Tordai Bence: A Jobbik nem tudta kikerülni a Fidesz csapdáját a pedofiltörvény kapcsán

Szerző: Petróczi Rafael
2021.06.16. 19:37

A Párbeszéd frakcióvezető-helyettese szerint nem szerencsés, hogy a Jobbik belesétált ebbe a csapdába, de a velük való együttműködést ez nem fogja befolyásolni. Gyorsinterjú.

Tordai Bence: A Jobbik nem tudta kikerülni a Fidesz csapdáját a pedofiltörvény kapcsán

A Jobbik azzal indokolta a pedofiltörvény módosított változatának elfogadását, hogy egyetért azzal, hogy a különféle szexuális irányultságok vagy a nemváltás népszerűsítése nem engedhető meg az iskolákban, és ha az ellenzék kormányra kerül, kiveszik a törvény szövegéből a problémás részeket. Elfogadható-e ezek alapján önöknek a Jobbik döntése?

A Jobbik aláírta azt az ellenzéki közös programot, ami rögzíti, hogy nem identitása és szexuális irányultsága miatt nem lehet senkit diszkriminálni Magyarországon. Azt látom, hogy ők ezt komolyan is gondolják, de a Fidesz felállított egy csapdahelyzetet, hogy csak...

... és a Jobbik ebbe a csapdába belesétált.

Úgy látom, hogy ők nem tudták kikerülni ezt a csapdát.

Szerettek volna – nagyon helyesen – egyértelmű igent mondani a pedofilok elleni küzdelemre, és ennek érdekében ezt a csomagot elfogadták a Fidesztől. Én ezt nem tartom szerencsésnek, de azt sem gondolom, hogy ez alapvetően rombolná a pártok közötti bizalmat.

Arról szól ma a parlamenti munka, hogy a törvényjavaslatokat nem egyben nézzük, hanem a magunk szája íze szerint egy-egy részére rábólintunk, így azok máris megszavazhatóvá válnak?

Éppen fordítva, a Fidesz megpróbált egy viszonylag terjedelmes törvényhez hozzácsapni egy olyan részt, ami elfogadhatatlanná teszi azt minden jóérzésű, demokratikusan gondolkodó, humánus ember számára.

Az a szomorú, hogy azt kell méricskélnünk, hogy egy-egy törvényből mennyi elfogadható, és mennyi védhetetlen. Nyilván egy normális parlamenti demokráciában ilyenkor van lehetőség módosítók benyújtására, amikre van esély, hogy elfogadják. De miután a Fidesz gonosz, aljas módon, hatalomtechnikai szándéktól vezérelve egy ilyen gondosan megtervezett csomagot állított össze, így az ellenzéknek nem maradt érdemi cselekvési tere. Ezért kell 2022-ben kormányt váltani, és nem hagyni, hogy egy ilyen fideszes többség erőltessen át az Országgyűlésen aljas törvényeket.

Nem fogják ezek után problémásnak érezni a Jobbikkal való együttműködést az összefogásban, illetve az előválasztáson?

Nem.

Miért nem?

Azért, mert még ha egy kérdésben másképp gondolkodunk, ha az értékeink és a céljaink egyeznek, ahogy azt a programtervezetben, A Közös Alapban rögzítettük, az továbbra is lehetővé teszi az együttműködést.

Fogják-e azt mondani, hogy köszönik szépen, de nem kérnek a Jobbik támogatásából az előválasztáson?

Vannak olyan jelöltjeink, akiket a Jobbik támogat, egyszerűen azért, mert látják, hogy ott a Párbeszéd jelöltje a legalkalmasabb Orbán jelöltjének legyőzésére. Szóval ez nem erről a parlamenti szavazásról szól, és még egyszer mondom: közös elvi alapon állunk.

Az, hogy ki milyen taktikai döntéseket hoz egy csapdahelyzet kapcsán, az ennél sokkal kisebb jelentőségű.

Felkészültek arra, hogy a kormányoldal ezt most arra fogja kihasználni, hogy hiteltelenítse en bloc az ellenzéki szövetséget? Hogy olyanok akarnak hatalomra kerülni, akik még a pedofilok kapcsán sem voltak képesek egy egységes álláspontot képviselni?

A pedofilok kapcsán teljesen egységes az álláspontunk, annak minden formáját elítéljük, különös tekintettel a fideszes és a Fidesz által rejtegetett pedofilokra. Ahogy ebben, úgy abban sincsen vita közöttünk, hogy az LMBTQI-polgártársainknak ugyanolyan jogai kellenek, hogy legyenek, mint a többségnek, és lesznek is majd.

Fudan-konzultáció: a 90 százalék feletti egyetértést mutató eredmények ismertetésekor az jutott eszembe, hogy mintha csak egy nemzeti konzultáció eredményeit látnám. Ön szerint ez véletlen?

Annyiban nem véletlen, hogy ott is nagy többség szokott állni az egyik oldal mellett, a különbség viszont az, hogy ez a konzultáció egy létező problémáról szólt, míg a fideszes „nemzeti” konzultációk a Fidesz által kreált ellenségkép ködszurkálásához szoktak kérni felhatalmazást. A Fudan Egyetem terve viszont hiába nem létezik a kormánypárti miniszterek szerint közéleti vitára alkalmas formában, ez nem igaz, nagyon is létezik: tudjuk, hogy hogyan fog kinézni, mekkora lesz, mennyibe fog kerülni, ki fizeti majd mindezt – ezekről már egyértelmű és érvényes véleményt lehet kialakítani.

NYITÓKÉP: Szűcs Donát / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek