Rajtaütött a hatalom a legnagyobb belarusz független újságon

2021.05.19. 09:24

Hivatalosan adóelkerülés miatt jelentek meg a belarusz rendőrök a Tut.by szerkesztőségének az irodájában, azonban pontosan nem tudni, hogy az irodán belül mi történt, hiszen az újságírókat nem engedik be, míg az ottlévőkkel titoktartási megállapodást kötöttek a hatóságok.

Rajtaütött a hatalom a legnagyobb belarusz független újságon

Továbbra sem nyugszanak a kedélyek Belaruszban a tavaly augusztusi elcsalt elnökválasztás után. Ugyan a tüntetések már alábbhagytak, és a korábbi ellenzéki elnökjelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja is úgy véli, hogy az utcákon elvesztették a csatát, de ez nem jelenti azt, hogy Belaruszban minden visszaállt a normális kerékvágásba.

Kedden például a belarusz hatóságok rajtaütést tartottak a legnagyobb független internetes portál irodájában, és azóta a lap oldala sem érhető el.

A belarusz hatóságok hivatalosan adóelkerülés miatt nyomoznak a tut.by kiadója után, azonban a rajtaütés során a lap 13 munkatársát őrizetbe vették, köztük a lap főszerkesztőjét és főszerkesztő-helyettesét is, sőt, még a lap ügyvédjét is. Ezenkívül volt olyan újságíró, akit a saját házából vezettek el a rendőrök. 

A rajtaütés után csak órákkal kezdték el a szerkesztőség irodájából kiengedni az újságírókat, azonban hogy ez idő alatt mi folyt az irodában, nem tudni, mivel

a szerkesztőségben lévő újságírókkal titoktartási megállapodást kötöttek a hatóságok.

Az internetes portált már május 18-a óta blokkolják, emiatt először egy alternatív oldalon folytatták a munkát, de már az sem elérhető, így a lap leginkább a Telegram-csatornájára szorult vissza, ahol folyamatosan kommunikálnak a kialakult helyzetről. A rajtaütés után az irodát lezárták, és jelenleg nem is engedik be az újságírókat. Ezenkívül a lap szerint az irodájuk elé új biztonsági kamerákat is szereltek, azonban ezeket nem az irodaház biztonsági személyzete helyezte üzembe.

A korábbi ellenzéki elnökjelölt, a jelenleg kényszerből Litvániában élő Szvjatlana Cihanouszkaja Telegram-oldalán írt üzenetet, ahol arra kérte követőit, hogy vállaljanak szolidaritást az internetes portállal, és iratkozzanak fel annak a Telegram-csatornájára. Ezenkívül egy képet is feltöltött, amin egy „én vagyok a Tut” felirat látható – utalva még a 2015-ös je suis Charlie (én vagyok Charlie) szlogenre, ami azután terjedt el, hogy iszlamista terroristák több embert is meggyilkoltak a Charlie Hebdo szatírikus hetilap párizsi irodájában.

De a Cihanouszkaja mellett mások is szolidaritásukat fejezték ki a lap iránt. Így tett például az a Nexta is, akiket még tavaly októberben próbáltak betiltani Belaruszban, miután a szerkesztőséget azzal vádolták meg, hogy közük lehetett az elcsalt elnökválasztás után kialakult spontán tüntetések szervezésében.

Belaruszban egyébként nem túl jó az újságírók helyzete. Mint azt az Euractiv összegyűjtötte:

jelenleg 16 újságíró van börtönben,

miután a bíróság szerint vagy tiltott információkról adtak hírt, vagy pedig tömegtüntetéseken vettek részt, ami Belaruszban a kampányidőszakot kivéve illegális.

De az újságírók élete ezenkívül sem egyszerű Európa utolsó diktatúrájában. A Riporterek Határok Nélkül (RSP) nemzetközi újságíró-szervezet a sajtószabadság helyzete szerint a 158. helyre sorolja a posztszovjet országot, ami 2020-as helyezéshez képest öt hellyel rosszabb. A civilszervezet 2021-es jelentésében úgy fogalmaz, hogy ugyan korábban sem volt túl könnyű a független újságírók helyzete Belaruszban, de

az elnökválasztás óta a belarusz hatóságok még jobban bekeményítették, és „eddig nem látott mértékben üldözik” a szabad médiát,

miközben a propaganda egyre hangosabb.

Arról, hogy milyen a média helyzete Belaruszban, illetve hogyan működik a közmédia, itt készítettünk egy interjút a korábban állami médiánál dolgozó Olga Szemaskoval. Míg arról, hogyan bántak a tüntetőkkel és egy orosz újságíróval a belarusz rohamrendőrök az augusztusi tüntetések alatt, itt írtunk bővebben.

NYITÓKÉP: Kreml

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek