Végre tényleg megalakul a felvidéki magyarok közös pártja, a Szövetség

Szerző: Renczes Ágoston
2021.09.10. 14:45

Több mint egy éves, fordulatokban gazdag tárgyalássorozat után megállapodott az MKP, a Híd és az Összefogás.

Végre tényleg megalakul a felvidéki magyarok közös pártja, a Szövetség

„Szövetség néven új politikai szubjektum alakul Szlovákiában, mely megteremti végre a magyar politikai egységét és új fejezetet nyithat a felvidéki politikában” –

írja a szerkesztőségünknek eljuttatott közleményében az Összefogás párt, ami még a 2020-as választás előtt jött létre a szlovákiai magyar pártok egyesítésének szándékával.

Külön nem tudnak bejutni a parlamentbe

Már ekkor látható volt, hogy a magyarok legnagyobb pártja, a Magyar Közösség Pártja megint nem jut majd be a parlamentbe, és hogy ezúttal ez a Robert Fico kormányában való részvételbe és a Kuciak-gyilkosság utáni belpolitikai földindulásba végképp beleroppant szlovák-magyar vegyespártnak, a Most-Hídnak sem fog sikerülni.

Mivel a magyar pártok külön-külön parlamentbe jutása láthatóan esélytelen volt,

az Összefogás megpróbálta a szétaprózódott szlovákiai magyar politikai palettát összefogni, hogy egy közös listával vágjanak neki a választásnak, akkor azonban a Híddal nem sikerült megállapodniuk. Az Összefogással, az MKP-val és a Magyar Fórum nevű minipárttal létrehozott Magyar Közösségi Összefogás nevű választási pártnak pedig nem sikerült megugrania a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt.

2020. augusztus 20-án aztán az Összefogás és az MKP immár a Híddal aláírt egy szándéknyilatkozatot az új, közös párt létrehozásáról.

Akkor az új párt létrehozását karácsonyra ígérték, azonban a tárgyalások elhúzódtak, és több fordulattal is szolgáltak:

  • december közepén az MKP és a Híd be akarták jelenteni, hogy megegyeztek, de az Összefogás borította az asztalt, az egyezség nem jött létre, az erőviszonyokon nem tudtak megegyezni;
  • januárban azonban folytatódtak a tárgyalások a három párt egyesüléséről, de nem közeledtek az álláspontok;
  • majd február 5-én az MKP és a Híd bejelentette, hogy ők ketten, az Összefogás nélkül hozzák létre „Szlovákiában az új magyar politizálás szervezeti alapjait”;
  • március 23-án azonban Forró Krisztián MKP-elnök, Sólymos László Híd-elnök, és Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke mégis bejelentették: megegyeztek és „Szövetség – Magyarok, Nemzetiségek, Régiók” néven új pártot hoznak létre.

Most már tényleg megállapodtak

Az azóta eltelt majdnem fél évben tovább folytak a tárgyalások az új párt szervezeti felépítésének részleteiről, és szeptember elejére sikerült eljutni odáig, hogy

most már csak a három párt alapszabályának módosítása van hátra ahhoz, hogy létre lehessen hozni a Szövetséget.

Ez – mint a Paraméter írja – úgy fog kinézni, hogy az Összefogás lesz az a párt, amelyik befogadja a másik kettőt. Ehhez az Összefogás szombati kongresszusán módosítják majd az alapszabályt és párt nevét Összefogásról Szövetségre változtatják – vagyis a Szövetség tulajdonképpen már szombaton létrejön, de még nem fogja tartalmazni a másik két pártot. A Híd szeptember 18-án, az MKP 19-én tartja majd a kongresszusát, amelyeken kimondják a megszűnésüket és beolvadásukat a Szövetségbe.

A Szövetség alakuló kongresszusa októberben várható.

Bár a párt még nem alakult meg, a közvéleménykutató cégek az egyezség márciusi bejelentése óta a Szövetségre is rákérdeznek a felméréseikben. A Focus ügynökség már április elején a bejutási küszöbre, kereken 5 százalékra mérte a magyarok majdani közös pártját, a legfrissebb, az AKO ügynökség által készített augusztusi felmérés szerint azonban csak 3,3 százalékon áll a Szövetség.

NYITÓKÉP: Mózes Szabolcs, Sólymos László és Forró Krisztián, SL / FB

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek