Helló, 2021: Jobbikos jelölt mögé áll be a DK a dunaújvárosi előválasztáson

Szerző: Bukovics Martin
2021.05.18. 20:35

A visszalépés után már csak a Momentum jelöltje, Kovács Janka versenyez Kálló Gergellyel, az LMP még senkit nem jelölt Fejér megye 4. választókerületében

Helló, 2021: Jobbikos jelölt mögé áll be a DK a dunaújvárosi előválasztáson

„Kálló képviselő úr az elmúlt időszakban bizonyította, hogy bírja a dunaújvárosi választópolgárok többségének a bizalmát, a parlamentben pedig azt tapasztalom, hogy tisztességesen, karakán módon, jó hazafiként szolgálja a választókerületet” – így jelentette be Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke kedden egy dunaújvárosi sajtótájékoztatóján, hogy a DK a Jobbik jelöltjét, Kálló Gergelyt támogatja már az őszi előválasztáson is. Az itteni előválasztáson Kállón kívül eddig egy indulót jelentettek be, aki történetesen a DK jelöltje, Huszti Zsolt volt – Gyurcsány bejelentésének értelmében ő eszerint mégsem áll rajthoz.

Azaz a magát minden csatornán az ellenzék legerősebb pártjának kommunikáló DK, amely sokáig hallani nem akart a Jobbikkal való technikai együttműködésről vagy akár még egy vitán való részvételt sem vállalt, ha azon jobbikos politikus is jelen lett volna, 2021-ben egy vidéki előválasztáson nemhogy jelöltet nem indít a többi ellenzéki párt ellen, hanem egyenesen a Jobbik jelöltje mögé áll be. A 2018-as választáson egyébként pont a DK volt a legerősebb baloldali párt itt: jelöltjük kicsivel 10 százalék alatt szerepelt. A mandátumot akkor a Jobbik vitte, jelöltjük 43 százalékot kapott, a Fideszé 39,5-öt.

A hírről elsőként beszámoló Jobbik-közeli Alfahír portál megjegyzi:

Kálló Gergelyt így már nemcsak a Jobbik, illetve az MSZP, a Párbeszéd és a Mindenki Magyarországa Mozgalom, hanem a DK is támogatja

az ellenzéki előválasztáson Fejér megye 4-es számú választókörzetében. Vagyis a hatpárti ellenzéki szövetségből már csak az LMP-ben és a Momentumban bízhatnak azok, akik Kállóval szemben másban gondolkodnának, igaz, közülük csak a Momentum elnöke, Fekete-Győr András mutatta még be választókerületi jelöltjüket, Kovács Jankát.

Maga Kálló a lapnak azt mondta, mindez annyit jelent, hogy azok a pártok, amelyek most támogatják őt, belátták, hogy ne változtass győztes felálláson. A politikus 2020 februárjában lett országgyűlési képviselő, miután a 2019 őszi önkormányzati választáson a dunaújvárosi körzetet addig képviselő jobbikos Pintért Tamást a Duna-parti iparváros polgármesterének választották. Az összellenzék támogatásával induló Kálló győzelme olyannyira borítékolható volt, hogy a Fidesz hivatalosan nem is indított ellene jelöltet, így végül 56 százalékkal hozta el a mandátumot.

Kálló az Alfahírnek azt mondta, szerinte a Fidesz levonta a tanulságokat, és 2022-ben indítanak ellene jelöltet, már ha ő nyeri az előválasztást. Már ha lesz egyáltalán előválasztás a körzetben: a jobbikos politikus szerint mindenesetre lesz.

FOTÓ: Kálló Gergely / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek