Uhríkék kiléptek a pártvezetésből, Kotleba végül csak annyit reagált, hogy „tudomásul vette”, és hogy a „béka-egér civakodás helyett” az idejét és az energiáját

 

a Matovič-kormány elleni politikai harcra fordítja, mert az a totalitárius intézkedéseivel szerinte szó szerint elpusztítja Szlovákiát.

 

A 2020-as parlamenti választáson 7,97 százalékkal parlamentbe jutó radikális pártot a Focus ügynökség decemberben 8,2 százalékra, januárban viszont már 9,7 százalékra mérte. A közvélemény-kutatás azonban még bőven a botrány és a pártszakadás előtt készült, annak hatását Kotleba pártjára a következő hónapok mérései mutatják majd.

 

NYITÓKÉP: Milan Uhrík és Milan Mazurek egy decemberi kormányellenes tüntetésen. Milan Uhrík - europoslanec / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szabadságpárti Herbert Kickl „egészségügyi apartheidnek“ nevezte Izrael sikeres oltási politikáját.

Az országot irányító. Abdel Fattah el-Sziszi altábornagy amúgy brutális katonai rezsimje 2013-ben puccsal vette el a hatalmat az Izrael- ellenes és antiszemita Muszlim Testvériségtől, most eltökélte, hogy a zsidóságról is oktatni fogja a fiatalokat.

Az EP-beli szavazás ugyan titkos lesz, de az Azonnali utánajárt, hogyan fognak szavazni a magyar EP-képviselők.

Miután Lengyelországban életbe lépett Európa egyik legszigorúbb abortusztörvénye, a dán liberális Radikális Párt azt szeretné, ha Dánia ingyenes abortuszt biztosítana az arra rászoruló lengyel nőknek.

Generációk nőttek fel az általa magyar nyelvre átültetett rajzfilmek szövegén. Mégis: a kádári kultúrpolitika meglehetősen mostohán kezelte Romhányi József munkásságát.

De Szlovákiában a Pfizer-BioNTech vakcinája is csak egy kicsit elfogadottabb az orosz vakcinánál egy felmérés szerint, amiből az is kiderül: félmillió ember kizárólag Szputnyik-vakcivával oltatná be magát.

Amíg a magyar közbeszédet a parizer uralja, tőlünk délre szerencsére még tudják, mik a fontos dolgok az életben.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

A fideszes EP-képviselők kiléptek az Európai Néppárt frakciójából, de merre tovább, és hogyan hat majd a szakítás a Fidesz német gazdasági körökkel és Angela Merkellel ápolt jó kapcsolatára?

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Twitter megosztás Google+ megosztás