Magyarország nehezebb ellenfél Portugáliánál: itt van minden, amit a német sajtó a magyarok elleni meccstől vár

Szerző: Bukovics Martin
2021.06.23. 13:00

Van lap, amely szerint szükségszerű, hogy Németország a Merkel-éra végén kiessen az Európa-bajnokságról, más szerint a magyar az Eb legártalmatlanabb csapata, amely védekezni tud csak, támadni alig. A híreket viszont nem annyira a foci, mint a pedofilokat a melegekkel összemosó magyar törvény és az arra adott reakciók uralják a német sajtóban: olvasd el, hogyan!

Magyarország nehezebb ellenfél Portugáliánál: itt van minden, amit a német sajtó a magyarok elleni meccstől vár

5. A német esélyek

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung a reggeli hírlevelében emlékeztet: azon ellenfél ellen, amely 1-1-et játszott a világbajnok franciákkal, minden lehetséges, és noha elvileg Magyarország a leggyengébb ellenfél a csoportban, a németeket a 2018-as világbajnokságon kiejtő Dél-Korea is az volt, és hát ott kiesés lett a vége. Mint írják: a továbbjutáshoz a németeknek vagy döntetlenre vagy győzelemre van szükségük, és csak a Nationalelfen múlik, hogy melyik arcukat: a portugálok elleni fantasztikus teljesítményt vagy a franciák elleni esélytelenséget veszik most elő.

Az FAZ podcastjében megszólal Kevin Kurányi, a magyar apától és panamai anyától Brazíliában született korábbi német válogatott focista is, szerinte egyértelmű német győzelem várható Magyarország ellen, és ez egy olyan spirált indít majd el, ami az Európa-bajnokság megnyeréséhez vezeti majd el az övéit. Mint mondta, ebben ő 100 százalékosan biztos. Ach so.

A Spiegel reggeli hírlevele szerint aki a politika és foci párhuzamba állítását szereti, annak kell szurkoljon, hogy a németek kiesnek a magyarok ellen, így ugyanis „a Merkel-éra végére a nemzeti csapat inspirációja és energiája is elfogy”. Mint Dirk Kurbjuweit, a lap parlamenti tudósítója írja, 1998-ban a Kohl-korszak végén is kiestek a világbajnokságról. Ő persze nyilván nem ennek szurkol, mint írja: „egy Eb-győzelem szép búcsúajándék lenne Joachim Löwtől Angela Merkelnek”.

A Focus mindenesetre beszámolt arról, hogy a meccsek eredményét eddig mindig pontosan előrejelző orákulum, azaz egy elefánt szerint a német-magyar eredménye döntetlen lesz, azaz Németország továbbjut a nyolcaddöntőkbe, Magyarország nem.

4. A szivárványszínű kivilágítás

Óriási vita ment azon az elmúlt napokban, hogy a melegeket a pedofilokkal összemosó, a Fidesz-kétharmad és a Jobbik által megszavazott magyar törvény elleni tiltakozás jeléül a német-magyar meccs helyszínét, a müncheni Allianz Arénát a nemzetközi LMBTQ-mozgalom jelképének, a szivárvány színeivel világítsák-e ki. Az UEFA ezt végül nem engedélyezte a németeknek, de a németek kapusa, Manuel Neuer szivárványszínű kapitányi szalagot hord majd a meccsen.

A német sportújság, a Kicker szerzője, Jörn Petersen szerint az UEFA hozzáállása „egy vicc”. „Igen a sokszínűségre és az emberi jogra, de csak akkor, ha az nem fáj senkinek” – szerintük nagyjából így gondolkodik az európai labdarúgó szövetség a kérdésben. Ennek az oka a lap szerint az, hogy a „kérdéses szponzorokat” felvonultató UEFA nagyon jóban akar lenni Orbán Viktorral, a budapesti Puskás Arénát ugyanis mindig rendelkezésükre bocsátják, ha a járvány miatt valamilyen fontos meccset nem tudnak máshol megrendezni. Nagyjából ugyanezeket a gondolatokat írta meg a Focus Online-on Hugo Müller-Vogg is, szerinte az UEFA belebújt Orbán ágyába.

Reinhard Müller, a józan észt a német sajtóban gyakran egyedüliként képviselő konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung szerkesztője véleménycikkében arról ír, hogy „olcsó és bigott” azon „csak ingyen bátor vidéki politikusok” hozzáállása a müncheni stadion szivárványszínekben történő kivilágításához és az ezt elutasító UEFA „bűnbakká történő képzéséhez”, akik amúgy

minden további nélkül megtehetnék, hogy legközelebb szivárványszínű kosztümben látogatnak el Orbán Viktorhoz – már ha valóban annyira fontos nekik a téma, mint mondják.

A helyzet szerinte annál is rosszabb, mint látszik: az egész vita ugyanis csak az abban résztvevők saját lelkiismeretének és egójának fényezéséről szól, még véletlenül sem az érintett magyar melegekről, nem beszélve arról, hogy „a játékosokra, pláne a magyarokra, láthatóan senki sem gondol”, hovatovább szelektív is a tiltakozás, a putyini Oroszország vagy épp a melegeket régebb óta cseszegető Lengyelország meccsei előtt mindez fel sem merült a mostani Eb-n, írja Müller, aki egy korábbi cikkében szintén arról írt, hogy az Európa-bajnokság nem nevelőintézet, hiszen ha Magyarország kiharcolta magának az Eb-n való részvételt, akkor politikától függetlenül úgy kell bánni vele, mint a többi csapattal.

3. A legveszélyesebb magyarok

Jellemző a német sajtóra, hogy a legjobb magyarokban is önmagukat látják meg: mind a Rajna-parti borfővárosban, Mainzban játszó, a szerződését pont most egy évvel meghosszabbító Szalai Ádámot, mind az Eintracht Frankfurt korábbi játékosát, a szövetségi kapitány Marco Rossit úgy mutatta be a Bild bulvárlap, hogy karrierjüket lényegében a németeknek köszönhetik.

De a Bundesligában játszik Gulácsi Péter és Willi Orbán is (mindketten az RB Lipcse színeiben), Sallai Roland pedig a Freiburg játékosa. A Bild kiemeli, hogy Szalai Ádám rengeteg német játékost ismer már a pályáról, így a magyarok nem teljesen ismeretlenül vágnak neki a meccsnek, ráadásul ők úgy tudják, hogy az öltözőben rendre az övé az utolsó szó, és híres a lelkesítő beszédeiről. Ha a magyarok a vezetésével továbbjutnának, az igazi szenzáció lenne, így a bulvárlap.

A Spiegel szerint Magyarország jóval nehezebb ellenfél a németek számára, mint Portugália, és nemcsak azért, mert döntetlent játszottak a Németországot megverő franciákkal: „A védekezésben nem négy, hanem öt játékos vesz részt. Gosens ritkábban fog találni helyet magának, valószínűleg mindig lesz valaki, aki piros mezben vár rá.” A hamburgi hetilap szerint

a német csatároknak eleve nehéz dolga lesz, és bár a magyarok megpróbálhatnak a meccs elején nagy nyomást gyakorolni a németeknek, azért sok esélyük nem lesz ezzel, hiszen közben a védekezésre is koncentrálniuk kell.

„A magyar az Eb legártalmatlanabb csapata”, meccsenként ötször, ha kapura lőnek, írja a lap, amely Szalai Ádámot és Sallai Rolandot emeli ki mint a magyarok két kulcsjátékosát.

2. Imádják a magyarok olasz edzőjét

Marco Rossi kapcsán a Bild megkereste az ő egykori Eintracht-beli trénerét, a most 72 éves Dragoslav Stepanovicot. Róla Rossi azt mondta a lapnak, hogy nagyon jó edző volt, de sajnos nem tudták hozni a jó eredményeket, Stepanovic Rossira viszont nem emlékszik túlzottan: „Azt tudom, hogy O-lábai voltak, de nem beszéltünk túl sokat. Ő nem beszélt németül, én nem beszéltem olaszul.” Megszólaltatták Alex Schurt, Rossi egykori csapattársát, az Eintracht későbbi edzőjét is: „Amikor meghallottam a nevét Magyarországgal összefüggésben, gyorsan rágugliztam. Azt kell mondjam, külsőre keveset változott.” Mint mondja, eddig rendkívül jól szerepelt a vezetésével a magyar csapat, de nem csodálja, hiszen játékosként is a taktikai fegyelem jellemezte az olasz szakembert.

Az alterbalos-zöld berlini Die Tageszeitung hosszú portrét közölt Rossiról Az edző, akit csak szeretni lehet címmel. Maga Rossi a lapnak felidézte: amikor 2018-ban átvette a belga Georges Leekenstől a magyar válogatott edzését, temetői hangulat fogadta, miután olybá tűnt, nem fognak kijutni a 2020-as Eb-re. Erre most ott vannak, amire Rossi Isten ajándékaként tekint. Mint írják, a torinói tréner szigorúan, de nyitottan kezelte a játékosokat, és olyan taktikát talált ki, ami passzolt a „nemzetközi focivilág magas követelményeinek csak korlátozottan megfelelni képes” csapathoz: így a németek ellen sem fognak rögtön támadni, hanem inkább stabilizálni akarják a védelmet.

1. Mi lesz Münchenben?

Orbán Viktor biztosan nem, ő ugyanis inkább az olasz neofasiszták vezetőjével vacsorázik Brüsszelben, mint azt a német sajtó reggel mindenhol vezető anyagként közölte.

A müncheni balliberális napilap, a Süddeutsche Zeitung összegyűjtötte az összes olyan helyet a városban, ahol valamiféle szimbolikus tiltakozás lesz a magyar pedofiltörvény ellen, de lesz szivárványos zászlóosztós akció is a szurkolók számára. 

Bajorország fővárosában régóta nagy LMBTQ-közösség él, a városi parlamentben van egy Rózsaszín Lista nevű meleg párt is, sőt, a belvárossal szomszédos Glockenbachviertel eleve melegnegyedként van számontartva.

Nem meglepő tehát a müncheniek szándéka a stadion kivilágítására, ahogy az sem, hogy az UEFA negatív döntését követően a Városháza inkább saját épületére tűzött ki szivárványos zászlókat.

A konzervatív Münchner Merkur napilap úgy tudja, van egy titkos terv arra vonatkozóan, hogyan legyen mégis színes az Allianz Aréna: eszerint a német szurkolókat arra kérik, hogy az egyes sorokban helyet foglalók a szivárvány színeinek megfelelően öltözzenek fel, azaz a lent helyet foglaló első öt sorban lilában, a fölötte lévő ötben kékben, aztán zöldben, sárgában, narancsban és pirosban.

Mindeközben a városi rendőrség a lapot úgy informálta, hogy kétszáz szélsőjobboldali magyar ultráról tudnak, akik a meccsre a városba érkeznek. És noha közülük soknak nincs érvényes jegye, a feketepiacról bizonyára beszerzik majd azt. A szélsőjobbos ultrák a Carpathian Brigade nevű szurkolói csoportból jönnek, akadt köztük olyan, aki azt írta a Facebookjára, hogy a tetoválása végre hazai levegőt tud szippantani, jelentsen ez bármit is. A Süddeutsche úgy tudja, a müncheni melegszcénában nem számolnak azzal, hogy őket bármiféle atrocitás érné, már csak azért sem, mert a müncheni rendőrséget segíteni fogják a magyar szurkolói szcénát jól ismerő magyar rendőrök is.

A müncheni napilap szerint az is gondot fog okozni, hogy vajon betartják-e a szurkolók (nemcsak a magyarok, hanem mindenki) a maszkhordási kötelezettséget a stadionban, az eddigi tapasztalatok ugyanis arra utalnak, hogy nem annyira veszik ezt komolyan a lelátón.

FOTÓ: Müncheni városháza / Twitter

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek