Az ukrajnai háború legújabb áldozata az angol foci és a Chelsea

2022.03.10. 15:42

A brit kormány újabb hét orosz oligarchára vetett ki szankciókat, többek között a Chelsea-t tulajdonló Roman Abramovicsra is. A kormány célja, hogy az orosz oligarchák ne tudják kimenekíteni vagyonukat a szigetországból, azonban a szankciók a focicsapatra is hatással vannak.

Az ukrajnai háború legújabb áldozata az angol foci és a Chelsea

Mint arról korábban beszámoltunk, Oroszország ukrajnai inváziójának hatásai nem álltak meg a geopolitikai és politikai mezőben, azok továbbgyűrűződnek a gazdasági és a pénzügyi világba, ahogy az Oroszország ellen kivetett különböző pénzügyi és gazdasági szankciók sem álltak meg Oroszország határánál, hiszen azokat az egész világon is lehet érezni.

Azonban a háború és az arra adott szankciók nemcsak a politikára és a gazdaságra van hatással,

hanem például a sportra is.

Az UEFA és a FIFA már korábban felfüggesztette az orosz válogatottat, illetve az orosz csapatokat az általuk lebonyolított tornákon, de nem csak az orosz labdarúgást érinti kényesen a háború. Az Egyesült Királyság március 10-én hét újabb orosz oligarcha ellen vetett ki szankciókat,

köztük a londoni Chelsea labdarúgó-csapat tulajdonosára, Roman Abramovicsra is. 

A brit kormány oldalára feltöltött közlemény szerint a hét orosz oligarchának megtiltották, hogy beutazzanak az Egyesült Királyságba, zárolták a szigetországban tárolt vagyonaikat, illetve megtiltották, hogy üzleteljenek bármilyen Egyesült Királyságon belüli személlyel vagy vállalkozással.

A Boris Johnson vezette kormány úgy számol, a most szankcionált hét oligarchának összesen 15 milliárd font, azaz jelenlegi árfolyamon mintegy 6 820 milliárd forintnyi vagyona van az Egyesült Királyságban, amihez így nem tudnak majd hozzáférni. 

A cél Liz Truss brit külügyminiszter szerint, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és szűk körét pénzügyileg elszigeteljék

– a most szankcionált hét orosz állampolgár mindegyike szoros kapcsolatban állt Putyinnal és a Kremllel a brit kormány szerint.

„A mai szankciók megmutatták, hogy az oligarcháknak és a kleptokratáknak nincs helyük a gazdaságunkban vagy a társadalmunkban. Mivel Putyinnal szoros kapcsolataik vannak, ezért bűnrészesek az ő agressziójában” – fogalmazott a külügyminiszter a közlemény szerint, majd hozzátette: 

„Az ukrán emberek vére az ő kezükhöz tapad. Le kellene hajtaniuk a fejüket szégyenükben”

– fogalmazott.

Hogyan érinti a Chelsea-t a mostani szankciók?

Azzal, hogy zárolták a vagyonaikat, egyébként nemcsak a Szovjetunió bukása után meggazdagodott Abramovics járt rosszul – akinek már a 90-es évek végén bejárása volt először Borisz Jelcinhez, majd az őt követő Vlagyimir Putyinhoz –, hanem az orosz oligarcha tulajdonában álló labdarúgó-csapat, a Chelsea is,

hiszen a klub is a befagyasztott vagyontárgyak közé tartozik.

Így hiába ígérte meg március elején Abramovics, hogy eladja a csapatot, a szankció értelmében az értékesítést felfüggesztették.

Az Abramovicsra kivetett szankciók miatt egyébként a Chelsea veszélybe került:

a klub jelenleg új jegyeket sem adhat el a hazai mérkőzéseire, és a csapat szuvenírboltjait is bezárták, mivel nem akarják, hogy Abramovics számára bevételt termeljenek,

amit az orosz tulajdonos kimenekíthetne a vállalkozásból, emiatt a klub játékosai és személyzete is csak egy, a brit kormány által kiadott speciális engedély miatt kaphatnak fizetést.

Ez az engedély lehetővé teszi, hogy a csapat továbbra is megrendezhesse hazai mérkőzéseit, azonban csak a bérletesek, illetve azok a nézők vehetnek részt a meccseken, akik a jegyeiket már korábban megvásárolták. Mivel a cél, hogy további profitot ne tudjon termelni a csapat Abramovics számára,

így csak a létfontosságú, a napi működéshez szükséges pénzmennyiség állhat a klub rendelkezésére.

A korlátozások a Chelsea minden területére vonatkoznak, beleértve a női, illetve az ifjúsági csapatokat is.

Az Independent információi szerint a klub mérkőzésenként 20 ezer fontot (jelenlegi árfolyamon körülbelül 9,1 millió forint) költhet edzésekre és utazásra,

emellett az elkövetkezendő hat évben minden 5000 fontot meghaladó értékű tevékenységet be kell jelentenie,

azaz minden 2,27 millió forintot meghaladó tételt, ami egy ilyen méretű klubnál nem számít túl sok pénznek: például a Sportrac információi szerint hetente a legkevesebb fizetést a 24 éves Charly Musonda kapja, ő heti 42 ezer fontért veszi magára a felszerelést, míg a legtöbbet Romelu Lukaku csatár teszi zsebre hetente 325 ezer font értékben.

Nadine Dorries, kultúráért, médiáért, sportért és digitalizációért felelős kultúrminiszter az üggyel kapcsolatosan azt nyilatkozta, jelenleg az a prioritás, hogy felelősségre vonják azokat, akik lehetővé tették a Putyin-rezsim számára az agressziót, ugyanakkor hozzátette, a kormány keményen dolgozik azon, hogy a Chelsea-t ne sértsék szükségtelenül az újabb szankciók.

Mi lesz így a klubbal?

A csapatot nyilván kényesen érinti már csak a jegy- és mezeladásokból származó bevételek kiesése is, de ennél a klub vezetését jobban zavarhatja, hogy jelenleg csak azon játékosokat adhatja el vagy vásárolhatja meg, amelyről még 2022. március 10-e előtt állapodtak meg,

azaz gyakorlatilag egy átigazolási tilalom lépett érvénybe a Chelsea-nél.

A jelenlegi szabályok ugyanakkor nem világosak, hogy például a klub megállapodhat-e azokkal a játékosokkal, akiknek idén jár le a szerződésük – például a csapatkapitány, a spanyol Cesar Azpilicueta és két védőtársának, a német Antonio Rüdiger és a dán Andreas Christiansen szerződései csak az idei idény végére szólnak, azaz a nyáron akár elveszítheti a kezdő védősorát a német Thomas Tuchel által irányított csapat.

A Chelsea egyetlen bevételi forrása jelenleg így csak a mérkőzésekből származó közvetítési díjak, illetve a még korábban kötött különböző szerződések,

de azokat is csak arra fordíthatják, hogy a kötelezettségeiket, illetve a személyzetet kifizessék – azzal a megkötéssel, hogy Abramovics további pénzt ne tudjon kivonni a csapatból, miközben a csapat épp el van adósodva a tulajdonosa felé. 

A most bevezetett különleges engedély érvényessége május 31-én jár le, viszont a Kincstárnak joga van azt meghosszabbítani, de akár felfüggeszteni vagy eltörölni is. A szankciókról a kormány előre nem egyeztetett a klubbal, majd csak a csütörtöki nap folyamán fog tárgyalni a klub vezetése és a brit kormány.

Roman Abramovics egyébként még 2003-ban vásárolta meg a csapatot, és az Abramovics-éra 19 éve alatt összesen 21 kupát szerzett, köztük két Bajnokok Ligája-serleget még 2012-ben és 2021-ben. Arról, hogy Abramovicsnak milyen kapcsolatai lehetnek a Kremlel és közvetlenül Putyinnal, ebben a cikkünkben írtunk.

NYITÓKÉP: A Chelsea stadionja, a Stamford Bridge. FOTÓ: ahundt / Pixabay

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek