„Legyen végre EGYENES BESZÉD a politikában!” – így áll be a Jobbik Kálmán Olga mögé az előválasztáson

Szerző: Petróczi Rafael
2021.05.30. 19:12

Az egykori tévés műsorvezetőnek előbb három másik ellenzéki jelöltet is le kell győznie, ha 2022-ben a fideszes Gór Csabával szemben akar versenyezni.

„Legyen végre EGYENES BESZÉD a politikában!” – így áll be a Jobbik Kálmán Olga mögé az előválasztáson

„Kálmán Olgát nem kell bemutatni, országosan ismert műsorvezető, aki most a politikai közélet másik oldalán is bizonyít. Kétség nem férhet hozzá, hogy ha valaki, ő ismeri az ellenfeleket, és rá is lehet számítani a Fidesz-féle pártállam lebontásában” – írja Facebook-posztjában Jakab Péter, a Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje, amiben pártja nevében az immáron DK-s politikus mögé áll be az előválasztáson Budapest 4. számú, II. kerületi székhelyű körzetében.

Kálmán Olga korábbi televíziós műsorára, az Egyenes Beszédre célozva Jakab azt is hozzáteszi:

„Legyen végre EGYENES BESZÉD a politikában! Erről is szól az összefogás!”

A választókerületben egyébként komoly küzdelem van kibontakozóban: itt indul a Párbeszéd a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese és elnökségi tagja, Tordai Bence, valamint a II. kerület momentumos alpolgármestere, Berg Dániel is, továbbá az egykori momentumos, de civilként induló Szalai László is.

Utóbbi sérelmezte, hogy az eddigi egyetlen előválasztási vitára – amit a Gulyás Márton-féle Partizán szervezett – nem hívták meg, és amire – a hatpárti ellenzéki szövetség döntése alapján – július 26-a előtt nem is fog újra sor kerülni.

A vitára ugyan meghívták Kálmán Olgát is, ő azonban az utolsó pillanatban abból kihátrált a fenti, a vita előtt egy nappal meghozott döntésre hivatkozva.

Budapest 4. számú választókörzete egyébként annak ellenére is az ellenzéknek áll majd a 2022-es országgyűlési választáson, hogy ott mind 2014-ben, mind 2018-ban a fideszes Varga Mihály, a negyedik Orbán-kormány pénzügyminisztere nyert, előbbi esetben 7,69, utóbbi esetben már csak 4,68 százalékponttal előzve a második helyen végző ellenzéki jelöltet.

Ha azonban a hatpárti ellenzéki szövetség szempontjából releváns jelölteket nézzük, ők 2014-ben (összefogás nélkül) összesen 7,41 százalékponttal, 2018-ban már 14,27 százalékponttal szereztek többet, mint Varga Mihály.

Az összefogó ellenzék számára tehát ez egy viszonylag sima győzelemnek néz ki 2022-ben.

Az előválasztáson győztes közös ellenzéki jelölt egyébként nem Varga Mihállyal, hanem a II. kerület fideszes önkormányzati képviselőjével és egyben a Fidesz választókerületi elnökével, Gór Csabával kell majd megmérkőzzön a 2022-es parlamenti választáson.

Az előválasztás július 26-tól kezdődik, amikortól a jelöltek formálisan is bejelentkezhetnek az előválasztásra. A választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék.

NYITÓKÉP: Kálmán Olga / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek