A CEU is elítéli a magyar pedofiltörvényt

Szerző: Petróczi Rafael
2021.06.18. 18:44

Mint közleményükben írják, kiállnak mindenki mellett, aki ellenzi a jogszabályt, és szolidaritást vállalnak azokkal, akiknek a méltóságát megalázták.

A CEU is elítéli a magyar pedofiltörvényt

Kedden fogadta el az Országgyűlés, egészen pontosan a Fidesz-KDNP, a Jobbik, a Mi Hazánk politikusai, valamint néhány független képviselő a pedofiltörvényt, ami gyermekvédelem címén egybemossa a pedofíliát a homoszexuálitással és a nemváltoztatással.

A törvény egyrészről lehetővé teszi a pedofil bűntettet elkövetetett személyekről lehívható adatbázis készüljön, így véve elejét annak, hogy a pedofil emberek gyermekek közelébe kerülhessenek az oktatási-nevelési intézményekben. Emellett azonban a melegellenes módosítások megtiltják a 18 éven aluliak számára a homoszexualitás és a nemváltás népszerűsítését, reklámozását, és nem lehet ilyen tartalmú előadást tartani az iskolákban, ahol csak a jogszabályban kijelölt szervezetek tarthatnának bármiféle felvilágosító tevékenységet.

A törvény ellen az Amensty International, a Háttér Társaság és más LMBTQ-szervezetek több ízben is tüntettek, az ellenzéki egység pedig ebben a kérdésben a Jobbik miatt megbomlott – igaz, az LMP szerint a Jobbik csak a tiltakozás egy másik formáját használta a törvény megszavazásakor, a párbeszédes Tordai Bence szerint pedig Jakab Péterék nem tudták kikerülni a Fidesz által állított csapdát. De elítélte a törvényt az USA és Írország nagykövetsége is.

A tiltakozók közé csatlakozik most a Bécsbe költözött CEU is, ami közleményt adott ki a törvény kapcsán. Mint az az egyetem rektor, Michael Ignatieff szignójával ellátott közleményben áll:

„A magyar kormány azon jogszabályának fényében, amely törvényen kívül helyezi a homoszexualitás ábrázolását vagy a 18 éven aluliak nemváltoztatását, valamint a homoszexualitás és a pedofília szégyenteljes és hamis összekapcsolása miatt a CEU megragadja az alkalmat, még egyszer, hogy kifejezze a szabadság iránti elkötelezettségét, valamint az egyenlőséget és az egyenlő tiszteletet az egyetemi közösségünk minden tagjának és az embereknek, akiket szolgálni igyekszünk. Kiállunk mindenki mellett Magyarországon és azon túl, akik ellenzik ezt a jogszabályt, és megerősítjük a szolidaritásunkat mindazokkal, akiknek a méltóságát elvitatták és megalázták.”

A CEU egyébként így egy nap kétszer is odaszólt a kormánynak: az egyetem alapítója, Soros György a pénteki online diplomaosztón Magyarországot maffiállamnak nevezte. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára Facebook-posztban reagált Soros szavaira: mint írta, szerinte ezzel a milliárdos Magyarországot sértegette, és azt vetette Soros szemére, hogy állítása szerint Amerikában elérte, hogy ne kelljen szövetségi adót fizetnie. „Ha végre valami jót szeretne tenni a világgal, kezdje azzal, hogy befizeti a saját adóit” – zárta sorait az államtitkár.

NYITÓKÉP: Tóth Csaba Tibor / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek