Soros György a CEU diákjainak: Láttátok Orbán maffiaállamát és a demokratikus Ausztriát is

2021.06.18. 07:10

Az egyetemalapító pénzember a CEU idei, online diplomaosztójára tervezett rövid, üdvözlő beszédében – aminek szövegét előre közölték – kiemelte: a magyar miniszterelnök szereti illiberális demokráciának hívni a rendszerét, de szerinte a maffiaállam sokkal pontosabb leírás.

Soros György a CEU diákjainak: Láttátok Orbán maffiaállamát és a demokratikus Ausztriát is

Online bejelentkezéssel üdvözli majd június 18-án az immár nagyrészt Bécsbe költözött Közép-Európai Egyetem (avagy a CEU) végzőseit Soros György, az egyetemet megalapító amerikai-magyar milliárdos. A beszéd szövegéből, amely a CEU honlapján előre megjelent, Soros nem finomkodott a Magyarországon és tágabban Európában kialakult politikai helyzettel kapcsolatban.

Üdvözlete elején például úgy fogalmazott: „Kétségtelenül eseménydús és tapasztalatokkal teli éveken vagytok túl. …

megismerhettetek két országot is: Magyarországot, amelynek vezetője büszke arra, hogy feltalálta az illiberális demokrácia fogalmát, de aki a legtöbb más ember szerint inkább egy maffiaállam alapítója,

és Ausztriát is, ami az Európai Unió egyik működő demokráciája.”

Az egyetemalapító – mivel tudta, hogy Magyarországon a nevével és arcképével folytat a kormány negatív kampányt hónapokig, sőt évekig, ezért kerülte, hogy nyílt, konfrontatív politikai kijelentéseket tegyen Orbán és rendszere ellen, de úgy tűnik, miután egyetemét a lex CEU-val 2019 legvégén végleg elüldözték Budapestről, és immár szinte teljesen Bécsbe települt át  – immár nem tesz lakatot a szájára szülőhazája politikai ügyei kapcsán. Viszont azóta kétszer, 2017-ben és 2019-ben is elmondta már, hogy Magyar Bálint volt SZDSZ-es oktatási miniszter 2013-ban megjelent könyve nyomán Magyarország jelenlegi politikai berendezkedését ő is „maffiaállamnak” tartja.

Az egyetemet távozásra késztető lex CEU-ról egyébként az Európai Bíróság 2020 őszén egészen nyakatekert érveléssel ugyan, de kimondta, az jogsértő, így a magyar kormány 2021 áprilisában a kifogásolt részeket a 2017-es törvényből törölte is, ez azonban az egyetem helyzetén már érdemben nem változtatott, hiszen a jogi bizonytalanságok miatt addigra már belakta az új bécsi kampuszát.

Soros a továbbiakban is leginkább arról beszélt, hogy ahogyan az ő ifjúkorában, így a mai, megváltozott világban a végzős tanulóknak is szembe kell néznie azzal, hogy az elnyomó rezsimek száma és hatalma a világban egyre csak növekszik, az ő feladatuk pedig ezzel adott is a következő évekre. A milliárdos főleg a Hszin Csin-ping vezette Kínát tartja veszélyforrásnak, amely szerinte a mesterséges intelligenciát rossz célokra használja:

„A mesterséges intelligencia olyan, ellenőrzésre alkalmas eszközöket produkál, amelyek nagyban segítik az olyan rezsimeket, mint Hszi Kínája, de amelyek a mi társadalmainkra halálos veszedelmet jelentenek.

Hogy a dolgok még bonyolultabbak legyenek, ezek az ellenőrzési eszközök kellenek arra is, hogy legyőzzük a pandémiát, és ne feledkezzünk meg a klímaváltozásról sem, amely ugyancsak civilizációnk túlélését fenyegeti” – hangsúlyozta.

Szerinte „Kína szerepe, a növekvő egyenlőtlenség és a klímaváltozás azok a problémák, amelyekkel a CEU diplomásainak szembe kell majd nézniük, bárhová is kerülnek. Az új problémákra új megoldások kellenek, és ez ki is jelöli számunkra munkánkat.”

Soros György viszonylag ritkán beszélt eddig arról is, miben bírálná felül korábbi, a „nyílt társadalomra” és nyugati világra vonatkozó – Karl Popper társadalomtudóstól származó – optimista nézeteit, most ezeket is kifejtette: „Amikor 30 évvel ezelőtt a CEU-t megalapítottam, úgy hittem, hogy az Európai Unió [avagy nyilván akkori formájában az európai közös piac – a szerk.] magának a nyílt társadalomnak a megtestesülése és követendő példa a világ számára. Azóta a történelem nagy fordulatot vett, a rossz irányba.

A tekintélyuralmi rendszerek egyre erősebbek lesznek. Nekünk azért kell dolgoznunk, hogy ezt a trendet meg tudjuk fordítani” – zárul a beszéd írásos formájának lényegi része.

Az idén augusztusban 91. életévébe lépő Soros György néhány éve már visszavonult mindenféle aktív tevékenységétől, és noha korábban mindig személyesen, Budapesten üdvözölte az általa alapított, angol nyelvű társadalomtudományi magánegyetem új végzőseit, néhány éve már ezt kora és a körülötte kialakult politikai ellentmondások miatt sem teszi meg. A magyar kormány kommunikációs stábja azonban, mivel propagandája még mindig Soros emberi jogi szervezeteit vádolja a világban szinte az összes neki nem tetsző politikai folyamat kitalálásával, általában árgus szemekkel lesi, mikor ír vagy mond valamit.

Legutóbb Orbán Viktor miniszterelnök például saját maga által jegyzett cikkben válaszolt saját honlapján arra a véleményre, amelyet Soros a Project Syndicate nevű oldalon jelentetett meg 2020 decemberében, miután Orbán és a lengyel kormány egyezséget kötött a német politikai vezetéssel a jogállami kritériumok bevezetésének halasztásáról. Soros a német vezetés és az EU gyengekezűségét is elítélte Orbánnal szemben, amire a miniszterelnök úgy válaszolt, „Európa nem hódol be” Sorosnak, aki szerinte „a világ legkorruptabb embere”.

Orbán válaszcikkét a Sorost közlő Project Syndicate nem akarta lehozni, ezért „Szamizdat 4.” megjegyzéssel maga töltötte föl angolul és magyarul miniszterelnöki oldalára. Most viszont Soros György hasonló stílusban reagált Orbánnak a diplomaosztóra szánt szavaival.

NYITÓKÉP: Stephan Roell, Heinrich Böll Alapítvány / Flickr

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek