Belarusz ellenzéki vezető: Engem is bármikor eltüntethet a Lukasenka-rezsim

2021.08.04. 17:31

A száműzetésben élő Szvjetlana Cihanouszkaja szerint békés eszközökkel is meg lehet dönteni Lukasenka rezsimjét, és ha ő el is tűnne, a mozgalmat már nem lehet megállítani.

Belarusz ellenzéki vezető: Engem is bármikor eltüntethet a Lukasenka-rezsim

Az Egyesült Királyságba látogatott Szvjetlana Cihanouszkaja, a 2020 augusztus 9-i belarusz elnökválasztás ellenzéki jelöltje. 

Cihanouszkaját a brit miniszterelnök, Boris Johnson hívta meg a szigetországba, ahol a miniszterelnök mellett találkozott többek között Johnson külügyminiszterével, Dominic Raab-bal is, akikkel arról társalogtak, hogy az Egyesült Királyság miként tudná segíteni a belaruszokat.

A találkozók mellett Cihanouszkajának a sajtóval is volt ideje beszélgetni, így a Reutersnek elárulta, hogy

szerinte erőszakmentesen is meg lehet dönteni Lukasenka „poklát”. 

„Én teljesen hiszek abban, hogy erőszakmentesen is át lehet adni a hatalmat. Ami Belaruszban történik, az a mi fájdalmunk. Azt szeretnénk, hogy minél hamarabb vége legyen annak a pokolnak, ami az országunkban történik” – fogalmazott a korábbi elnökjelölt, majd továbbfűzve gondolatát arról értekezett, hogy milyen eszközökkel lehetne elérni a rezsim bukását, ez pedig szerinte a gazdasági szankciókkal okozott nyomás. „Ha elég nyomást helyezel a rezsimre, akkor nincs más lehetőségük, csak ha párbeszédet kezdeményeznek a civil társadalommal”.

„Én is bármelyik pillanatban eltűnhetek”

Cihanouszkaja azonban nemcsak az általa elképzelt Belarusz jövőjéről, hanem a jelenéről is beszélt.

Szerinte őt is bármelyik pillanatban eltüntetheti a rezsim, utalva az Ukrajnában nemrég holtan talált Vitalij Sisavra, 

arra a belarusz aktivistára, aki a Lukasenka-rezsim elől menekülő belaruszoknak segített átkelni Ukrajnába. Őt kedden találták meg felakasztva egy kijevi parkban.

„Tudom, hogy én is bármelyik pillanatban eltűnhetek, de azt kell tennem, amit jelenleg is teszek. Nem állhatok meg, mert felelősséggel tartozom az országom jövőjéért. Ugyanúgy, mint az összes olyan belarusz, aki jelenleg is harcol. Azonban ha egyszer eltűnnék, ez a mozgalom nélkülem is menne tovább” – véli a háziasszonyból politikussá érett belarusz ellenzéki vezető. 

Cihanouszkaja még a 2020 augusztusi elnökválasztás után volt kénytelen elhagyni Belaruszt és Litvániába menekülni – akiktől Lukasenkáék hivatalosan is kérték a politikus kiadatását –, miután az elcsalt elnökválasztás után a rezsim vélhetően megfenyegette.

Cihanouszkaja azóta külföldön lobbizik, hogy a nyugati országok gazdasági szankciókat vezessenek a rezsim ellen, és több külföldi vezetővel is találkozik: az előző héten például Joe Biden meghívására Washingtonban volt, de volt már hivatalos találkozón Németországban, Ausztriában, az Európai Parlamentben, illetve Franciaországban is.

Most a Downing Streeten Boris Johnsonnal szintén újabb lehetséges szankciókról, illetve a belarusz helyzetről tárgyalt, valamint Cihanouszkaja a belarusz diaszpóra tagjaival is találkozott.

NYITÓKÉP: Szvjetlana Cihanouszkaja / Telegram

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek