Újabb körzetben állt be a DK mögé a Jobbik: Újbudán Gy. Németh Erzsébetet támogatják az előválasztáson

Szerző: Petróczi Rafael
2021.06.01. 11:23

Az Azonnali információi szerint a Jobbik összesen 31 körzetben állapodhatott meg a DK-val.

Újabb körzetben állt be a DK mögé a Jobbik: Újbudán Gy. Németh Erzsébetet támogatják az előválasztáson
„A DK politikusa főpolgármester-helyettesként is helyt állt, nem lenne ez másként akkor sem, ha 2022-től az újbudaiakat képviselné a parlamentben”

– ezzel a kommentárral jelentette be Jakab Péter, a Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje, hogy az ellenzéki előválasztáson pártja a Demokratikus Koalíció politikusát, a humán területekért felelős főpolgármester-helyettest, Gy. Németh Erzsébetet támogatja Budapest 2. számú választókörzetében.

A körzetben egyébként Gy. Németh Újbuda két alpolgármesterével kell majd megmérkőzzön: az újbudai székhelyű körzetben indul a Momentum részéről Orosz Anna, a párt alelnöke, valamint a párbeszédes Barabás Richárd, a párt szóvivője is.

Az újbudai körzet annak ellenére is ellenzékinek nevezhető, hogy ott mind 2014-ben, mind 2018-ban a kormánypárti Simicskó István, a KDNP országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője győzött, előbbi esetben 8,07 százalékponttal, utóbbi esetben pedig már csak 1,63 százalékponttal megelőzve a második helyen végző ellenzéki jelöltet – aki akkor éppen a 40,53 százalékot szerző Gy. Németh Erzsébet volt.

Azonban, ha az ellenzéki összefogás szempontjából releváns jelöltek eredményeit nézzük, akkor ők 2014-ben összesen 8,57, 2018-ban pedig már 13,1 százalékponttal szereztek többet, mint Simicskó.

Azaz aki megnyeri az előválasztást, és így közös ellenzéki jelöltté válik, nagy eséllyel a 2022-es parlamenti választáson is győztes lesz.

Hogy vajon a Fidesz-KDNP elindítja-e újra Simicskó Istvánt, még nem tudni, az viszont látható, hogy a Jobbik egyre több helyen áll be a DK mögé az előválasztáson: Budapest 12. számú, XV. kerületi székhelyű választókörzetében Jakab Péterék már besoroltak a DK szóvivője, Barkóczi Balázs mögé, míg Budapest 4, számú, II. kerületi székhelyű választókerületében a DK egykori főpolgármester-jelöltje, a volt tévés műsorvezető Kálmán Olga mögé. A DK pedig például a jobbikos Kálló Gergelyt támogatja a dunaújvárosi Fejér megye 4. választókörzetben.

Az Azonnali több helyről származó információi szerint egyébként a két párt 31 körzetben köthetett egymással megállapodást.

Az előválasztás július 26-tól kezdődik, amikortól a jelöltek formálisan is bejelentkezhetnek az előválasztásra. A választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék.

NYITÓKÉP: Gy. Németh Erzsébet / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek