Lukasenkáék rezsimpárti tüntetést szerveznek a hétvégére

2020.10.22. 20:17

A szokásos ellenzéki tüntetés mellett a hétvégén a rezsim mellett is lesz egy tüntetés.

Lukasenkáék rezsimpárti tüntetést szerveznek a hétvégére

Újra megpróbálkozik a Lukasenka-rezsim azzal, hogy egy támogató tömeggel demonstráljon erőt Belaruszban, mivel vasárnap egy „titkos” rezsimpárti demonstrációt szerveznek Minksz belvárosába – tudósít a Tut.by.

Ez a rezsimnek már a második próbálkozása lesz, hogy egy támogató tömeget mutasson fel maga mellett, hiszen már augusztus 16-án is megpróbálkoztak ezzel, azonban az csúfos kudarcot vallott: hiába buszoztattak több ezer állami alkalmazottat Minszkbe, a szónoklatát csak 50 ezren hallgatták meg, miközben ezzel egyidőben 100-120 ezer ember tüntetett az Európa utolsó diktátorának tartott Lukasenka ellen a város egy másik pontján, de aznap országszerte is több ezren vonultak utcára követelve Lukasenka lemondását és az új választások kiírását.

A tut.by információi szerint most jöhet a második felvonás: a rezsimpárti tüntetésre vasárnap 14 órakor kerül majd sor, ahova a Lukasenka-hű szavazók mellett ismét az ország minden pontjáról fognak érkezni résztvevők, miután a portál információi szerint

több állami tulajdonú gyár munkásának jelezték, hogy vasárnap Minszkbe fogják őket utaztatni.

A tüntetést Minszk belvárosában az Október téren fogják tartani, ahol a tervek szerint Lukasenka is beszédet fog tartani. A tut.by szerint az állami alkalmazottakat kényszerítik, hogy részt vegyenek a pro-Lukasenka tüntetésen: többen is arról számoltak be a lapnak, hogy bónuszokkal vagy szabadnapokkal próbálják őket rábírni a részvételre, viszont

akadnak olyanok, akiket kirúgással fenyegetnek, ha nem mennek el a Lukasenka-hű gyűlésre.

Belaruszban augusztus 9-e óta van politikai válság, miután az elcsalt elnökválasztáson Lukasenka 80 százalékot ért el, míg az összellenzéki kihívója, az azóta már Litvániába menekült és több európai államfővel is találkozó Szvjatlana Tihanovszkaja csak 12 százalékot.

A választás óta az elégedetlen belaruszok minden hétvégén tüntetnek, és már a rezsim egyik szavazóbázisa, a nyugdíjasok is szerveznek demonstrációkat a rezsimmel szemben.

NYITÓKÉP: Aljekszandr Lukasenka az augusztus 16-i tüntetésen, Minszkben. Forrás: Tut.by

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek