Lukasenkáék arra kérik Litvániát, hogy adják ki a száműzetésben élő korábbi elnökjelöltet

2021.03.05. 16:15

A belarusz hatóságok szerint Szvjatlana Cihanouszkaja „hatalmas lázadást” szervezett az elnökválasztás után, és át akarták venni több önkormányzatban is a hatalmat - ezért kérik a Litvániába üldözött politikus kiadatását.

Lukasenkáék arra kérik Litvániát, hogy adják ki a száműzetésben élő korábbi elnökjelöltet

Még mindig nem sikerült lezárnia Aljekszandr Lukasenkának a politikai válságot Belaruszban, ami az augusztus 9-i elcsalt elnökválasztás után alakult ki. A rezsimellenes tüntetők még továbbra is minden héten kijárnak tüntetni, igaz, az augusztusi és szeptemberi tüntetésekhez képest a számuk már jóval lecsökkent.

Azonban a még így is folyamatos tüntetések jelzik, hogy a Belaruszt 26 éve irányító Lukasenka hatalma nincs biztonságban, és a rezsim szeretné minél hamarabb lezárni a lassan már hét hónapja tartó válságot.

Ennek érdekében március 5-én a belarusz hatóságok arra kérték Litvániát, hogy adják ki Lukasenka korábbi kihívóját, Szvjatlana Cihanouszkaját,

aki még az elnökválasztás után volt kénytelen elhagyni Belaruszt, és azóta is a kis balti államban él gyerekeivel.

A hatóságok azért kérik Cihanouszkaja kiadatását, mert szerintük az elnökválasztás utáni napokban az ellenzéki jelölt „tömeges zavargásokat” szervezett Belarusz második legnépesebb településén, Gomelben, és azzal is vádolják a háziasszonyból lett politikust, továbbá másik négy meg nem nevezett személyt, hogy több önkormányzati épületet is el akartak foglalni, hogy az így elfoglalt helyeken majd saját önkormányzati vezetőket nevezzenek ki.

Az állami Belta hírügynökség szerint a belarusz legfőbb ügyész a bizonyítékok tanulmányozása után arra a következtetésre jutott, hogy a vádak megalapozottak, ezért kérvényezték a litván hatóságoknál, hogy adják ki nekik a korábbi elnökjelöltet, hogy eljárást indíthassanak ellene „a kormány, a közbiztonság és az állam” ellen elkövetett bűncselekményei miatt.

A történetnek mindössze egy problémája van: a bűncselekmények idején, amikkel Cihanouszkaját vádolják, az akkori elnökjelöltet épp a belarusz választási bizottság épületében tartották fogva Minszkben, ahova azért ment, hogy panaszt nyújtson be a választási csalások kapcsán, de miután az épületbe érkezett, több mint fél napon keresztül még a saját kampánycsapata se tudta elérni őt. Másnap pedig egy megrendezett videóban rezignált hangon papírból felolvasva arra kérte a tüntetőket a választási bizottság épületéből, hogy fogadják el a választás eredményét és menjenek haza, majd Litvániába menekült.

A belarusz kérésre Cihanouszkaja és a litván külügyminiszter is reagált. Gabrielius Landsbergis a külügyminisztérium Twitter-oldalán mindössze annyit írt, hogy

„inkább megnéznénk, ahogy befagy a pokol, minthogy figyelembe vegyük a kérésüket!”

Rövid üzenetét azzal zárta, hogy mindenki, aki Litvániába menekül, biztonságban érezheti magát, és nem fogják kiadni a rezsimnek. Cihanouszkaja a külügyminisztérium tweetjét megosztva köszönte meg Landsbergis és Litvánia kiállását, és hozzátette: szerinte ez erős üzenet, hogy Litvánia támogatja a belaruszokat.

Belaruszban azután alakult ki politikai válság, hogy a bizonyítottan elcsalt augusztus 9-i elnökválasztáson a hivatalos eredmények szerint Lukasenka újrázott. Azóta hatalmas tüntetések indultak el országszerte, ahol a tüntetők azt követelik, hogy Lukasenka mondjon le, bár az utóbbi időben a demonstrációkon résztvevők száma drasztikusan csökkent. Időközben a Belaruszt 26 éve vasmarokkal irányító Lukasenka is békülékenyebb hangot ütött meg, de a tüntetőket a rendőrök még továbbra is vegzálják, és Cihanouszkaja szövetségesére, Maria Kalesznyikavára 12 év letöltendő börtönbüntetést kért az ügyészség.

NYITÓKÉP: Sztrana Dlja Zsiznyi / FB

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek