+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2021. június 2. szerda, 16:12
A II. kerületi előválasztás erős kampányt ígér: négy jelölt is elindul az ellenzéki koordináció hiányában 2014-ben és 2018-ban is a Varga Mihály által nyert körzetért.

Újabb közvélemény-kutatással jelentkezett az IDEA Intézet és a Závecz Research, amiben ezúttal a budapesti 4-es számú, II. kerületi székhelyű körzetében induló jelöltek, illetve az őket jelölő pártok támogatottságát mérték fel. Ez a körzet azért is kap nagy figyelmet, mert három országosan is ismert ellenzéki politikus mérkőzik meg a képviselőjelöltségért:

 

+ Berg Dániel, a Momentum korábbi elnökségi tagja, az európai liberális ALDE pártcsalád alelnöke, a II. kerület alpolgármestere;

 

+ Kálmán Olga, a DK korábbi főpolgármester-jelöltje, egykori műsorvezető, őt a Demokratikus Koalíció, illetve a Jobbik támogatja;

 

+ Tordai Bence, a Párbeszéd parlamenti frakciójának frakcióvezető-helyettese és elnökségi tagja az MSZP és a Párbeszéd támogatásával;

 

+ de civilként elindul az egykori momentumos Szalai László is, aki korábban sérelmezte, hogy a Gulyás Márton vezette Partizán előválasztási vitájára nem kapott meghívót, amin csak Berg Dániel és Tordai Bence vett részt, miután Kálmán Olga elutasította a vitán való részvételt, mondván: még nem tudni pontosan, kik is indulnak majd el a körzetben. 

 

A kutatás szerint a körzetet jelenleg a korábbi műsorvezető, Kálmán Olga nyerné meg, a válaszadók 42 százaléka szavazna rá.

 

Őt követi Tordai Bence 31 százalékos támogatottságával, míg Berg Dánielt a válaszadók 13 százaléka választaná meg képviselőjelöltnek. 

 

Az adatfelvétel pillanatában még Barcza Zoltán, a Jobbik korábbi jelöltjének a támogatottságát is felmérték: az azóta Kálmán Olga javára visszalépő politikusra a válaszadók három százaléka szavazott volna, ugyanakkor az előválasztáson valószínűleg vagy biztosan résztvevők 11 százaléka nem tudta megmondani, hogy kire szavazna. Szalai László támogatottságát a kutatás nem vizsgálta.

 

A kutatás ezen kívül felmérte a körzetben a pártok támogatottságát is: ebben a tekintetben is a DK áll a legjobban: a Gyurcsány Ferenc által elnökölt párt a teljes választókorú népességet tekintve 15 százalékos támogatottsággal bír, amit a Momentum követ 8 százalékkal.

 

A választókerületben a Momentumon és a DK-n kívül nincs másik olyan ellenzéki párt, amelynek támogatottsága elérné vagy meghaladná az öt százalékot.

 

Igaz, azt megjegyzik, hogy az MSZP és a Párbeszéd együtt eléri az öt százalékot, de még így is sok a bizonytalan: a választókerületben élő felnőtt népesség 29 százaléka vagy nem tudta, vagy nem akarta megmondani, hogy melyik pártra szavazna, ha most vasárnap tartanák az országgyűlési választást. 

 

Ahogy a szerkesztőségünknek eljuttatott közleményben a két kutatóintézet írja: a kutatás 2021. március 29-e és április 1-je között készült 1289 fő körében. A kutatás reprezentatív nem, életkor és iskolai végzettség szerint a választókerület felnőtt népességére, a hibahatár pedig öt százalék.

 

Budapest 4. számú választókörzete egyébként annak ellenére is az ellenzéknek áll majd a 2022-es országgyűlési választáson, hogy ott mind 2014-ben, mind 2018-ban a fideszes Varga Mihály, jelenlegi pénzügyminiszter nyert: előbbi esetben 7,69, utóbbi esetben már csak 4,68 százalékponttal előzve a második helyen végző ellenzéki jelöltet.

 

Ha azonban a hatpárti ellenzéki szövetség szempontjából releváns jelölteket nézzük, ők 2014-ben (összefogás nélkül) összesen 7,41 százalékponttal, 2018-ban pedig már 14,27 százalékponttal szereztek több szavazatot, mint Varga Mihály.

 

Az összefogott ellenzék számára a választókerületnek egy viszonylag borítékolható győzelemnek kellene lennie 2022-ben.

 

Az előválasztáson győztes közös ellenzéki jelölt egyébként nem Varga Mihállyal, hanem a II. kerület fideszes önkormányzati képviselőjével és egyben a Fidesz választókerületi elnökével, Gór Csabával kell majd megmérkőzzön a 2022-es parlamenti választáson.

 

Mint korábban beszámoltunk róla, az előválasztás július 26-tól kezdődik, amikortól a jelöltek formálisan is bejelentkezhetnek az előválasztásra. A választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék.

 

De egyáltalán hogyan lehet megtartani 106+1 előválasztást? Utánajártunk!

 

NYITÓKÉP: Kálmán Olga / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mély aggodalmukat fejezték ki, és hangsúlyozták, a szólásszabadság és az emberi jogok mellett állnak.

Hetvenperces sor a reptéren, Orbán Viktorral elégedetlen taxisofőr, védettségi igazolvány.

Megnéztük, mennyire nyerhetőek ezek a körzetek az ellenzék számára 2022-ben.

Csárdi Antal szerint az ellenzéki egység továbbra is töretlen.

Mint írják, nem hiszik, hogy a Jobbik valóban partner akar lenni abban, hogy több tízezer honfitársunk életét tönkretegye.

Jámbor szerint nem kommunikációs trükk az ellenzéktől a népszavazás, de még ha az is, végsősoron kárt fog okozni a Fidesznek.

Az IDEA Intézet elemzése szerint viszont a biztosan szavazó pártválasztók körében a Fidesz majdnem behozta az ellenzéket.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás