+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. augusztus 11. kedd, 13:13
Szvjatlana Tihanovszkaját valamivel nagyon megzsarolhatták a belarusz választási bizottság épületében hétfőn: most egy videófelvételen, papírból olvasva, rezignált hangon üzeni a belarusz ellenzékieknek, hogy ne álljanak ellen a rendőrségnek. A zsarolás után már Litvániából pedig a gyerekeivel is magyarázta, miért döntött hazája elhagyása mellett.

Mi miért Belaruszt írunk Fehérorország helyett? Ezért.

 

Újabb csavart vett a múlt vasárnapi belarusz elnökválasztás nyilvánvaló elcsalása utáni tüntetéssorozat: miután Szvjatlana Tihanovszkaja ellenzéki jelölt hétfő éjjel Litvániába távozott, napvilágot látott róla egy videofelvétel, ahol egy papírról rezignált hangon egy olyan üzenetet olvas fel (vagy olvastatnak fel vele), amelyben azt kéri a belarusz állampolgároktól, ne menjenek az utcára, és fogadják el a választási eredményt.

 

Döntési kényszer

 

Tihanovszkaja Litvánia felé való távozásának körülményei zavarosak. Mint azt az Azonnali is megírta, a jelölt hétfő délután ügyvédjével, Makszim Znakkal együtt elment a belarusz választási bizottság épületébe, hogy panaszt nyújtson be az elcsalt eredmények ellen. Az épületben csaknem három órán keresztül tartózkodtak, de az ügyvéd nem volt mindig Tihanovszkaja mellett.

 

A jelölt ezt követően, mikor újra találkozott az ügyvédjével, csak annyit mondott neki: „döntést hoztam”, majd ismeretlen irányba távozott.

 

Később kiderült: az ismeretlen irány végpontja Litvánia lett, érkezéséig viszont Tihanovszkaját nem is tudták elérni semmilyen módon. Reggel a litván külügyminiszter közölte: Tihanovszkaja Litvániában van, biztonságos helyen. Még Litvániába való távozása előtt rögzítették róla a videófelvételt, amin egy rövid, 40 másodperces üzenetben jól láthatóan papírról olvassa fel, hogy a belaruszok fogadják el a választási eredményt, és menjenek haza az utcákról, nehogy bajuk essen.

 

Tihanovszkaja pontosan ezt mondta: „Tisztelt belarusz állampolgárok! Szvjatlana Tihanovszkaja vagyok, és köszönöm, hogy részt vettek az államfőválasztáson. A belarusz nép választott. Hálával és szeretettel fordulok mindenkihez, akik mindez idő alatt támogattak engem. Belaruszok! Kérem önöket, hogy legyenek óvatosak és tiszteljék a törvényt! Nem akarok vért és erőszakot.

 

Kérem önöket, ne álljanak ellen a rendőrségnek, ne menjenek ki a terekre, ne sodorják veszélybe az életüket és a biztonságukat.

 

Vigyázzanak magukra és a rokonaikra.”

 

 

Azóta kiderült: a felvételt, melyet a kormánypárti média hamar átvett, a választási bizottság épületében rögzíthették. Korábbi videofelvételek alapján ugyanis azonosították a szobát az abban található fekete bőrkanapéról és a mögötte lévő szalagfüggönyről:

 

 

 

Lefejezni a tüntetést

 

Elég nyilvánvalónak tűnik, hogy Tihanovszkajáról nem önszántából rögzítették a felvételt, hanem valamivel megzsarolhatták. Franak Viačorka belarusz politikai elemző szerint a jelöltet a biztonsági szolgálat KGB valamivel megzsarolhatta annak jegyében, hogy Tihanovszkaja hagyja el az országot, és tegye közzé ezt a videóüzenetet.

 

Ez lehetett akár valamiféle, a személye ellen szóló kompromat, de zsarolhatták a férjével is, akit még az elnökválasztási kampányban tartóztattak le, mert egy be nem jelentett tüntetésen vett részt tavaly decemberben.

 

A lényeg: a belarusz hatóságok az országhatáron kívül szerették volna tudni Tihanovszkaját.

 

Miért? Mert hiába nagyszabásúak az ellenzéki tüntetések most Belarusz utcáin és terein, az ellenzék vezető nélkül maradt. Tihanovszkaja, akiről úgy gondolják az ellenzékiek, hogy megszerezte a szavazatok abszolút többségét az elnökválasztáson, még nem csatlakozott a tüntetőkhöz, de félő volt, hogy ezt előbb vagy utóbb megteszi, ezzel arcélt adva az ellenzéknek. A KGB (ez a belarusz titkosszolgálat neve) viszont Tihanovszkaja távozásával el tudta választani a tüntetéseket az ellenzéki jelölttől. Ez demobilizálhatja a tüntetéseket, amelyek vezető nélkül lassan elhalhatnak, érvel Viačorka.

 

Erre utal az is, hogy Olga Drindova Belarusz-szakértő szerint Tihanovszkaja nem is elszökött az országból – ilyen rendőri jelenlét mellett nehéz is lett volna – hanem maguk a belarusz hatóságok penderítették ki az országhatáron kívülre hétfő éjjel, így került Litvániába. Azt a hatóságok nem közölték, hogy miért, de nem nehéz látni, hogy miért kényelmesebb nekik így a helyzet.

 

Tihanovszkaja gyerekei is Litvániában 

 

Ebben a kontextusban pedig már az a videó is érthetőbb, amit Tihanovszkaja Litvániából rögzített, majd tett közzé – és amelyben magyarázkodik a döntése miatt.

 

 

Ebben a videóüzenetben az ellenzéki jelölt úgy fogalmaz: „Tudják, úgy gondoltam, hogy ez az egész kampány nagyon megerősített engem,

 

és olyan erőt adott nekem, hogy mindent kibírok. De talán egy ugyanolyan gyenge nő maradtam, mint annakelőtte.

 

Nagyon nehéz döntést hoztam meg. Ezt a döntést teljesen egyedül hoztam meg: se a barátaim, se a családom, se a stábom, se Szergej (Tihanovszkij, vagyis a jelölt férje) semmilyen formában nem tudtak befolyásolni.

 

Tudom, hogy sokan megértenek, sokan elítélnek, és sokan gyűlölnek majd emiatt. De tudják, ne adja Isten, hogy önök valaha ilyen nehéz döntéssel szembesüljenek, mint én most. Ezért emberek, kérem önöket, hogy vigyázzanak magukra – egyetlen életet sem ér meg az, ami jelenleg történik. A gyerekek a legfontosabbak, akik az életünkben vannak.”

 

Ebből kirajzolódik, hogy valószínűleg Tihanovszkaját a választási bizottság épületében valamilyen komoly döntési helyzet elé állították a hatóságok, melyről nyilvánvalóan nem beszélhet. Ez azonban arra sarkallta, hogy inkább hátráljon meg, tegyék közzé róla a videoüzenetet, melyben a tüntetések befejeztét kéri, és távozzon Litvánia felé.

 

Tihanovszkaja utolsó mondata, ahol a gyerekek fontosságáról beszél, pedig egyértelművé is teszi, miért is távozhatott Litvánia felé:

 

a gyerekeit már a választás előtt Litvániába küldte, hogy bármi is történjék, ők legalább biztonságban legyenek. Így ha a belarusz helyzeten nem is tud változtatni, legalább velük találkozhat.

 

BORÍTÓKÉP: Sztrana Dlja Zsiznyi / FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A hódmezővásárhelyi polgármester vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom rajtuk kívül még ismert roma politikus jelöltségét is támogatja.

Arról, hogy utána mi jön, február közepén döntenek – oltóanyagok kellenének és kevesebb fertőzött, hogy változzon valami.

A szervező Ecsenyi Áron becslése szerint nagyjából harminc üzlet nyit majd biztosan, a további csatlakozók száma azon múlik, hogy meg tudnak-e küzdeni most
a média ignoranciájával.

Házhozszállítást nem tudtak beindítani, bevételük nincs, de az alkalmazottjukat még három hónapig foglalkoztatniuk kell – a szentesi Pikoló söröző tulajdonosa mondta el, miért tiltakozik a lezárások ellen.

Eddig három okból lehetett Lengyelországban abortuszt végezni, most az Alkotmánybíróság határozatának kihirdetésével már csak kettő maradt. Csütörtökre máris új tüntetéseket jelentettek be.

Folytatódik a küzdelem a hatalom és az ellenzéki politikus közt. Navalnij hívei már a második országos tüntetést szervezik szombatra, hogy elérjék szabadon bocsátását.

A 2019 májusában került elő az a videó, ami aztán Heinz-Christian Strache egykori osztrák alkancellár teljes bukásához vezetett. Most végre megszólalt a csapda egyik kitervelője: így zajlott le Strache lépre csalása. Kalandos, filmbe illő részletek!

A hét kérdése

Minden nap járványparáztató cikkek tucatjait termeli ki magából a magyar média, de van-e ezzel egyáltalán baj?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás