Szakad a szlovák szélsőjobboldal, lelépnek a kulcsemberek

Szerző: Renczes Ágoston
2021.01.26. 16:15

Először csak a Kotleba-párt elnökségéből léptek ki, majd arra jutottak: a pártot is otthagyják. Eltökélt szándékuk, hogy megmentik Szlovákiát a liberálisoktól és a korrupciótól.

Szakad a szlovák szélsőjobboldal, lelépnek a kulcsemberek

Ahogy arról az Azonnali is beszámolt: a szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) elnöke, az alapvető emberi jogokat elnyomó mozgalmak támogatása és népszerűsítése miatt első fokon négy év négy hónap börtönbüntetésre ítélt Marian Kotleba a pártelnökség egy részének háta mögött megváltoztatta a párt alapszabályát, amivel

 

gyakorlatilag leválthatatlanná tette magát a párt éléről, és ha börtönbe kerül, onnan is irányítani tudja majd a pártot.

Ezt követően a párt legismertebb arcai, Milan Uhrík EP-képviselő; a 2019-ben rasszista kijelentések miatt pénzbírságra ítélt Milan Mazurek parlamenti képviselő; a párt szóvivője, a korábban egy neonáci zenekar énekeseként ismert Ondrej Ďurica; valamint a kilencvenes években a maffiának dolgozó Miroslav Suja parlamenti képviselő is bejelentették, hogy nem folytatják a munkát a párt elnökségében, ami az alapszabály megváltoztatásával elvesztette a lényegét, és pusztán reprezentatív szervvé vált.



 

Kedd délben Milan Uhrík bejelentette a Facebook-oldalán, hogy az elnökség után

 

a pártot is mind a négyen otthagyják, és a párt két másik parlamenti képviselője is csatlakozik hozzájuk.

 

Mint Uhrík elmondta, belső ellentétek és konfliktusok szítása helyett korrektebbnek és tiszteségesebbnek vélik, ha ezentúl a saját útjukat járják. A politikát együkük sem hagyja ott, ellenkezőleg: ezentúl „sokkal professzionálisabban, okosabban és hatékonyabban küzdünk majd Szlovákiáért, a jogaitokért és a jobb életszínvonalatokért”. 

Az őket támogatóknak azt ígérik, hogy átütően harcolnak majd, de felesleges és semmit meg nem oldó provokációk nélkül, amik örök ellenzékiségre és örök elszigeteltségre ítélnék őket. 

„Harc nélkül nem adjuk át a hazánkat a megtévedt liberálisoknak és a korrupt funkcionáriusoknak.

Elszántak vagyunk, hogy megmentsük Szlovákiát és visszaadjuk a neki jogosan kijáró méltóságot és státuszt. Egyszerűen: harcolunk tovább” – zárja szavait a radikálisok mérsékeltebb szárnyát képviselő Uhrík.

Bár ezt Uhrík nem jelentette ki, a vele együtt a pártot otthagyó öt kollégája nevében közzétett nyilatkozatát a szlovák sajtó új párt alapításának szándékaként értékeli.

 

Marian Kotleba egyelőre nem reagált a bejelentésre. Amikor pénteken Uhríkék kiléptek a pártvezetésből, Kotleba végül csak annyit reagált, hogy „tudomásul vette”, és hogy a „béka-egér civakodás helyett” az idejét és az energiáját

 

a Matovič-kormány elleni politikai harcra fordítja, mert az a totalitárius intézkedéseivel szerinte szó szerint elpusztítja Szlovákiát.

 

A 2020-as parlamenti választáson 7,97 százalékkal parlamentbe jutó radikális pártot a Focus ügynökség decemberben 8,2 százalékra, januárban viszont már 9,7 százalékra mérte. A közvélemény-kutatás azonban még bőven a botrány és a pártszakadás előtt készült, annak hatását Kotleba pártjára a következő hónapok mérései mutatják majd.

 

NYITÓKÉP: Milan Uhrík és Milan Mazurek egy decemberi kormányellenes tüntetésen. Milan Uhrík - europoslanec / Facebook

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek