Minden párttal kötött megállapodást a DK az előválasztásra, de konkrétumot nem mondanak

Szerző: Petróczi Rafael
2021.06.02. 18:57

Miután írásos megkeresésünkre a füle botját nem mozdította a DK, megkérdeztük élőben, miről állapodtak meg a tőlük ideológiailag legtávolabb álló Jobbikkal az előválasztás kapcsán. Konkrétumot nem tudtunk meg, annyit igen: minden ellenzéki párttal született valamilyen dealje Gyurcsányéknak.

Minden párttal kötött megállapodást a DK az előválasztásra, de konkrétumot nem mondanak

Mostanra szinte minden napra jut legalább egy, ha nem több bejelentés is arról, hogy az ellenzéki előválasztáson melyik párt kinek a jelöltje mögé sorol be. Mint megírtuk, az Azonnali több forrásból is úgy értesült, hogy a 106 körzet majdnem harmadában, 31 körzetben kötött a hatpárti ellenzéki összefogás ideológiailag egymástól két legtávolabb lévő pártja, a DK és a Jobbik megállapodást arról, hogy egymás jelöltjeit támogatják az előválasztáson.

Erről megkérdeztük az illetékes két pártot: a Jobbik azt válaszolta, hogy mindegyik párttal kötöttek megállapodásokat, de „a legátfogóbbat” az LMP-vel, és Pálinkás József pártjának egyes jelöltjei is számíthatnak majd a Jobbik támogatására.

A DK viszont egyáltalán nem reagált a megkeresésünkre. Még szerencse, hogy Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje éppen szerdára hirdetett meg egy élő sajtótájékoztatót az országjárása kezdetének alkalmából – igaz, csak két kérdés erejéig, majd átadta másnak a szót. Mi ott voltunk, és ha már az írásos megkeresésünkre semmiféle választ nem kaptunk, feltettük a DK és a Jobbik együttműködéséről a kérdéseinket Rónai Sándornak, a párt EP-képviselőjének.

+ + +

Az Azonnali több forrásból úgy értesült, hogy a DK és a Jobbik 31 körzetben kötött megállapodást arról, hogy az előválasztáson egymás jelöltjeit támogatják. Meg tudja-e ezt erősíteni? Más pártokkal milyen megállapodásokat kötöttek még?

Valamennyi ellenzéki párttal született együttműködési megállapodás az előválasztásokra tekintettel. A Jobbik egy közülük, de ilyen megállapodást kötöttünk az MSZP-vel, a Párbeszéddel, az LMP-vel és a Momentummal is.

Melyik párttal kötötték a legtöbbet?

Mindenkivel kötöttünk. Nem tudok pontos számot mondani. Minden párt igyekezett ilyen megállapodásokat kötni, úgyhogy ez egy egészen komplikált megállapodási csomag.

Meg tudja erősíteni, hogy a Jobbikkal 31 körzetben kötöttek megállapodást?

Minden párttal kötöttünk ilyen megállapodást.

Hány választókerületben?

Szinte minden választókerületben született egy megállapodás.

Fel fogom tenni annyiszor ezt a kérdést, amennyiszer kell: a Jobbikkal hány körzetben állapodtak meg?

Én ugyanezt fogom mondani: több párttal, valamennyi ellenzéki párttal született ilyen megállapodás, és egyébként továbbra is folynak a tárgyalások.

Szóval nem mondja meg, hogy a Jobbikkal pontosan hány körzetben kötöttek megállapodást.

Merthogy valamennyi ellenzéki párttal tárgyaltunk és tárgyalunk továbbra is. Meg fogják látni.

Önök hány körzetben lépnek vissza a Jobbik javára?

Meglátják. Mondom, folynak ilyen tárgyalások, nem csak a Jobbikkal, valamennyi ellenzéki párttal.

Hogyan dönti el a DK, hogy mely körzetben melyik párt jelöltje mögé álljon be?

Természetesen mindenhol a legalkalmasabb jelölteket keressük erre a célra, és erről – mint minden esetben – a párt választókerületi szervezete és a párt elnöksége dönt.

Mi az alkalmasság mércéje a DK szerint?

Nézze, akit alkalmasnak tartunk erre a pozícióra. Aki a legjobban tudja képviselni a Sokak Magyarországa programját, ő a legalkalmasabb a DK számára.

NYITÓKÉP: Petróczi Rafael / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek