+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. június 2. szerda, 18:56
Szabó Gábor az Azonnalinak elárulta: szerintük a Jobbik támogatása több helyen is érdemben befolyásolhatja az előválasztás eredményét.

Mint megírtuk, az Azonnali több forrásból is úgy értesült, hogy a 106 körzet majdnem harmadában, 31 körzetben kötött a hatpárti ellenzéki összefogás egymástól ideológiailag két legtávolabb lévő pártja, a DK és a Jobbik megállapodást arról, hogy egymás jelöltjeit támogatják az előválasztáson.

 

Az Azonnali erről meg is kérdezte a két pártot: a DK nem reagált megkeresésünkre, a Jobbik nevében viszont Szabó Gábor országos választmányi elnök, az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) tagja válaszolt.

 

Mint Szabó írta, a Jobbik „őszintén szembesítette magát azzal a ténnyel, hogy több körzetben nem az esetlegesen indítandó jobbikos jelölt lenne a legalkalmasabb”, és ezeken a helyeken felajánlották a támogatásukat azoknak a párt- és civil jelölteknek, akik szerintük „a legerősebb kihívóivá tudnak válni a fideszes jelölteknek”.

 

Szabó úgy folytatta: „Az elmúlt időszakban a Jobbik vált a legerősebb ellenzéki párttá, így tisztában vagyunk azzal, hogy súlya van annak, mely személyeknek adjuk a támogatásunk.

 

Ez több helyen érdemben befolyásolhatja is a választás kimenetelét, és történelmi felelősségünk tudatában mi ezzel szerettünk is volna élni az általunk alkalmasnak tartott jelöltek javára.”

 

Mint az a Jobbik választmányi elnökének válaszából kiderült, a Jobbik az összes ellenzéki párttal kötött megállapodást az előválasztási támogatásokról,

 

a legátfogóbb megállapodást a párt viszont nem a DK-val, hanem az LMP-vel kötötte.

 

Eddig egyébként úgy tűnik, hogy ez a megállapodás inkább a Jobbiknak kedvez, jelöltjeik mögé ugyanis eddig öt helyen is beállt az LMP: a jobbikos jelöltet támogatják Komárom-Esztergom megye 2-es (Nunkovics Tibort), Jász-Nagykun-Szolnok megye 4-es (Csányi Tamást), Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 1-es (Lengyel Mátét), Somogy megye 3-as (Steinmetz Ádámot), valamint Budapest 14-es (Szilágyi Györgyöt) választókörzetében. Ezzel szemben a Jobbik eddig két körzetben jelentette be, hogy az LMP-s jelöltet támogatja: Budapest 6-os körzetében soroltak be Demeter Márta mögé, valamint Budapest 1-ben Csárdi Antal mögé. De persze az arányokban még könnyen beállhat változás.

 

Mindenesetre a Jobbik az öt ellenzéki párt jelöltjein és a civil indulókon túl

 

az előválasztásba nemrégiben bevett, és Pálinkás József volt MTA-elnök személyében az előválasztásra miniszterelnök-jelöltet állító Új Világ Néppárttal is tervez hasonló együttműködéseket,

 

„mert az ő soraikban is vannak olyan jelöltek, akik megítélésünk szerint a legalkalmasabbnak tekinthetőek egyes körzetekben”.

 

Hogy pontosan mit jelent az LMP-vel kötött „legátfogóbb megállapodás”, megkérdeztük a két érintett párttól: a Jobbiktól egyelőre nem érkezett válasz, az LMP nevében Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője és Vas megye 1-es körzetében a párt előválasztási jelöltje (egyúttal az Azonnali többségi tulajdonosa) azt válaszolta, hogy „minden jelöltről külön tájékoztatni fogjuk a sajtót és a nyilvánosságot”, de ennél többet nem fog mondani a Jobbik és az LMP közötti megállapodásról.

 

Arról, hogy egyes körzetekben a párt mi alapján dönt a jobbikos, és nem más párt vagy civil jelöltjeinek támogatásáról, Ungár azt mondta, hogy „a Jobbiknak nagyon sok helyben beágyazott jelöltje van”, és sok körzetben „szinte egyedüliként jelentős ellenzéki szereplők”. 

 

Ungár azt is hozzátette, hogy az LMP körülbelül húsz körzetben tervez indulni, és részükről

 

a más jelöltek támogatása nem azt jelenti, hogy csak a párt logóját adják oda a jelöltnek, hanem hogy a helyi szervezet is aktívan részt fog venni az adott jelölt kampányában.

 

Az előválasztás július 26-tól kezdődik, amikortól a jelöltek formálisan is bejelentkezhetnek az előválasztásra. A választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék.

 

NYITÓKÉP: Jakab Péter / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás