Előválasztás a II. kerületben: Kálmán Olga vezet, Tordai és Berg lemaradóban

2021.06.02. 16:12

A II. kerületi előválasztás erős kampányt ígér: négy jelölt is elindul az ellenzéki koordináció hiányában 2014-ben és 2018-ban is a Varga Mihály által nyert körzetért.

Előválasztás a II. kerületben: Kálmán Olga vezet, Tordai és Berg lemaradóban

Újabb közvélemény-kutatással jelentkezett az IDEA Intézet és a Závecz Research, amiben ezúttal a budapesti 4-es számú, II. kerületi székhelyű körzetében induló jelöltek, illetve az őket jelölő pártok támogatottságát mérték fel. Ez a körzet azért is kap nagy figyelmet, mert három országosan is ismert ellenzéki politikus mérkőzik meg a képviselőjelöltségért:

+ Berg Dániel, a Momentum korábbi elnökségi tagja, az európai liberális ALDE pártcsalád alelnöke, a II. kerület alpolgármestere;

+ Kálmán Olga, a DK korábbi főpolgármester-jelöltje, egykori műsorvezető, őt a Demokratikus Koalíció, illetve a Jobbik támogatja;

+ Tordai Bence, a Párbeszéd parlamenti frakciójának frakcióvezető-helyettese és elnökségi tagja az MSZP és a Párbeszéd támogatásával;

+ de civilként elindul az egykori momentumos Szalai László is, aki korábban sérelmezte, hogy a Gulyás Márton vezette Partizán előválasztási vitájára nem kapott meghívót, amin csak Berg Dániel és Tordai Bence vett részt, miután Kálmán Olga elutasította a vitán való részvételt, mondván: még nem tudni pontosan, kik is indulnak majd el a körzetben. 

A kutatás szerint a körzetet jelenleg a korábbi műsorvezető, Kálmán Olga nyerné meg, a válaszadók 42 százaléka szavazna rá.

Őt követi Tordai Bence 31 százalékos támogatottságával, míg Berg Dánielt a válaszadók 13 százaléka választaná meg képviselőjelöltnek. 

Az adatfelvétel pillanatában még Barcza Zoltán, a Jobbik korábbi jelöltjének a támogatottságát is felmérték: az azóta Kálmán Olga javára visszalépő politikusra a válaszadók három százaléka szavazott volna, ugyanakkor az előválasztáson valószínűleg vagy biztosan résztvevők 11 százaléka nem tudta megmondani, hogy kire szavazna. Szalai László támogatottságát a kutatás nem vizsgálta.

A kutatás ezen kívül felmérte a körzetben a pártok támogatottságát is: ebben a tekintetben is a DK áll a legjobban: a Gyurcsány Ferenc által elnökölt párt a teljes választókorú népességet tekintve 15 százalékos támogatottsággal bír, amit a Momentum követ 8 százalékkal.

A választókerületben a Momentumon és a DK-n kívül nincs másik olyan ellenzéki párt, amelynek támogatottsága elérné vagy meghaladná az öt százalékot.

Igaz, azt megjegyzik, hogy az MSZP és a Párbeszéd együtt eléri az öt százalékot, de még így is sok a bizonytalan: a választókerületben élő felnőtt népesség 29 százaléka vagy nem tudta, vagy nem akarta megmondani, hogy melyik pártra szavazna, ha most vasárnap tartanák az országgyűlési választást. 

Ahogy a szerkesztőségünknek eljuttatott közleményben a két kutatóintézet írja: a kutatás 2021. március 29-e és április 1-je között készült 1289 fő körében. A kutatás reprezentatív nem, életkor és iskolai végzettség szerint a választókerület felnőtt népességére, a hibahatár pedig öt százalék.

Budapest 4. számú választókörzete egyébként annak ellenére is az ellenzéknek áll majd a 2022-es országgyűlési választáson, hogy ott mind 2014-ben, mind 2018-ban a fideszes Varga Mihály, jelenlegi pénzügyminiszter nyert: előbbi esetben 7,69, utóbbi esetben már csak 4,68 százalékponttal előzve a második helyen végző ellenzéki jelöltet.

Ha azonban a hatpárti ellenzéki szövetség szempontjából releváns jelölteket nézzük, ők 2014-ben (összefogás nélkül) összesen 7,41 százalékponttal, 2018-ban pedig már 14,27 százalékponttal szereztek több szavazatot, mint Varga Mihály.

Az összefogott ellenzék számára a választókerületnek egy viszonylag borítékolható győzelemnek kellene lennie 2022-ben.

Az előválasztáson győztes közös ellenzéki jelölt egyébként nem Varga Mihállyal, hanem a II. kerület fideszes önkormányzati képviselőjével és egyben a Fidesz választókerületi elnökével, Gór Csabával kell majd megmérkőzzön a 2022-es parlamenti választáson.

Mint korábban beszámoltunk róla, az előválasztás július 26-tól kezdődik, amikortól a jelöltek formálisan is bejelentkezhetnek az előválasztásra. A választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék.

De egyáltalán hogyan lehet megtartani 106+1 előválasztást? Utánajártunk!

NYITÓKÉP: Kálmán Olga / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek