+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. augusztus 11. kedd, 08:55
Szvjatlana Tihanovszkaja már „nyugaton”, eközben Belaruszban folytatódtak a nagyszabású ellenzéki tüntetések. Mutatjuk, mi történt az éjjel.

Mi miért Belaruszt írunk Fehérorország helyett? Ezért.

 

Egy időre eltűnt, órákon át még a saját kampánycsapata sem tudta elérni, de kedd reggel Linas Linkevicius litván külügyminiszter bejelentette:

 

Biztonságban van, és Litvániában tartózkodik Szvjatlana Tihanovszkaja, a belarusz elnökválasztás ellenzéki jelöltje.

 

Tihanovszkaja eltűnésével kapcsolatban nagyon ellentmondásos információk láttak napvilágot. Az ellenzéki jelölt hétfő délután kereste fel a Központi Választási Bizottság épületét, hogy panaszt nyújtson be a vasárnapi elnökválasztás eredményével kapcsolatban. Ott a hivatalos adatok szerint csupán a szavazatok 10 százalékát kapta meg, míg a regnáló elnök Aljakszandr Lukasenka 80-at, de egyre több jel mutat arra, hogy bizony a választásokat csúnyán elcsalták.

 

Tihanovszkaja a bizottság épületében három órán át tartózkodott ügyvédjével, sokszor külön helyiségekben. Az ügyvéd, Makszim Znak szerint

 

a jelölt annyit mondott neki, hogy „döntést hoztam”, majd ismeretlen irányba távozott.

 

Sokan azt rebesgették, hogy a választási bizottság épületének hátsó kijáratán szökött ki, de voltak olyan hírek is, hogy Tihanovszkaját az épületben fogva tartják. Annyi biztos, hogy az ügyvéd egyedül távozott az épületből, és ezt követően órákon át sem ő, sem a kampánycsapata, sem saját bevallása szerint a litván külügyminiszter nem tudta elérni a jelöltet.

 

Tihanovszkaja kampánycsapata végül éjjel adott ki egy rövid közleményt, amelyben leszögezték, hogy elérték a jelöltet, és minden rendben vele. A szűkszavú közlemény sem volt éppenséggel nagyon megnyugtató, de a helyzet kedd reggelre, Tihanovszkaja Litvániába szökésével nyilvánvalóbb lett.

 

Eközben Minszkben

 

Hétfő éjjel ott folytatták a tüntetést a belarusz ellenzékiek, ahol hétfőn hajnalban abbahagyták. Ismét több városban, de főleg Minszkben óriási tömegek vonultak utcára:

 

 

 

A hétfői tüntetés szimbóluma a Riga bevásárlóközpont és környéke lett. Itt a tüntetők barikádokat építettek, a rohamrendőrök szétbontották azokat, majd jöttek ismét a tüntetők, hogy újraépítsék őket:

 

 

 

Csakhogy immár a megszokott rohamrendőrökön felül feltűntek a KGB biztonsági szolgálat Alfa különleges alakulatának az emberei. Ők azok, akik már nem érték be gumibottal, kérdés nélkül lőttek, gumilövedékkel:

 

 

 

A rohamrendőrség volt, ahol megfutamodott a tüntetők elől, akik elképesztő trágár módon küldték el őket: 

 

 

Több tudósító szerint érdemes óvakodni a tüntetők körül megjelenő mentőautóktól: rohamrendőrök ülnek bennük, és egyáltalán nem a sérülteket akarják ellátni, hanem letartóztatnak.

 

 

Az emberek hajnalban hazamentek, a rohamrendőrök azért végigmasíroztak egyszer az üres utcákon:

 

 

BORÍTÓKÉP: Sztrana Dlja Zsiznyi / Facebook

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szájer József ereszcsatornán menekülős botránya elvitte a hetet nem csak az Azonnalinál, de egész Magyarországon. Mit szólnak az ügyhöz a budapesti járókelők? Videó.

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Kényelmes pozíció ezt leírni, pedig nincs így. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás