Bejut-e a magyar válogatott a legjobb 16 közé az Eb-n?

2021.06.21. 14:00

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Bejut-e a magyar válogatott a legjobb 16 közé az Eb-n?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

Június 23-án, szerdán tartják meg az 2020-as Európa bajnokság F csoportjának utolsó fordulóját, amiben Magyarország is szerepel.

A szerencse eddig nem a magyar válogatottat segítette: hiába játszottunk jól Portugália ellen az első fordulóban – ahol még egy les miatt érvénytelenített találatot is szereztünk –, azonban a játékunk alapján megérdemelt egy pont helyett végül 3 gólt kapva kikaptunk a 2016-os Eb-győztes Portugáliától. 

A második fordulóban a franciák nemzeti tizenegyét láttuk vendégül, ahol a magyar csapat határozott, bátor játékkal végül 1-1-es döntetlent ért el – mindezt úgy, hogy a franciák játékában a második félidőben nem volt benne annyira a gól, azonban egy szerencsétlen védekezési hiba után a Barcelona játékosa, Antoine Griezmann kiegyenlített.

A magyar válogatott mindkét topcsapat ellen határozottan és jól játszott, és a tabella állása ellenére sokkal jobb játékot nyújtott, mint azt a -3-as gólarány, illetve az 1 pont feltételezné.

És azt se felejtsük, hogy nagyon nehéz csoportba került a nemzeti tizenegyünk: a FIFA-világranglistája szerint a francia válogatott a második, a portugál az ötödik, míg Németország a tizenkettedik helyet foglalja el. Magyarország a 37. helyezett, mindemellett Portugália 2016-ban az Eb-n, Franciaország a 2018-as világbajnokságon lett az első. 

Szerdán újabb fordulót rendeznek a csoportunkban, ahol a szintén világ legjobb csapataihoz tartozó német válogatott ellen lépnek pályára Marco Rossi játékosai, azonban ezúttal Münchenben.

Ha a magyar válogatott tovább szeretne jutni a csoportkörből, mindenképpen győznie kell a németek ellen.

De ez önmagában még egyáltalán nem biztos az üdvösséghez, emiatt nézzük meg, hogy milyen forgatókönyvek szerint juthatnak tovább a magyarok!

+ Ha Németország ellen győzünk, és a csoport másik mérkőzésén Franciaország legyőzi a Portugáliát, akkor a második helyen továbbjutunk a csoportkörből a következő, kieséses szakaszba, ahol már nem kell számolgatni, hanem az adott mérkőzés után vagy továbbjut vagy kiesik egy csapat. Ebben az esetben így nézne ki a sorrend: 1. Franciaország 7 pont, 2. Magyarország 4 pont, 3. Németország 3 pont, 4. Portugália 3 pont.

+ Ha Németország ellen győzünk, azonban a Portugália-Franciaország meccs döntetlennel ér véget, vagy győz Portugália, akkor az egymás elleni eredmények miatt a harmadik helyet szerezzük meg, azonban akkor a többi csoport harmadik helyezettjeinek eredményét is figyelembe kell venni, ugyanis a 6 csoportból a 4 legjobb harmadik helyezett is továbbjut. (Hogy jelenleg kik a csoportharmadikok, és ők hogy állnak, lásd alább.)

+ Minden más eredmény, azaz döntetlen vagy vereség esetén a csoport negyedik helyét fogjuk megszerezni.

Kik jelenleg a csoportharmadikok?

Az Európa bajnokságon a 6 csoport első és második helyezettjei automatikusan, míg a 6 csoportharmadik közül a négy legjobb jut tovább. Jelenleg pedig több csapatnak is esélye van, hogy harmadik helyezettként továbbmenjen a csoportjából, és

2016-tal ellentétben úgy tűnik, a három pont nem biztos, hogy elég lesz, hogy egy csapat a legjobb 16 közé továbbjusson harmadik helyezettként.

Jelenleg a csoportharmadikok versenyében Svájc vezet 4 ponttal, azonban a svájciak már lejátszották mindhárom mérkőzésüket. Őket 3-3-3 ponttal követi Portugália, Ausztria és Finnország, míg jelenleg Spanyolország 2 ponttal, Horvátország pedig 1 ponttal lemaradna a továbbjutásról.

A csoportokon belüli sorrendben a pontok számítanak, azonban pontegyenlőség esetén az egymás elleni mérkőzés eredménye számít, és ha az döntetlen volt, akkor pedig a gólarány – ezért a legtöbb csoportban még nem tudni biztosra, hogy egyáltalán kik jutnak tovább: jelenleg az A csoportból már ketten továbbjutottak (Olaszország és Wales), mert ott már lejátszották a harmadik fordulót is, míg a többi csoportból csak Belgium (B csoport) és Hollandia (C csoport) helye biztos a legjobb 16 között – igaz, az még nem biztos, hogy első vagy második helyen jutnak majd tovább.

Ahhoz tehát, hogy Magyarország továbbjusson, mindenképpen győznie kell a németek ellen Marco Rossi játékosainak, és a legszerencsésebb, ha ehhez egy portugál vereség is társul a franciák ellen, hiszen ekkor a biztos továbbjutó második helyre kerülnénk a csoportunkban. Minden más esetben pedig sok ismeretlenes még az egyenlet.

Ugyanis a csoportharmadikok versenyében a jelenlegi 1-4-es gólarányunk miatt nagy hátránnyal indulnánk,

és elképzelhető, hogy hiába szereznénk 4 pontot, a többi 4 ponttal álló csapat jobb gólarányai miatt könnyen kipottyanhatunk a továbbjutó csoportharmadikok sorából. Már csak a továbbjutási esélyeinket növelendő is fontos lenne, hogy szerdán a németek ellen ne csak éppenhogy, hanem ha lehet, több góllal nyerjünk.

A matematikai esély tehát megvan, a kérdés, hogy mi fog történni majd a pályán.

Szerinted továbbjutunk-e a kieséses szakaszba? Ha igen, hogyan?

Ez a hét kérdése az Azonnalin, szavazz te is!

NYITÓKÉP: A magyar szurkolók vonulnak a Puskás Arénába a magyar-francia meccs előtt. A vonulásról, illetve mérkőzésről készített fotóriportunk itt érhető el. FOTÓ: Karóczkai Balázs / Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek