+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. június 2. szerda, 18:57
Miután írásos megkeresésünkre a füle botját nem mozdította a DK, megkérdeztük élőben, miről állapodtak meg a tőlük ideológiailag legtávolabb álló Jobbikkal az előválasztás kapcsán. Konkrétumot nem tudtunk meg, annyit igen: minden ellenzéki párttal született valamilyen dealje Gyurcsányéknak.

Mostanra szinte minden napra jut legalább egy, ha nem több bejelentés is arról, hogy az ellenzéki előválasztáson melyik párt kinek a jelöltje mögé sorol be. Mint megírtuk, az Azonnali több forrásból is úgy értesült, hogy a 106 körzet majdnem harmadában, 31 körzetben kötött a hatpárti ellenzéki összefogás ideológiailag egymástól két legtávolabb lévő pártja, a DK és a Jobbik megállapodást arról, hogy egymás jelöltjeit támogatják az előválasztáson.

 

Erről megkérdeztük az illetékes két pártot: a Jobbik azt válaszolta, hogy mindegyik párttal kötöttek megállapodásokat, de „a legátfogóbbat” az LMP-vel, és Pálinkás József pártjának egyes jelöltjei is számíthatnak majd a Jobbik támogatására.

 

A DK viszont egyáltalán nem reagált a megkeresésünkre. Még szerencse, hogy Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje éppen szerdára hirdetett meg egy élő sajtótájékoztatót az országjárása kezdetének alkalmából – igaz, csak két kérdés erejéig, majd átadta másnak a szót. Mi ott voltunk, és ha már az írásos megkeresésünkre semmiféle választ nem kaptunk, feltettük a DK és a Jobbik együttműködéséről a kérdéseinket Rónai Sándornak, a párt EP-képviselőjének.

 

+ + +

 

Az Azonnali több forrásból úgy értesült, hogy a DK és a Jobbik 31 körzetben kötött megállapodást arról, hogy az előválasztáson egymás jelöltjeit támogatják. Meg tudja-e ezt erősíteni? Más pártokkal milyen megállapodásokat kötöttek még?

 

Valamennyi ellenzéki párttal született együttműködési megállapodás az előválasztásokra tekintettel. A Jobbik egy közülük, de ilyen megállapodást kötöttünk az MSZP-vel, a Párbeszéddel, az LMP-vel és a Momentummal is.

 

Melyik párttal kötötték a legtöbbet?

 

Mindenkivel kötöttünk. Nem tudok pontos számot mondani. Minden párt igyekezett ilyen megállapodásokat kötni, úgyhogy ez egy egészen komplikált megállapodási csomag.

 

Meg tudja erősíteni, hogy a Jobbikkal 31 körzetben kötöttek megállapodást?

 

Minden párttal kötöttünk ilyen megállapodást.

 

Hány választókerületben?

 

Szinte minden választókerületben született egy megállapodás.

 

Fel fogom tenni annyiszor ezt a kérdést, amennyiszer kell: a Jobbikkal hány körzetben állapodtak meg?

 

Én ugyanezt fogom mondani: több párttal, valamennyi ellenzéki párttal született ilyen megállapodás, és egyébként továbbra is folynak a tárgyalások.

 

Szóval nem mondja meg, hogy a Jobbikkal pontosan hány körzetben kötöttek megállapodást.

 

Merthogy valamennyi ellenzéki párttal tárgyaltunk és tárgyalunk továbbra is. Meg fogják látni.

 

Önök hány körzetben lépnek vissza a Jobbik javára?

 

Meglátják. Mondom, folynak ilyen tárgyalások, nem csak a Jobbikkal, valamennyi ellenzéki párttal.

 

Hogyan dönti el a DK, hogy mely körzetben melyik párt jelöltje mögé álljon be?

 

Természetesen mindenhol a legalkalmasabb jelölteket keressük erre a célra, és erről – mint minden esetben – a párt választókerületi szervezete és a párt elnöksége dönt.

 

Mi az alkalmasság mércéje a DK szerint?

 

Nézze, akit alkalmasnak tartunk erre a pozícióra. Aki a legjobban tudja képviselni a Sokak Magyarországa programját, ő a legalkalmasabb a DK számára.

 

NYITÓKÉP: Petróczi Rafael / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mély aggodalmukat fejezték ki, és hangsúlyozták, a szólásszabadság és az emberi jogok mellett állnak.

Hetvenperces sor a reptéren, Orbán Viktorral elégedetlen taxisofőr, védettségi igazolvány.

Megnéztük, mennyire nyerhetőek ezek a körzetek az ellenzék számára 2022-ben.

Csárdi Antal szerint az ellenzéki egység továbbra is töretlen.

Mint írják, nem hiszik, hogy a Jobbik valóban partner akar lenni abban, hogy több tízezer honfitársunk életét tönkretegye.

Jámbor szerint nem kommunikációs trükk az ellenzéktől a népszavazás, de még ha az is, végsősoron kárt fog okozni a Fidesznek.

Az IDEA Intézet elemzése szerint viszont a biztosan szavazó pártválasztók körében a Fidesz majdnem behozta az ellenzéket.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás