+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. október 22. csütörtök, 20:17
A szokásos ellenzéki tüntetés mellett a hétvégén a rezsim mellett is lesz egy tüntetés.

Újra megpróbálkozik a Lukasenka-rezsim azzal, hogy egy támogató tömeggel demonstráljon erőt Belaruszban, mivel vasárnap egy „titkos” rezsimpárti demonstrációt szerveznek Minksz belvárosába – tudósít a Tut.by.

 

Ez a rezsimnek már a második próbálkozása lesz, hogy egy támogató tömeget mutasson fel maga mellett, hiszen már augusztus 16-án is megpróbálkoztak ezzel, azonban az csúfos kudarcot vallott: hiába buszoztattak több ezer állami alkalmazottat Minszkbe, a szónoklatát csak 50 ezren hallgatták meg, miközben ezzel egyidőben 100-120 ezer ember tüntetett az Európa utolsó diktátorának tartott Lukasenka ellen a város egy másik pontján, de aznap országszerte is több ezren vonultak utcára követelve Lukasenka lemondását és az új választások kiírását.

 

A tut.by információi szerint most jöhet a második felvonás: a rezsimpárti tüntetésre vasárnap 14 órakor kerül majd sor, ahova a Lukasenka-hű szavazók mellett ismét az ország minden pontjáról fognak érkezni résztvevők, miután a portál információi szerint

 

több állami tulajdonú gyár munkásának jelezték, hogy vasárnap Minszkbe fogják őket utaztatni.

 

A tüntetést Minszk belvárosában az Október téren fogják tartani, ahol a tervek szerint Lukasenka is beszédet fog tartani. A tut.by szerint az állami alkalmazottakat kényszerítik, hogy részt vegyenek a pro-Lukasenka tüntetésen: többen is arról számoltak be a lapnak, hogy bónuszokkal vagy szabadnapokkal próbálják őket rábírni a részvételre, viszont

 

akadnak olyanok, akiket kirúgással fenyegetnek, ha nem mennek el a Lukasenka-hű gyűlésre.

 

Belaruszban augusztus 9-e óta van politikai válság, miután az elcsalt elnökválasztáson Lukasenka 80 százalékot ért el, míg az összellenzéki kihívója, az azóta már Litvániába menekült és több európai államfővel is találkozó Szvjatlana Tihanovszkaja csak 12 százalékot.

 

A választás óta az elégedetlen belaruszok minden hétvégén tüntetnek, és már a rezsim egyik szavazóbázisa, a nyugdíjasok is szerveznek demonstrációkat a rezsimmel szemben.

 

NYITÓKÉP: Aljekszandr Lukasenka az augusztus 16-i tüntetésen, Minszkben. Forrás: Tut.by

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

Mindez azelőtt derült ki, hogy novemberben ők tartják majd a következő klímakonferenciát.

Ez csak ráerősíthet azon tézisekre, hogy laborból indult a járvány. Mi következik ebből?

Az egyik legfontosabb angol baloldali lap szerkesztője kiakadt azon, hogy a magyar focistákat és szerinte a magyar társadalmat is összemossák Orbán Viktor homofóbiájával és szélsőjobboldaliságával.

A miniszter a kormányinfón az Azonnalinak a főpolgármesterrel készített interjújára is reagált.

5,5 millió beoltottnál nem kell sehova sem maszk, és már védettségi igazolvány is csak a tömegrendezvényekre kell.

Nemes Balázsnak a körzet jelenlegi országgyűlési képviselőjével, Mellár Tamással kell majd megmérkőznie.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás