Marco Rossi az Azonnalinak: A futballal kapcsolatos dolgoknak a sportnál kéne maradnia

Szerző: Fekő Ádám
2022.06.24. 17:55

A magyar válogatott szövetségi kapitánya tudja, hogy sokat segít a focinak a politika, de különösebb üzenete nincs azoknak, akik emiatt politikai témává is akarják tenni a sportot.

Marco Rossi az Azonnalinak: A futballal kapcsolatos dolgoknak a sportnál kéne maradnia

Miután Marco Rossi a magyar fociválogatott elmúlt éveinek egyik legnagyobb sikerét érte el nyáron azzal, hogy többek közt a tavaly még Eb-döntős angolokat 4-0-ra verve Magyarország első helyen tölti a nyarat Nemzetek Ligája A-csoportjában, Olaszországba vonult nyaralni az edző, de még mindenek előtt már onnan videón beszélgetett az érdeklődő újságírókkal. Többek közt az Azonnalival is. Mi főleg arra voltunk kiváncsiak, hogy a már most magyarországi focilegendának számító szakember mit üzen azoknak, akik a csapata óriási teljesítményét bármilyen formában is politikai vita részévé akarják tenni.

„Nincs külön üzenetem nekik. Mindenki tudja, hogy a futball nagyon fontos sport, valószínűleg a világ legfontosabbja. Amikor fiatal voltam, sokszor hallottam, hogy a futball a nép ópiuma. És ez minden országban így van, ahol a futball nagyon népszerű. Azt hiszem, minden futballal kapcsolatos dolognak a futballnál és a sportnál kell maradnia” – mondta Rossi, majd hozzátette, hogy a futballban mindig jön új nap, és most egyszerűen csak nagyon boldogok.

„Tudjuk, hogy Magyarországon a politika sokat segít a futball fejlődésében, de nemcsak a futballéban, hanem több másikéban is, most is látjuk, hogy magyar úszóé lett a világcsúcs. A sport mindenhol fontos, de továbbra is sportról van szó” 

– folytatta az edző.

Mint az feltűnhetett mindenkinek, a magyar válogatott eredményei talán soha nem látott módon átpolitizálódtak az elmúlt egy évben: a Németország elleni Eb-meccset sokan valamiféle kultúrharcnak fogták fel, az angolok elleni 2022-es győzelmet pedig többek közt a fideszes Kubatov Gábor ünnepelte meg úgy, hogy kommunistázott egyet.

Rossi egyébként azt is elárulta az újságíróknak, hogy már felismerték Olaszországban is, de közel sem olyan a helyzet, mint nálunk.

Ettől függetlenül jól láthatóan gondolkozik a válogatott jövőjén is, például azon, hogy kerüli el, hogy a nyári topforma után ne jöjjön a mostanra szinte szokásosnak mondható őszi összeomlás, hiszen szeptemberben további két NL-meccset játszik a válogatott.

„Természetesen gondolkozok ezen. 2021 szeptemberében valóban nem tudtunk olyan jól szerepelni, mint júniusban. Akkor mindenkit megszégyenített az angolok elleni eredmény (akkor az angolok rúgtak nekünk négyet a Puskás Arénában - a szerk.), a két vereségnek Albánia ellen pedig óriási hatással volt ránk, és van azóta is. De ha azt mondom, hogy Anglia ellen a fantasztikus munka mellett egy kicsit szerencsések is voltunk a Nemzetek Ligájában, akkor azt is el kell fogadni, hogy Albánia ellen nem voltunk szerencsések a hazai meccsen, és nem is játszottunk túl jó meccset. Erre a két vereségre mindenki jól emlékszik, de dolgozunk”

– vázolta fel terveit Marco Rossi.

KIEMELT KÉP: Marco Rossi Olaszországból üzen a budapesti otthonomba.

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek