Jobbik: Az LMP-vel kötöttük a legtöbb megállapodást, támogatjuk Pálinkásék jelöltjeit is

Szerző: Petróczi Rafael
2021.06.02. 18:56

Szabó Gábor az Azonnalinak elárulta: szerintük a Jobbik támogatása több helyen is érdemben befolyásolhatja az előválasztás eredményét.

Jobbik: Az LMP-vel kötöttük a legtöbb megállapodást, támogatjuk Pálinkásék jelöltjeit is

Mint megírtuk, az Azonnali több forrásból is úgy értesült, hogy a 106 körzet majdnem harmadában, 31 körzetben kötött a hatpárti ellenzéki összefogás egymástól ideológiailag két legtávolabb lévő pártja, a DK és a Jobbik megállapodást arról, hogy egymás jelöltjeit támogatják az előválasztáson.

Az Azonnali erről meg is kérdezte a két pártot: a DK nem reagált megkeresésünkre, a Jobbik nevében viszont Szabó Gábor országos választmányi elnök, az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) tagja válaszolt.

Mint Szabó írta, a Jobbik „őszintén szembesítette magát azzal a ténnyel, hogy több körzetben nem az esetlegesen indítandó jobbikos jelölt lenne a legalkalmasabb”, és ezeken a helyeken felajánlották a támogatásukat azoknak a párt- és civil jelölteknek, akik szerintük „a legerősebb kihívóivá tudnak válni a fideszes jelölteknek”.

Szabó úgy folytatta: „Az elmúlt időszakban a Jobbik vált a legerősebb ellenzéki párttá, így tisztában vagyunk azzal, hogy súlya van annak, mely személyeknek adjuk a támogatásunk.

Ez több helyen érdemben befolyásolhatja is a választás kimenetelét, és történelmi felelősségünk tudatában mi ezzel szerettünk is volna élni az általunk alkalmasnak tartott jelöltek javára.”

Mint az a Jobbik választmányi elnökének válaszából kiderült, a Jobbik az összes ellenzéki párttal kötött megállapodást az előválasztási támogatásokról,

a legátfogóbb megállapodást a párt viszont nem a DK-val, hanem az LMP-vel kötötte.

Eddig egyébként úgy tűnik, hogy ez a megállapodás inkább a Jobbiknak kedvez, jelöltjeik mögé ugyanis eddig öt helyen is beállt az LMP: a jobbikos jelöltet támogatják Komárom-Esztergom megye 2-es (Nunkovics Tibort), Jász-Nagykun-Szolnok megye 4-es (Csányi Tamást), Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 1-es (Lengyel Mátét), Somogy megye 3-as (Steinmetz Ádámot), valamint Budapest 14-es (Szilágyi Györgyöt) választókörzetében. Ezzel szemben a Jobbik eddig két körzetben jelentette be, hogy az LMP-s jelöltet támogatja: Budapest 6-os körzetében soroltak be Demeter Márta mögé, valamint Budapest 1-ben Csárdi Antal mögé. De persze az arányokban még könnyen beállhat változás.

Mindenesetre a Jobbik az öt ellenzéki párt jelöltjein és a civil indulókon túl

az előválasztásba nemrégiben bevett, és Pálinkás József volt MTA-elnök személyében az előválasztásra miniszterelnök-jelöltet állító Új Világ Néppárttal is tervez hasonló együttműködéseket,

„mert az ő soraikban is vannak olyan jelöltek, akik megítélésünk szerint a legalkalmasabbnak tekinthetőek egyes körzetekben”.

Hogy pontosan mit jelent az LMP-vel kötött „legátfogóbb megállapodás”, megkérdeztük a két érintett párttól: a Jobbiktól egyelőre nem érkezett válasz, az LMP nevében Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője és Vas megye 1-es körzetében a párt előválasztási jelöltje (egyúttal az Azonnali többségi tulajdonosa) azt válaszolta, hogy „minden jelöltről külön tájékoztatni fogjuk a sajtót és a nyilvánosságot”, de ennél többet nem fog mondani a Jobbik és az LMP közötti megállapodásról.

Arról, hogy egyes körzetekben a párt mi alapján dönt a jobbikos, és nem más párt vagy civil jelöltjeinek támogatásáról, Ungár azt mondta, hogy „a Jobbiknak nagyon sok helyben beágyazott jelöltje van”, és sok körzetben „szinte egyedüliként jelentős ellenzéki szereplők”. 

Ungár azt is hozzátette, hogy az LMP körülbelül húsz körzetben tervez indulni, és részükről

a más jelöltek támogatása nem azt jelenti, hogy csak a párt logóját adják oda a jelöltnek, hanem hogy a helyi szervezet is aktívan részt fog venni az adott jelölt kampányában.

Az előválasztás július 26-tól kezdődik, amikortól a jelöltek formálisan is bejelentkezhetnek az előválasztásra. A választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék.

NYITÓKÉP: Jakab Péter / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek