Már a nyugdíjasok is Lukasenka ellen tüntetnek

2020.10.13. 20:38

Belarusz több városában tartottak békés vonulásokat a belarusz nyugdíjasok, akik az őrizetbe vett tüntetők szabadonengedéséért tüntettek. Az OMON rohamrendőrei ellenük sem féltek fellépni.

Már a nyugdíjasok is Lukasenka ellen tüntetnek

Október 12-én újabb olyan választói csoport tüntetett Lukasenka ellen, akik eddig a rezsim egyik megbízható alapját adták:

mégpedig a nyugdíjasok.

Október 5-e után most hétfőn is Belarusz több városában tartottak felvonulást a nyugdíjasok, amire Minszkben például több mint ezer ember látogatott ki.

A nyugdíjasok azért vonultak fel, hogy így tiltakozzanak a rendőri brutalitás ellen, ami a hétvégi tüntetéseket jellemezte. Hiába tartanak már augusztus 9-e óta a tüntetések, az OMON rohamrendőrei még mindig erőszakosan lépnek fel a tüntetők ellen, hétfő óta pedig már éles lőfegyvert is használhatnak.

A felvonuló nyugdíjasok ezenkívül követelték az őrizetbe vett tüntetők szabadon engedését, és az új választások kiírását, mivel az augusztus 9-én tartott elcsalt elnökválasztás eredményeit ők sem fogadják el.

Azonban annak ellenére, hogy a tüntetésen kizárólag nyugdíjasok vettek részt, az OMON rendőrség velük sem bánt kesztyűs kézzel:

több nyugdíjast is őrizetbe vettek a békés felvonulás után, Minszkben még gázsprayt is bevetettek ellenük.

A nyugdíjas tüntetők ennek ellenére is határozottan léptek fel: egy rohamrendőröket szállító busznak például elállták az útját, és csak akkor álltak félre, amikor már nem volt rajta egy rohamrendőr sem. A rohamrendőrök vélhetően a Minszki Egyetemre siettek, mivel az egyetemisták ott egésznapos tüntetést szerveztek a campuson.

A független Tut.by beszélt egy őrizetbe vett nyugdíjasnő fiával. A beszámoló szerint az 59 éves nyugdíjast a tüntetés vége után a rendőrök berángatták a minibuszba és őrizetbe vették, ugyanis a belarusz törvények szerint a választási kampányidőszakon kívül tilos részt venni bármilyen politikai gyűlésen, így tüntetésen is.

A Viasna Emberjogi Központ szerint több mint száz embert vettek őrizetbe október 12-én,

de a nyugdíjasok mellett vélhetően fiatal egyetemisták is a rendőrőrsön végezték.

Belaruszban már augusztus 9-e óta folyamatosak a tüntetések, miután a hivatalos választási eredmény szerint a 26 éve hatalmon lévő Aljekszandr Lukasenka nyert, azonban már több bizonyíték is arról tanúskodik: a választást elcsalták. Ennek ellenére Lukasenka titokban beiktatta magát elnöknek, és jelenleg nem tűnik úgy, hogy feladná a hatalmát. Legutóbb például arról beszélt, hogy a választók augusztus 9-én a békére és a rendre szavaztak, ezért rendet kell tenni Belarusz utcáin.

NYITÓKÉP: Belarusz nyugdíjasok Minszk utcáin. Forrás: Franak Viačorka / Twitter

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek