+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. augusztus 11. kedd, 08:55
Szvjatlana Tihanovszkaja már „nyugaton”, eközben Belaruszban folytatódtak a nagyszabású ellenzéki tüntetések. Mutatjuk, mi történt az éjjel.

Mi miért Belaruszt írunk Fehérorország helyett? Ezért.

 

Egy időre eltűnt, órákon át még a saját kampánycsapata sem tudta elérni, de kedd reggel Linas Linkevicius litván külügyminiszter bejelentette:

 

Biztonságban van, és Litvániában tartózkodik Szvjatlana Tihanovszkaja, a belarusz elnökválasztás ellenzéki jelöltje.

 

Tihanovszkaja eltűnésével kapcsolatban nagyon ellentmondásos információk láttak napvilágot. Az ellenzéki jelölt hétfő délután kereste fel a Központi Választási Bizottság épületét, hogy panaszt nyújtson be a vasárnapi elnökválasztás eredményével kapcsolatban. Ott a hivatalos adatok szerint csupán a szavazatok 10 százalékát kapta meg, míg a regnáló elnök Aljakszandr Lukasenka 80-at, de egyre több jel mutat arra, hogy bizony a választásokat csúnyán elcsalták.

 

Tihanovszkaja a bizottság épületében három órán át tartózkodott ügyvédjével, sokszor külön helyiségekben. Az ügyvéd, Makszim Znak szerint

 

a jelölt annyit mondott neki, hogy „döntést hoztam”, majd ismeretlen irányba távozott.

 

Sokan azt rebesgették, hogy a választási bizottság épületének hátsó kijáratán szökött ki, de voltak olyan hírek is, hogy Tihanovszkaját az épületben fogva tartják. Annyi biztos, hogy az ügyvéd egyedül távozott az épületből, és ezt követően órákon át sem ő, sem a kampánycsapata, sem saját bevallása szerint a litván külügyminiszter nem tudta elérni a jelöltet.

 

Tihanovszkaja kampánycsapata végül éjjel adott ki egy rövid közleményt, amelyben leszögezték, hogy elérték a jelöltet, és minden rendben vele. A szűkszavú közlemény sem volt éppenséggel nagyon megnyugtató, de a helyzet kedd reggelre, Tihanovszkaja Litvániába szökésével nyilvánvalóbb lett.

 

Eközben Minszkben

 

Hétfő éjjel ott folytatták a tüntetést a belarusz ellenzékiek, ahol hétfőn hajnalban abbahagyták. Ismét több városban, de főleg Minszkben óriási tömegek vonultak utcára:

 

 

 

A hétfői tüntetés szimbóluma a Riga bevásárlóközpont és környéke lett. Itt a tüntetők barikádokat építettek, a rohamrendőrök szétbontották azokat, majd jöttek ismét a tüntetők, hogy újraépítsék őket:

 

 

 

Csakhogy immár a megszokott rohamrendőrökön felül feltűntek a KGB biztonsági szolgálat Alfa különleges alakulatának az emberei. Ők azok, akik már nem érték be gumibottal, kérdés nélkül lőttek, gumilövedékkel:

 

 

 

A rohamrendőrség volt, ahol megfutamodott a tüntetők elől, akik elképesztő trágár módon küldték el őket: 

 

 

Több tudósító szerint érdemes óvakodni a tüntetők körül megjelenő mentőautóktól: rohamrendőrök ülnek bennük, és egyáltalán nem a sérülteket akarják ellátni, hanem letartóztatnak.

 

 

Az emberek hajnalban hazamentek, a rohamrendőrök azért végigmasíroztak egyszer az üres utcákon:

 

 

BORÍTÓKÉP: Sztrana Dlja Zsiznyi / Facebook

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Tomislav Tomašević az exit poll szerint több, mint 48 százalékot kapott. Ez nem a végeredmény.

A CDU és több német város viszont az izraeli zászló kihelyezésével fejezte ki szolidaritását Izraellel.

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás