14 évet kapott Lukasenka kihívója, akit nem engedtek elindulni az elnökválasztáson

2021.07.06. 11:41

Viktar Babarikát a belarusz legfelsőbb bíróság ítélte el korrupció miatt.

14 évet kapott Lukasenka kihívója, akit nem engedtek elindulni az elnökválasztáson

Több mint egy éves előzetes letartóztatás után végül bíróság elé állt Viktar Babarika, aki a 2020-as belarusz elnökválasztáson lényegében a rendszeren belülről, az orosz Gazprom vállalat helyi leányvállalatának, a Belgazprombank korábbi vezetőjeként szeretett volna elindulni, azonban a belarusz választási bizottság ezt nem engedélyezte.

A tavaly július óta előzetes letartóztatásban lévő, azóta ellenzéki hőssé lett Babarika ügyében végül július 6-án a belarusz legfelsőbb bíróság ítéletet hirdetett:

Babarika 14 évet kapott pénzmosás és korrupció miatt

tudósít róla az időközben Twitterre és Telegramra visszaszoruló legnagyobb független belarusz lap, a Tut.by.

Már az ítélethirdetés előtt is többszáz ember a bíróság épülete elé ment tüntetni, hogy így tiltakozzanak a szerintük koncepciós perben elítélt Babarika szabadon engedéséért.

A Tut.by értesülései szerint a rendőrök legalább két tüntetőt őrizetbe is vettek,

ugyanakkor szinte biztos, hogy a számuk nőni fog: a belarusz törvények szerint ugyanis politikai kampányokat, illetve demonstrációkat csak kampányidőszakban lehet tartani, így még a tüntetések is törvényellenesnek számítanak Európa utolsó diktatúrájának számító Belaruszban. Aki mégis részt vesz egy ilyen eseményen, azt általában 14 napig őrizetbe veszik, és emellé még pénzbírságot is szabnak ki rájuk, míg a szervezők – vagy a hatalom szerinti szervezőket – többéves börtönbüntetésre ítélik. Vélhetően így fog járni a korábbi elnökjelölt, Szvjetlana Cihanouszkaja férje, a híres rezsimellenes blogger, Szergej Cihanouszkij, akinek nemrég kezdődött meg a pere a közrend súlyos megsértése és zavargások előkészítése miatt. Ha elítélik, akár 15 évet is kaphat.

A legfelsőbb bíróság mostani ítéletére már Szvjetlana Cihanouszkaja is reagált, akinek kampányát Babarika csapata is segítette, miután Babarikának nem adták meg az engedélyt az indulásra a hatóságok.

Cihanouszkaja hivatalos Telegram-csatornáján reagált, ahol mint írta: Babarika az egyik legfontosabb ember volt, aki 2020-ban beszállt a politikába, hogy vezetőként „felébressze országunkat egy hosszú alvásból”.

„14 évet kapott azért, mert hitt egy ideában, hogy egyszer Belarusz is lehet szabad, nyitott ország.”

– fogalmazott a korábbi elnökjelölt.

Ezenkívül méltatta Babarikát, amiért nem egyezett meg Lukasenka rezsimjével, és vállalta, hogy egy koncepciós tárgyaláson el fogják ítélni. Mellé azt ígérte: ha megdöntik a rezsimet, akkor amnesztiát hirdetnek a politikai foglyoknak.

Babarika még 2020 júniusában jelentette be, hogy a 2020. augusztus 9-i elnökválasztáson jelöltként megmérettetné magát a Belaruszt 26 éve vasmarokkal irányító Aljekszandr Lukasenkával szemben, azonban a belarusz választási bizottság végül nem engedélyezte az indulását. A hivatalos indokok szerint Babarika vagyonnyilatkozatában nem minden jövedelmét tüntette fel, ezenkívül pedig úgy vélték: mivel az évtizedekig a részben orosz állami tulajdonú Gazprom gázvállalat bankbizniszének belarusz szárnyát irányító Babarika kampányát több korábbi alkalmazottja is segítette,

ezért Babarika kampányát egy külföldi szervezet kampánytevékenységének minősítették, ami szintén kizáró ok.

Először több, a kampánycsapatában dolgozó munkatársát vették őrizetbe a hatóságok, majd Babarikát és fiát is letartóztatták pénzmosás és korrupció vádjával. Most ezzel kapcsolatban ítélték el 14 évre, míg korábbi kampányfőnökét, Maria Kalesznyikavára a legfőbb ügyész 12 év letöltendő börtönbüntetést kért.

A Viasna nevű emberi jogi szervezet szerint július 6-án összesen 534 embert tartanak fogva Belaruszban jogtalanul, politikai okokra hivatkozva.

NYITÓKÉP: Kreml

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek