+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. augusztus 11. kedd, 13:13
Szvjatlana Tihanovszkaját valamivel nagyon megzsarolhatták a belarusz választási bizottság épületében hétfőn: most egy videófelvételen, papírból olvasva, rezignált hangon üzeni a belarusz ellenzékieknek, hogy ne álljanak ellen a rendőrségnek. A zsarolás után már Litvániából pedig a gyerekeivel is magyarázta, miért döntött hazája elhagyása mellett.

Mi miért Belaruszt írunk Fehérorország helyett? Ezért.

 

Újabb csavart vett a múlt vasárnapi belarusz elnökválasztás nyilvánvaló elcsalása utáni tüntetéssorozat: miután Szvjatlana Tihanovszkaja ellenzéki jelölt hétfő éjjel Litvániába távozott, napvilágot látott róla egy videofelvétel, ahol egy papírról rezignált hangon egy olyan üzenetet olvas fel (vagy olvastatnak fel vele), amelyben azt kéri a belarusz állampolgároktól, ne menjenek az utcára, és fogadják el a választási eredményt.

 

Döntési kényszer

 

Tihanovszkaja Litvánia felé való távozásának körülményei zavarosak. Mint azt az Azonnali is megírta, a jelölt hétfő délután ügyvédjével, Makszim Znakkal együtt elment a belarusz választási bizottság épületébe, hogy panaszt nyújtson be az elcsalt eredmények ellen. Az épületben csaknem három órán keresztül tartózkodtak, de az ügyvéd nem volt mindig Tihanovszkaja mellett.

 

A jelölt ezt követően, mikor újra találkozott az ügyvédjével, csak annyit mondott neki: „döntést hoztam”, majd ismeretlen irányba távozott.

 

Később kiderült: az ismeretlen irány végpontja Litvánia lett, érkezéséig viszont Tihanovszkaját nem is tudták elérni semmilyen módon. Reggel a litván külügyminiszter közölte: Tihanovszkaja Litvániában van, biztonságos helyen. Még Litvániába való távozása előtt rögzítették róla a videófelvételt, amin egy rövid, 40 másodperces üzenetben jól láthatóan papírról olvassa fel, hogy a belaruszok fogadják el a választási eredményt, és menjenek haza az utcákról, nehogy bajuk essen.

 

Tihanovszkaja pontosan ezt mondta: „Tisztelt belarusz állampolgárok! Szvjatlana Tihanovszkaja vagyok, és köszönöm, hogy részt vettek az államfőválasztáson. A belarusz nép választott. Hálával és szeretettel fordulok mindenkihez, akik mindez idő alatt támogattak engem. Belaruszok! Kérem önöket, hogy legyenek óvatosak és tiszteljék a törvényt! Nem akarok vért és erőszakot.

 

Kérem önöket, ne álljanak ellen a rendőrségnek, ne menjenek ki a terekre, ne sodorják veszélybe az életüket és a biztonságukat.

 

Vigyázzanak magukra és a rokonaikra.”

 

 

Azóta kiderült: a felvételt, melyet a kormánypárti média hamar átvett, a választási bizottság épületében rögzíthették. Korábbi videofelvételek alapján ugyanis azonosították a szobát az abban található fekete bőrkanapéról és a mögötte lévő szalagfüggönyről:

 

 

 

Lefejezni a tüntetést

 

Elég nyilvánvalónak tűnik, hogy Tihanovszkajáról nem önszántából rögzítették a felvételt, hanem valamivel megzsarolhatták. Franak Viačorka belarusz politikai elemző szerint a jelöltet a biztonsági szolgálat KGB valamivel megzsarolhatta annak jegyében, hogy Tihanovszkaja hagyja el az országot, és tegye közzé ezt a videóüzenetet.

 

Ez lehetett akár valamiféle, a személye ellen szóló kompromat, de zsarolhatták a férjével is, akit még az elnökválasztási kampányban tartóztattak le, mert egy be nem jelentett tüntetésen vett részt tavaly decemberben.

 

A lényeg: a belarusz hatóságok az országhatáron kívül szerették volna tudni Tihanovszkaját.

 

Miért? Mert hiába nagyszabásúak az ellenzéki tüntetések most Belarusz utcáin és terein, az ellenzék vezető nélkül maradt. Tihanovszkaja, akiről úgy gondolják az ellenzékiek, hogy megszerezte a szavazatok abszolút többségét az elnökválasztáson, még nem csatlakozott a tüntetőkhöz, de félő volt, hogy ezt előbb vagy utóbb megteszi, ezzel arcélt adva az ellenzéknek. A KGB (ez a belarusz titkosszolgálat neve) viszont Tihanovszkaja távozásával el tudta választani a tüntetéseket az ellenzéki jelölttől. Ez demobilizálhatja a tüntetéseket, amelyek vezető nélkül lassan elhalhatnak, érvel Viačorka.

 

Erre utal az is, hogy Olga Drindova Belarusz-szakértő szerint Tihanovszkaja nem is elszökött az országból – ilyen rendőri jelenlét mellett nehéz is lett volna – hanem maguk a belarusz hatóságok penderítették ki az országhatáron kívülre hétfő éjjel, így került Litvániába. Azt a hatóságok nem közölték, hogy miért, de nem nehéz látni, hogy miért kényelmesebb nekik így a helyzet.

 

Tihanovszkaja gyerekei is Litvániában 

 

Ebben a kontextusban pedig már az a videó is érthetőbb, amit Tihanovszkaja Litvániából rögzített, majd tett közzé – és amelyben magyarázkodik a döntése miatt.

 

 

Ebben a videóüzenetben az ellenzéki jelölt úgy fogalmaz: „Tudják, úgy gondoltam, hogy ez az egész kampány nagyon megerősített engem,

 

és olyan erőt adott nekem, hogy mindent kibírok. De talán egy ugyanolyan gyenge nő maradtam, mint annakelőtte.

 

Nagyon nehéz döntést hoztam meg. Ezt a döntést teljesen egyedül hoztam meg: se a barátaim, se a családom, se a stábom, se Szergej (Tihanovszkij, vagyis a jelölt férje) semmilyen formában nem tudtak befolyásolni.

 

Tudom, hogy sokan megértenek, sokan elítélnek, és sokan gyűlölnek majd emiatt. De tudják, ne adja Isten, hogy önök valaha ilyen nehéz döntéssel szembesüljenek, mint én most. Ezért emberek, kérem önöket, hogy vigyázzanak magukra – egyetlen életet sem ér meg az, ami jelenleg történik. A gyerekek a legfontosabbak, akik az életünkben vannak.”

 

Ebből kirajzolódik, hogy valószínűleg Tihanovszkaját a választási bizottság épületében valamilyen komoly döntési helyzet elé állították a hatóságok, melyről nyilvánvalóan nem beszélhet. Ez azonban arra sarkallta, hogy inkább hátráljon meg, tegyék közzé róla a videoüzenetet, melyben a tüntetések befejeztét kéri, és távozzon Litvánia felé.

 

Tihanovszkaja utolsó mondata, ahol a gyerekek fontosságáról beszél, pedig egyértelművé is teszi, miért is távozhatott Litvánia felé:

 

a gyerekeit már a választás előtt Litvániába küldte, hogy bármi is történjék, ők legalább biztonságban legyenek. Így ha a belarusz helyzeten nem is tud változtatni, legalább velük találkozhat.

 

BORÍTÓKÉP: Sztrana Dlja Zsiznyi / FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Radikális programmal vág neki a szélsőjobboldali párt az ősznek: kilépni az EU-ból, betiltani a környezetvédő tilalmakat, fizikai akadályokat a határokra.

A külsőségekre sem ügyelve esett egymásnak a jelenlegi román jobbközép kormánykoalíció két legerősebb pártja. Az ürügy egy hétvégi Covid-kórház körüli botrány volt.

A szétszakadt szlovák szélsőjobb parlamenten kívül maradna.

Bojko Boriszov elmondása szerint 2022-ben és 2023-ban az EU már majdnem hétezer forintos áron fogja beszerezni a német-amerikai oltóanyagot.

Az űrhajós, Jurij Gagarin, egy csapásra világsztár lett – és a szovjet tudomány diadalát jelképezte, amerre csak járt.

Egy, a Lancet folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint ha AstraZenecával vagy Szputnyik-V-vel oltanak be,
jobb, ha nem vagy elhízott.

A fejletlen orvosi technológia következtében 40 napos vesztegzárral próbálták meg az akkori járványokat megállítani.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás