+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. október 22. csütörtök, 20:17
A szokásos ellenzéki tüntetés mellett a hétvégén a rezsim mellett is lesz egy tüntetés.

Újra megpróbálkozik a Lukasenka-rezsim azzal, hogy egy támogató tömeggel demonstráljon erőt Belaruszban, mivel vasárnap egy „titkos” rezsimpárti demonstrációt szerveznek Minksz belvárosába – tudósít a Tut.by.

 

Ez a rezsimnek már a második próbálkozása lesz, hogy egy támogató tömeget mutasson fel maga mellett, hiszen már augusztus 16-án is megpróbálkoztak ezzel, azonban az csúfos kudarcot vallott: hiába buszoztattak több ezer állami alkalmazottat Minszkbe, a szónoklatát csak 50 ezren hallgatták meg, miközben ezzel egyidőben 100-120 ezer ember tüntetett az Európa utolsó diktátorának tartott Lukasenka ellen a város egy másik pontján, de aznap országszerte is több ezren vonultak utcára követelve Lukasenka lemondását és az új választások kiírását.

 

A tut.by információi szerint most jöhet a második felvonás: a rezsimpárti tüntetésre vasárnap 14 órakor kerül majd sor, ahova a Lukasenka-hű szavazók mellett ismét az ország minden pontjáról fognak érkezni résztvevők, miután a portál információi szerint

 

több állami tulajdonú gyár munkásának jelezték, hogy vasárnap Minszkbe fogják őket utaztatni.

 

A tüntetést Minszk belvárosában az Október téren fogják tartani, ahol a tervek szerint Lukasenka is beszédet fog tartani. A tut.by szerint az állami alkalmazottakat kényszerítik, hogy részt vegyenek a pro-Lukasenka tüntetésen: többen is arról számoltak be a lapnak, hogy bónuszokkal vagy szabadnapokkal próbálják őket rábírni a részvételre, viszont

 

akadnak olyanok, akiket kirúgással fenyegetnek, ha nem mennek el a Lukasenka-hű gyűlésre.

 

Belaruszban augusztus 9-e óta van politikai válság, miután az elcsalt elnökválasztáson Lukasenka 80 százalékot ért el, míg az összellenzéki kihívója, az azóta már Litvániába menekült és több európai államfővel is találkozó Szvjatlana Tihanovszkaja csak 12 százalékot.

 

A választás óta az elégedetlen belaruszok minden hétvégén tüntetnek, és már a rezsim egyik szavazóbázisa, a nyugdíjasok is szerveznek demonstrációkat a rezsimmel szemben.

 

NYITÓKÉP: Aljekszandr Lukasenka az augusztus 16-i tüntetésen, Minszkben. Forrás: Tut.by

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

Ők is behódolnak az antigénteszteknek, a miniszterelnöknek pedig jelenleg az a nagy álma, hogy azokhoz még karácsony ingyenesen hozzá lehessen férni

Térjünk vissza mielőbb a schengeni zónán belüli szabad mozgáshoz, sürgeti az Európai Parlament. Mindezt a fideszesek is megszavazták, pedig Orbán már szeptember óta zárva tartja a magyar határokat.

A gyógyszergyártó szerint azonban nem verseny, hogy kinek milyen hatékonyságú vakcinája van az előzetes tesztek alapján, mert a világnak úgyis sokféle vakcinára lesz szüksége.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás