A szlovák ellenzék is egyre inkább rácsavarodik az oroszbarátságra

Szerző: Renczes Ágoston
2022.04.19. 10:51

Robert Fico az elsők között gratulált Orbán Viktornak, és nagyon hasonló dolgokat mond Ukrajnáról.

A szlovák ellenzék is egyre inkább rácsavarodik az oroszbarátságra

Április negyedikén Robert Fico háromszoros miniszterelnök, a szociálpopulista Smer-SD párt elnöke és a jelenlegi ellenzék vezéralakja, az egyik legikonikusabb szlovák politikus az elsők között gratulált Orbán Viktornak az előző napi elsöprő választási győzelméhez.

Fico Facebookon közzétett nyilatkozata úgy kezdődik, hogy „Gratulálok a magyaroknak a választáshoz”, viszont úgy végződik, hogy

„köszönöm mindannyiuknak a támogatást” .

Fico ugyanis bár valóban méltatja Orbán Viktor politikáját – miszerint ő Magyarország érdekeit teszi az első helyre, és nem hagyja az országát behúzni a háborúba – a gratuláció egyúttal ürügy Fico számára, hogy a saját politikáját reklámozza.

Mint írja, nekik is vannak ellenfeleik a nemzetközi baloldalon, mert az olyan témákat, mint az LMBTQ, nem tartják Szlovákia számára prioritásnak. „A Smer-SD a szlovák szociáldemokrácia” – jelenti ki Fico; hozzátéve, számukra az első helyen az emberek életszínvonala van, világosan antifasiszták, elismerik az EU szerepét,

viszont elutasítják a háborús uszító Čaputovát és a társait. 

Ficóék hasonló narratívát tettek a magukévá, mint a magyar kormány: nem szabad fegyvereket küldeni Ukrajnának, ki kell maradni a konfliktusból, és természetesen ők is békét akarnak. Ezt az álláspontot pedig a legnagyobb vehemenciával tudják élesen szembeállítani a szlovák kormány politikájával, a jobboldali-populista Eduard Heger kormánya ugyanis nagyon világosan és egyértelműen elkötelezett a nyugati szövetségek mellett, olyannyira, hogy nemrég Ukrajnának ajándékozta a szovjet gyártmányú SZ-300-as légvédelmi rendszerét.

Szociáldemokrácia a szélsőjobboldallal

Az SZ-300 ügye már a sokadik nagyon egyértelmű törésvonal volt a kormány és az ellenzék között. 2020-ban a Smer-SD vezette kormánykoalíciót elsöpörte a két évvel korábbi Kuciak-gyilkosság miatti felháborodás, ami egyúttal felemelte Igor Matovič korrupcióellenességben utazó populista mozgalmát, az OĽaNO-t. A kormányváltás után meg is kezdődött az államigazgatás megtisztítása, a korrupció egészen elképesztő mértékére derült fény, és a letartóztatások már Robert Fico közvetlen környezetéig értek.

Igor Matovič azonban épp a koronavírus-járvány kibontakozásakor vette át az ország irányítását – ebbe egy év alatt bele is bukott –, a kaotikus járványkezelés és a korlátozó intézkedések pedig – amik jogosan frusztrálták a lakosságot – kiváló témát szolgáltattak a korrupcióellenes nyomozások szorongatta korábbi politikai elitnek, elsősorban Robert Ficónak.

Fico a járványügyi intézkedések elleni tüntetések vezéralakja lett, ezzel egy platformra került a járványszkeptikus, oltás- és mindenellenes szélsőjobboldallal, és azóta is velük együtt áll ki a legmegosztóbb témákban.

Ilyen volt az USA-val megkötött védelmi megállapodás (DCA) ügye, amit az ellenzék heteken keresztül sikeresen tematizált, és ami ellen Robert Fico pártja szintén a szélsőjobboldallal együtt tiltakozott. Az egyezményről szóló parlamenti szavazás cirkuszba fulladt, az elfogadása után pedig

a Smer és a szélsőjobb több politikusa is közzétette a mellette szavazó képviselők névsorát a települések neveit azzal a felhívással, hogy az állampolgárok elmehetnek hozzájuk megköszönni a hazaárulást.

Több képviselő lakóhelyénél meg is jelent emberek kisebb csoportja, akik papírokat ragasztgattak a kerítésekre meg a lámpaoszlopokra olyan feliratokkal, hogy „itt egy hazaáruló lakik”.

Természetesen ilyen megosztó téma lett az ukrajnai konfliktushoz való hozzáállás ügye is, ami az SZ-300-as légvédelmi rendszer Ukrajnának ajándékozásában csúcsosodott ki, amiért cserébe Szlovákia az amerikai fejlesztésű Patriot légvédelmi rendszert kapott Hollandiától és Németországtól.

Jobb, mint a Patriot

Robert Fico, ahogy a magyar kormány is, ellenzi, hogy Szlovákia fegyvereket adjon Ukrajnának. A szlovák kormány azonban nagyon elkötelezett abban, hogy fegyverekkel is segítse az ukránokat: volt szó a végül valóban átadott SZ-300-on kívül a szlovák MiG-ek és legutóbb önjáró lövegek Ukrajnának adásáról is. Eduard Heger miniszterelnök, Ivan Korčok külügyminiszter és Zuzana Čaputová államfő is több alkalommal kinyilvánította, hogy helyes lépés volt átadni a légvédelmi rendszert Ukrajnának, Robert Fico azonban háborús uszítóknak tartja őket, valami miatt leginkább Čaputovát.

Amikor még nem volt nyilvános, hogy Szlovákia valóban átadja az SZ-300-at Ukrajnában, de már folyt a művelet, Robert Fico megosztott egy videót a légvédelmi rendszert szállító vasúti szerelvényről, azonnali magyarázatot követelve a kormánytól. Bár az SZ-300 ekkor már valószínűleg Ukrajnában volt – az átadást április 8-án pénteken jelentette be Eduard Heger Kijevben, ahová Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével és Josep Borrellel, az unió külügyi főképviselőjével érkeztek, hogy találkozzanak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel –, sokak szerint Fico lépése rendkívül felelőtlen volt és akár veszélybe is sodorhatta volna a műveletet.

Fico a Markíza tévé vendégeként elmondta,

Szlovákia az amerikaiak utasítására adta át Ukrajnának az SZ-300-at, ami ráadásul szerinte hatékonyabb, mint pótlására beígért sokkal újabb amerikai Patriot rendszer

– hogy ezt mire alapozta, azóta is rejtély, a Denník N szemléletes ábrában hasonlította össze a két rendszert, és ez alapján a Patriot minden paraméterében fejlettebb és hatékonyabb, mint az SZ-300.

Orosz mese

Ficónak nem idegen terep az orosz narratíva; ő maga a politikai karrierjét még Szlovákia Kommuinsta Pártjában kezdte a nyolcvanas évek végén, és saját bevallása szerint 1989. november 17-ét „észre sem vette” (ezen a napon indult a rendszerváltásba torkolló eseménysorozat Csehszlovákiában), és bár a kormányzásai alatt soha nem vonta kétségbe országa nyugati orientációját, a pártjában előkelő pozíciót foglal el a nyílt Putyin-párti oroszbarátság Ľuboš Blaha személyében.

A politológus Blaha 2012 óta a Smer képviselője, és a párt egyik legismertebb arcává vált. A magát kommunistának valló politikus nyíltan rajong a Szovjetunióért, és ahogy a magát antifasisztának mondó orosz állami ideológia is minden további nélkül felhasználja az orosz szélsőjobboldalt és finanszírozza az európai szélsőjobboldali mozgalmakat, úgy a hírhedt Facebook-oldalán az orosz dezinformációt gátlástalanul terjesztő és még a magyar kormánypárti bulvár mércéjével mérve is gusztustalan lejáratókampányokat vezénylő

Blaha is a Putyin-barát szlovák szélsőjobboldal egyik ikonja.

Ez a fajta oroszbarátság nem jellemzi a Smer egészét, és sokkal inkább a radikális jobboldal sajátja, azonban Robert Fico azzal, hogy ennyire egyértelműen szembehelyezkedik a kormány politikájával, maga is egyre inkább az oroszok oldalára áll és Blahához hasonul.

A kirohanásai miatt Eduard Heger fel is szólította Ficót és egykori párttársát, Peter Pellegrini exminiszterelnököt – aki szintén ellenezte az SZ-300 Ukrajnának ajándékozását –, hogy

hagyják ott a szlovák politikát, és menjenek át az orosz politikába.

Van rá igény

Az ukrajnai invázió kezdete óta hatalmasat zuhant Putyin népszerűsége Szlovákiában. Mint a Globsec biztonságpolitikai think tank által rendelt felmérésből kiderült, 2022 márciusában már csak a szlovákok 28 százaléka ítélte meg pozitívan az orosz elnököt,

miközben egy évvel korábban még 55 százalékuk gondolkodott így.

Ez azonban még mindig majdnem minden harmadik embert jelenti Szlovákiában, és ennek a hatalmas tömegnek a szimpátiájára sikerrel pályázhat a Fico-féle oroszbarát békepártiság is a szélsőjobboldali pártok mellett.

Fico pártja, a Smer-SD jelenleg a második legerősebb párt Szlovákiában; a legutóbbi felmérés szerint 19 százalékkal magasan vezet Peter Pellegrini Hlas-SD-je, őt pedig 15,1 százalékkal Robert Fico Smer-SD-je követi. A harmadik helyen a libertariánus SaS áll 10,3 százalékkal, a jelenlegi legnagyobb kormánypárt, az OĽaNO mindössze 8,1, a másik jobboldali-populista kormánypárt, a Sme rodina pedig csak 7,5 százalékot kapna. Bejutna még a szélsőjobboldali Republika 6,9, és a kereszténydemokrata KDH 6,3 százalékkal.

Ha tehát mostanában lenne a választás,

azt a két névleg szociáldemokrata, az előző garnitúra korrupt elitjének két kulcsfigurája által vezetett párt nyerné meg,

nekik pedig a legtermészetesebb szövetségesük a szélsőjobboldali Republika. Egy ilyen kormány pedig minimum tompítaná Szlovákia egyértelmű nyugati elkötelezettségét.

NYITÓKÉP: Robert Fico / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek