Litvániába menekült a belarusz ellenzéki jelölt

Szerző: Illés Gergő
2020.08.11. 08:55

Szvjatlana Tihanovszkaja már „nyugaton”, eközben Belaruszban folytatódtak a nagyszabású ellenzéki tüntetések. Mutatjuk, mi történt az éjjel.

Litvániába menekült a belarusz ellenzéki jelölt

Mi miért Belaruszt írunk Fehérorország helyett? Ezért.

 

Egy időre eltűnt, órákon át még a saját kampánycsapata sem tudta elérni, de kedd reggel Linas Linkevicius litván külügyminiszter bejelentette:

Biztonságban van, és Litvániában tartózkodik Szvjatlana Tihanovszkaja, a belarusz elnökválasztás ellenzéki jelöltje.

Tihanovszkaja eltűnésével kapcsolatban nagyon ellentmondásos információk láttak napvilágot. Az ellenzéki jelölt hétfő délután kereste fel a Központi Választási Bizottság épületét, hogy panaszt nyújtson be a vasárnapi elnökválasztás eredményével kapcsolatban. Ott a hivatalos adatok szerint csupán a szavazatok 10 százalékát kapta meg, míg a regnáló elnök Aljakszandr Lukasenka 80-at, de egyre több jel mutat arra, hogy bizony a választásokat csúnyán elcsalták.

Tihanovszkaja a bizottság épületében három órán át tartózkodott ügyvédjével, sokszor külön helyiségekben. Az ügyvéd, Makszim Znak szerint

a jelölt annyit mondott neki, hogy „döntést hoztam”, majd ismeretlen irányba távozott.

Sokan azt rebesgették, hogy a választási bizottság épületének hátsó kijáratán szökött ki, de voltak olyan hírek is, hogy Tihanovszkaját az épületben fogva tartják. Annyi biztos, hogy az ügyvéd egyedül távozott az épületből, és ezt követően órákon át sem ő, sem a kampánycsapata, sem saját bevallása szerint a litván külügyminiszter nem tudta elérni a jelöltet.

Tihanovszkaja kampánycsapata végül éjjel adott ki egy rövid közleményt, amelyben leszögezték, hogy elérték a jelöltet, és minden rendben vele. A szűkszavú közlemény sem volt éppenséggel nagyon megnyugtató, de a helyzet kedd reggelre, Tihanovszkaja Litvániába szökésével nyilvánvalóbb lett.

Eközben Minszkben

Hétfő éjjel ott folytatták a tüntetést a belarusz ellenzékiek, ahol hétfőn hajnalban abbahagyták. Ismét több városban, de főleg Minszkben óriási tömegek vonultak utcára:

A hétfői tüntetés szimbóluma a Riga bevásárlóközpont és környéke lett. Itt a tüntetők barikádokat építettek, a rohamrendőrök szétbontották azokat, majd jöttek ismét a tüntetők, hogy újraépítsék őket:

Csakhogy immár a megszokott rohamrendőrökön felül feltűntek a KGB biztonsági szolgálat Alfa különleges alakulatának az emberei. Ők azok, akik már nem érték be gumibottal, kérdés nélkül lőttek, gumilövedékkel:

A rohamrendőrség volt, ahol megfutamodott a tüntetők elől, akik elképesztő trágár módon küldték el őket: 

Több tudósító szerint érdemes óvakodni a tüntetők körül megjelenő mentőautóktól: rohamrendőrök ülnek bennük, és egyáltalán nem a sérülteket akarják ellátni, hanem letartóztatnak.

Az emberek hajnalban hazamentek, a rohamrendőrök azért végigmasíroztak egyszer az üres utcákon:

BORÍTÓKÉP: Sztrana Dlja Zsiznyi / Facebook

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek