Ismét visszalépteti a DK saját jelöltjét egy jobbikos javára

2021.06.04. 10:42

A törökszentmiklósi székhelyű Jász-Nagykun Szolnok megye 4-es választókerületben Csányi Tamást támogatja a DK, hiába volt ott eddig saját jelöltjük is.

Ismét visszalépteti a DK saját jelöltjét egy jobbikos javára

Mint korábban írtunk róla, az Azonnali több forrásból is úgy értesült, hogy az ellenzéki összefogás ideológiai palettáján két egymástól legtávolabbi párt, a Gyurcsány Ferenc elnökölte Demokratikus Koalíció, és az anno Gyurcsány-miniszterelnöksége ellenében létrejött Jobbik 31 körzetben egyezhettek meg – ezt az információt, azonban se a Jobbik, sem a DK nem volt hajlandó megerősíteni, ugyanakkor cáfolni sem cáfolták.

Viszont péntek délelőtt újabb jobbikos jelölt mögé állt be a DK: a párt miniszterelnökjelölt-jelöltje, Dobrev Klára Facebook-posztban jelentette be, hogy Jász-Nagykun Szolnok megye 4-es választókerületében Csányi Tamást, a Jobbik országgyűlési képviselőjét támogatják.

Ennek értelmében a DK eddigi hivatalos jelöltjének, Mészáros Dávidnak vissza kell lépnie.

Mészáros még május 11-én vált a Demokratikus Koalíció hivatalos jelöltjévé az előválasztáson.

Ez nem az első eset, hogy a két párt egymás javára visszalép: ugyanígy tett a Jobbik a budapesti 4-es számú választókörzetben, ahol a korábbi műsorvezető és a DK korábbi főpolgármester-jelöltje, Kálmán Olga mögé állt be, ahogy a budapesti 2-es számú választókörzetben is egy DK-s jelöltet támogat a Jobbik, a főváros humán területekért felelős főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet mögé sorolt be a jobboldali párt. A DK korábban a Jobbik országgyűlési képviselője, Kálló Gergely javára léptette vissza jelöltjét a Fejér megye 4-es számú választókerületében. De Jakab Péterék még május 16-án Budapest 11-es számú választókerületében ugyancsak egy DK-s, Varju László képviselő újraválasztása mellett tették le a garast.

Most ehhez a névsorhoz csatlakozik Csányi Tamás is, aki Dobrev Klára szerint azért érdemelte ki az ő és pártja bizalmát, mert a jelölt „felelősen gondolkodó értelmiségi”, és a DK miniszterelnökjelölt-jelöltje szerint Csányi „képes lehet arra, hogy megszólítsa a jobboldali érzelmű ellenzéki szavazókat is, ez pedig kulcsfontosságú lehet a körzetben.”

Csányit egyébként nemcsak pártja és a DK támogatja, hiszen mint azt a Jobbik országos választmányi elnöke, illetve az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) jobbikos tagja, Szabó Gábor az Azonnali számára korábban elárulta: az előválasztáson az LMP is a jobbikos jelölt mellé állt.

Így jelenleg a törökszentmiklósi székhelyű választókörzetben mindössze egy jelölt maradt, Csányi Tamás, aki már 2014-ben és 2018-ban is a Jobbik színeiben indult ugyanitt, azonban mindkét alkalommal alulmaradt a fideszes Boldog István ellenében: 2014-ben közel ötezer szavazat, azaz 11 százalékpont különbség volt köztük, azonban 2018-ban már kevesebb, mint kétezer szavazat, és mindössze 4 százalékpont.

Ha az ellenzéki összefogás már 2018-ban megvalósult volna, akkor Csányi akár le is győzhette volna Boldogot, így az ellenzék számára ez 2022-ben egy billegő körzetnek számít.

Már csak azért is így van ez, mert 2018 óta Boldog István ellen a Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt eljárást inított, ennek keretében pedig 2020. április 6-án a parlament a mentelmi jogát is kiadta.

Mint korábban beszámoltunk róla, az előválasztás július 26-tól kezdődik, amikortól a jelöltek formálisan is bejelentkezhetnek az előválasztásra. A választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék.

De egyáltalán hogyan lehet megtartani 106+1 előválasztást? Utánajártunk!

NYITÓKÉP: Csányi Tamás / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek