+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. október 13. kedd, 20:38
Belarusz több városában tartottak békés vonulásokat a belarusz nyugdíjasok, akik az őrizetbe vett tüntetők szabadonengedéséért tüntettek. Az OMON rohamrendőrei ellenük sem féltek fellépni.

Október 12-én újabb olyan választói csoport tüntetett Lukasenka ellen, akik eddig a rezsim egyik megbízható alapját adták:

 

mégpedig a nyugdíjasok.

 

Október 5-e után most hétfőn is Belarusz több városában tartottak felvonulást a nyugdíjasok, amire Minszkben például több mint ezer ember látogatott ki.

 

 

A nyugdíjasok azért vonultak fel, hogy így tiltakozzanak a rendőri brutalitás ellen, ami a hétvégi tüntetéseket jellemezte. Hiába tartanak már augusztus 9-e óta a tüntetések, az OMON rohamrendőrei még mindig erőszakosan lépnek fel a tüntetők ellen, hétfő óta pedig már éles lőfegyvert is használhatnak.

 

 

A felvonuló nyugdíjasok ezenkívül követelték az őrizetbe vett tüntetők szabadon engedését, és az új választások kiírását, mivel az augusztus 9-én tartott elcsalt elnökválasztás eredményeit ők sem fogadják el.

 

Azonban annak ellenére, hogy a tüntetésen kizárólag nyugdíjasok vettek részt, az OMON rendőrség velük sem bánt kesztyűs kézzel:

 

több nyugdíjast is őrizetbe vettek a békés felvonulás után, Minszkben még gázsprayt is bevetettek ellenük.

 

 

 

A nyugdíjas tüntetők ennek ellenére is határozottan léptek fel: egy rohamrendőröket szállító busznak például elállták az útját, és csak akkor álltak félre, amikor már nem volt rajta egy rohamrendőr sem. A rohamrendőrök vélhetően a Minszki Egyetemre siettek, mivel az egyetemisták ott egésznapos tüntetést szerveztek a campuson.

 

 

A független Tut.by beszélt egy őrizetbe vett nyugdíjasnő fiával. A beszámoló szerint az 59 éves nyugdíjast a tüntetés vége után a rendőrök berángatták a minibuszba és őrizetbe vették, ugyanis a belarusz törvények szerint a választási kampányidőszakon kívül tilos részt venni bármilyen politikai gyűlésen, így tüntetésen is.

 

A Viasna Emberjogi Központ szerint több mint száz embert vettek őrizetbe október 12-én,

 

de a nyugdíjasok mellett vélhetően fiatal egyetemisták is a rendőrőrsön végezték.

 

Belaruszban már augusztus 9-e óta folyamatosak a tüntetések, miután a hivatalos választási eredmény szerint a 26 éve hatalmon lévő Aljekszandr Lukasenka nyert, azonban már több bizonyíték is arról tanúskodik: a választást elcsalták. Ennek ellenére Lukasenka titokban beiktatta magát elnöknek, és jelenleg nem tűnik úgy, hogy feladná a hatalmát. Legutóbb például arról beszélt, hogy a választók augusztus 9-én a békére és a rendre szavaztak, ezért rendet kell tenni Belarusz utcáin.

 

NYITÓKÉP: Belarusz nyugdíjasok Minszk utcáin. Forrás: Franak Viačorka / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás