Az USA és Írország nagykövetsége is elítéli a homoszexualitást a pedofíliával összemosó magyar törvényt

2021.06.15. 20:26

Mély aggodalmukat fejezték ki, és hangsúlyozták, a szólásszabadság és az emberi jogok mellett állnak.

Az USA és Írország nagykövetsége is elítéli a homoszexualitást a pedofíliával összemosó magyar törvényt

Rövid, de éles közleményben ítélte el kedden az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége és az Ír Köztársaság nagykövetsége az aznap elfogadott, korábban a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté által benyújtott pedofiltörvényhez utólag, módosító indítványokkal becsempészett LMBTQ-közösség ellen szóló részeit.

Az amerikaiak Facebookon is ismertetett rövid közleményükben magyarul idézték Joe Biden elnök egy nemrég a Pride-hónap kezdetének alkalmából tartott beszédének sorait, ( „Látunk titeket, támogatunk titeket, és inspiráló a teljes egyenlőség elérése érdekében mutatott bátorságotok.”) valamint hangsúlyozták:

a szólás- és véleményszabadságnak mindenféle politikai cél fölött kellene véleményük szerint állnia.

Az Amerikai Nagykövetség közleménye Az Amerikai Nagykövetség mély aggodalmát fejezi ki a parlament által ma elfogadott...

Posted by US Embassy Budapest on Tuesday, 15 June 2021

Az amerikaiak rövid közleményéhez később csatlakoztak az írek, ők közleményükben azt emelték ki, hogy 

„az emberi jogok tisztelete és tiszteletben tartásuk elősegítése mindig is Írország külpolitikájának fontos sarokköve volt és az is marad.”

The Embassy of Ireland supports this statement from the U.S. Embassy and shares the concerns regarding the anti-LGBTQI+...

Posted by Embassy of Ireland, Hungary on Tuesday, 15 June 2021

A június 15-én elfogadott törvény végül nem csupán azt mondta ki, hogy szigorúbban fogja büntetni a pedofíliát és a pedofil pronográfia terjesztését, de ehhez mintegy hozzácsapva betiltja az LMBTQ-közösség oktatási, civil és médiaszerepléseit is, úgy érvelve, hogy ez a propaganda is káros a gyermekekre. A Fidesz és a KDNP frakcióin kívül a Jobbik és a korábbi jobbikos képviselők is megszavazták azt. A jobboldali ellenzéki párt előre jelezte, hogy a képviselőik így fognak szavazni.

Azonban a többi ellenzék párt nem így tett: képviselőik a szavazás előtt kivonultak az ülésteremből és helyette a Kossuth téren tartottak sajtótájékoztatót, ahol bírálták a pedofiltörvény LMBTQ-közösséggel foglalkozó passzusait. Csárdi Antal, az LMP képviselője az Azonnalinak azt is kifejtette, hogy a Jobbik az igennel valójában tiltakozását fejezte ki a törvény ellen, és a párt döntése nem okoz problémát az ellenzéki összefogásban. A parlamentben mindössze egy képviselő szavazott nemmel, méghozzá Székely Sándor, aki a Szanyi Tibor-féle ISZOM nevű minipárt tagja.

A szavazás előtti napon, hétfőn az Amnesty International magyarországi szervezete és több, a szexuális kisebbségeket képviselő civil szervezet közös tüntetést tartott a Kossuth téren, ahol többezer ember követelte a törvényjavaslat visszavonását. Mivel a törvényt a parlament megszavazta, így az most Áder János köztársasági elnökhöz került, hogy aláírásával szentesítse a törvényt.

NYITÓKÉP: Tóth Csaba Tibor / Azonnali

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek