Az LMP után az MSZP sem áll be Márki-Zay mögé az előválasztás második fordulójában

Szerző: Petróczi Rafael
2021.10.08. 13:25

Mindkét párt azt mondja, az előválasztás második fordulóját megnyerő jelöltet támogatni fogják, de Karácsony Gergely visszalépését követően sem Márki-Zay Péter, sem Dobrev Klára mellett nem teszik le a garast.

Az LMP után az MSZP sem áll be Márki-Zay mögé az előválasztás második fordulójában

Péntek délelőtt, egy maratoni sajtótájékoztató keretében jelentette be Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd-LMP miniszterelnök-jelöltje, hogy felfüggeszti a miniszterelnök-jelölti kampányát, és arra szólítja fel az őt támogató pártokat és szavazókat, hogy az előválasztás második fordulójában a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjét, Márki-Zay Pétert támogassák, aki mögé egyébként csütörtök délután már a Momentum is besorolt.

A Márki-Zay által áhított civil-párt alapú összefogás mögötte azonban egyelőre tovább nem nagyon látszik bővülni:

az LMP már a sajtótájékoztató közben bejelentette, hogy nem támogatják Márki-Zay Pétert az előválasztás második fordulójában, mert szerintük Karácsony Gergely visszalépésével nem maradt zöld miniszterelnök-jelölt, akit támogathatnának.

Arról viszont biztosították a közvéleményt és a talpon maradt szereplőket, hogy akár Márki-Zay Péter, akár Dobrev Klára nyeri majd a második fordulót, az LMP ki fog tartani az összefogás mellett, és a közös jelöltet minden erőforrásukkal támogatni fogják majd.

Ehhez kísértetiesen hasonló közleményt adott ki nem sokkal később az MSZP is, amiben leírják, hogy tudomásul veszik Karácsony Gergely döntését, aki „a továbbiakban is azért dolgozik, hogy 2022-ben megvalósuljon a változást akaró emberek és az ellenzéki pártok közös célja”.

A szocialista párt – aminek az előválasztási fejlemények apropóján expolitikusuk, az ISZOMM vezetője, Szanyi Tibor beszólt – viszont azt is hozzáfűzi:

„Az MSZP, ahogy az első forduló megszervezésében és lebonyolításában is oroszlánrészt vállalt, úgy a második forduló sikeres megvalósításához is hozzá fog járulni. Álláspontunk változatlan, az előválasztáson sikeresen szereplő miniszterelnök-jelöltet támogatjuk a 2022-es országgyűlési választáson.”

Azaz az MSZP – akárcsak az LMP – nem sorol be Karácsony visszalépésével Márki-Zay mögé az előválasztás második fordulójában.

Megszólalt egyébként a fejlemények kapcsán a DK és a második fordulóba be nem került, jobbikos Jakab Péter is: mindketten Márki-Zay Péter egyes mondatait kifogásolták. A DK például azt a szerintük hazug Márki-Zay-állítást, hogy Gyurcsányék megkeresték Karácsony Gergelyt, hogy az ő jelöltjük, Dobrev Klára javára lépjen vissza (ezt egyébként a sajtótájékoztatón maga Karácsony is megerősítette), Jakab Péter pedig azt, hogy Márki-Zay szerint a jobbikosok nem segítik a kampányát. Mint azt Jakab a Facebook-posztjában írja:

„Két dolgot ajánlok miniszterelnök-jelölt úr figyelmébe: a Jobbik nem csak az első, de a második forduló sikeres megrendezését is erőn felül segíti mind aktivistákkal, mind pénzzel. Nélkülem van második forduló, de a Jobbik nélkül nem lenne. Szóval kicsit több tiszteletet kérek a jobbikosoknak, mert nélkülünk nem csak második forduló, de kormányváltás sincs. Köszönöm!”

NYITÓKÉP: Tóth Bertalan / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek