Nem mindenki ért egyet azzal külföldön, hogy ne legyen szivárványszínű a müncheni stadion

Szerző: Petróczi Rafael
2021.06.22. 08:24

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

Nem mindenki ért egyet azzal külföldön, hogy ne legyen szivárványszínű a müncheni stadion

Június 23-án, szerdán tartják meg az 2020-as (de a koronavírus-járvány miatt idénre tolt) Európa bajnokság F csoportjának utolsó fordulóját: ekkor a Marco Rossi-féle magyar válogatott a FIFA-világranglista 12. helyezettje, Németország ellen fog pályára lépni.

Arra, hogy továbbjussunk a csoportkörből, matematikailag még van esélyünk: ehhez mindenképpen meg kell vernünk a németeket, és az sem árt, ha minél több góllal tesszük ezt – hogy miért, és egyáltalán mik az esélyek a magyar válogatott továbbjutására, itt foglaltuk össze.

A szombati francia-magyar, történelmi 1-1-es ikszeléssel végződő találkozónál nem volt elhanyagolható körülmény a magyar hazai pálya előnye: mint azt az Eb-műsorunkban, a Szotyizóban Schiffer András és Böcskei Balázs elmondták, a helyszínen tartózkodva tényleg frenetikus hangulatot teremtettek a magyar szurkolók – ezt még Didier Deschamps, a vb-címvédő franciák szövetségi kapitánya is kiemelte a meccset követően.

Nem lesz azonban meg a hazai pálya előnye szerdán a németek ellen: a meccset a müncheni stadionban fogják játszani.

Egy dolog azonban aligha fogja zavarni a magyar válogatottat: a müncheni Allianz Arena színei.

Az UEFA ugyanis – a német Bild információi szerint – úgy döntött, nem enged a  müncheni polgármester, Dieter Reiter kérésének, és nem fogják a német-magyar meccs alkalmából a müncheni arénát szivárványszínnel kivilágítani.

Dieter Reiter kérésének apropóját a múlt hét kedden elfogadott magyar pedofiltörvény adta, ami a gyermekek védelme címszóval megtiltja a 18 éven aluliak számára a homoszexualitás és a nemváltás népszerűsítését, reklámozását, és nem lehet ilyen tartalmú előadást tartani az iskolákban, ahol csak a jogszabályban kijelölt szervezetek tarthatnának bármiféle felvilágosító tevékenységet – ez ellen tiltakozna a polgármester az aréna kivilágításával.

Az UEFA azonban azt mondta a Bild információi szerint, hogy ez nem felelne meg az Eb szabálykönyvének, ami alapján egy stadion csak az UEFA vagy a házigazda zászlajának színeit lehet használni a stadionok díszítésére.

Ez azonban nem mindenkinek tetszik, még az EU-ban sem: mint azt a Politico kedd reggeli, brüsszeli hírlevele összeszedte: a bajor miniszterelnök, Markus Söder is szivárványszínnel borítaná be az Allianz Arénát szerdára, mondván, hogy

ez lenne a „büszke útja” annak, hogy a társadalom szabadságáért felszólaljanak.

Ennél már keményebben állt ki a stadion szivárványszínbe borításáért az Európai Bizottság értékekért és az átláthatóságért felelős alelnöke, a cseh Věra Jourová, aki a Politicónak úgy nyilatkozott: „A szivárvány nem offenzív!” Ahogy fogalmazott:

„Ha ezzel bárkinek baja van, az többet mond el róla, mint azokról az emberekről, akik ki akarják világítani a stadiont. Egy olyan Európában hiszünk, ami befogadja a sokszínűséget, és nem elrejti azt.”

Magyar részről egyébként Szijjártó Péter külügyminiszter is megszólalt az ötlet kapcsán: szerinte rendkívül veszélyes az, ha valaki össze akarja keverni a sportot a politikával, márpedig Nyugat-Európában most épp ez történik, és ezt ha valakik, akkor a németek a történelmi tapasztalatok alapján biztosan jól tudják.

NYITÓKÉP: A szerdai meccs helyszíne, a müncheni Allianz Arean. Wolfgang Manousek / Wikimedia Commons

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek