A belarusz hatóságok elérhetetlenné akarják tenni az egyik ellenzéki Telegram-csatornát

2020.10.21. 09:01

Az alapvetően olvasói videókat újraközlő Nextának a hatóságok szerint az a bűne, hogy „szélsőséges tartalmat” gyárt.

A belarusz hatóságok elérhetetlenné akarják tenni az egyik ellenzéki Telegram-csatornát

Hiába tart már tizenegyedik hete a belarusz politikai válság, egyelőre nem látni, hogy mikor lehet vége. Az ellenzéki tüntetők a legutóbbi hétvégén is utcára vonultak, ahol azt követelik, hogy a titokban beiktatott Lukasenka mondjon le, és írjanak ki egy új választást, ezúttal azt fair és tiszta módon megtartva – nem úgy, mint legutóbb.

A tüntetések kezdeti sikerei ellenére hiába tűnt úgy, hogy a 26 éve vasmarokkal irányító Lukasenka napjai meg vannak számolva, valószínűleg részben Putyin és Oroszország támogatásai miatt Lukasenkáék is nekiláttak az árokásásnak. A politikai válság elején hiába kezdett kompromisszumkereső hangot megütni Lukasenka az alkotmánymódosítás és a majd erről szóló népszavazás belengetésével, két hónappal a választások után a belarusz diktátornak már esze ágában sincs kiengedni a kezéből a hatalmat.Az OMON rohamrendőreinek már arra is engedélyt adott, hogy éles lőfegyvert használjanak a tüntetők ellen, mindezt a jogállamiság, a béke és a rend nevében.

A rezsimet védő rohamrendőrök még a nyugdíjasok tüntetésén is használnak gázsprayt, és még a legidősebb belarusz tüntetők sem ússzák meg az őrizetbe vételt.

Lukasenkáék most már nemcsak erőszakkal, hanem a joggal is fellépnek a tüntetésekkel szemben: a belarusz törvények szerint ugyanis politikai gyűléseket csak kampányidőszakban lehet tartani, azon kívül minden ilyen tevékenység – így a tüntetés is – illegális. Részben ezzel magyarázzák, hogy miért veszik őrizetbe a tüntetőket és tartják őket a fogdában 15 napig, de a hatalom keze most már az online térbe is elér:

a minszki bíróság ugyanis úgy döntött, hogy az egyik legnagyobb ellenzéki Telegram-csatorna „szélsőséges tartalmat” gyárt, ezért arról határoztak, hogy a Nextához való hozzáférést korlátozni kell.

Jogilag persze mindezt úgy tudták megoldani, hogy magát a csatornát, annak a nevét és a logóját nyilvánították szélsőségesnek, ami így felkerült a szélsőséges anyagokat gyűjtő listára, ami ellen már a hatóságok is felléphetnek.

A Nexta ugyanis nem egy egyszerű Telegram-csatorna: a készítői is úgy tekintenek magukra, hogy ők egy nem tradicionális médium, ami naprakész és friss információkkal látja el a követőit – a tüntetések kapcsán mi is gyakran tőlük vettünk át információkat. A Telegram mellett Twitteren is működnek, és mindkét felületre képeket, videókat, illetve sokszor rövid szöveges információkat közölnek, hogy így tudják informálni a követőiket.

A vád szerint augusztus 9 és 11 között a Telegram-csatornára olyan videók kerültek fel, amik a „szélsőséges tevékenység jeleit” tartalmazzák, és emiatt megszegték a belarusz „A szélsőségesség elleni küzdelemről” szóló törvény első cikkét – nevezetesen azzal, hogy nyilvános felhíváson keresztül „a zavargások végrehajtására irányuló szervezkedést folytattak”.

A pert a belarusz Belügyminisztérium Szervezett Bűnözés és Korrupció Elleni Küzdelem Főigazgatósága javaslatára folytatta le a bíróság, akik úgy látták, hogy a vád megalapozott, ezért elrendelték, hogy a hatóságok korlátozzák a csatornát és annak tartalmának az elérhetőségét. De a több mint 1,9 millió kővetővel rendelkező Nexta azzal sem tudja feloldalni a helyzetet, ha új nevet és logót választ – a bíróság szerint akkor is szélsőséges marad.

A bíróság ítélete után a belügyminisztérium már be is jelentette: céljuk, hogy a „tiltott információk terjesztőit” azonosítsák,

és szerintünk erre elegendő erőforrás és eszköz áll rendelkezésre.

Belaruszban augusztus 9-én robbant ki a politikai válság, amikor a hivatalos eredmények szerint a 26 éve hatalmon lévő Aljekszandr Lukasenka újrázott az elnökválasztáson, ezt az eredményt azonban a rezsimen és szövetségesein kívül senki sem fogadja el. Litvánia például a korábbi ellenzéki elnökjelöltet, a háziasszonyból politikussá avanzsált Szvjatlana Tihanovszkaját tartja Belarusz elnökének, miután a litván parlament elfogadott egy olyan határozatot, amiben Tihanovszkajára „a belarusz nép által megválasztott vezetőre” hivatkozik.

A választást követően óriási tüntetéshullám indult, ahol megjelentek a Molotov-koktélok is, azonban a tüntetések egy idő után békésebbé váltak, mivel az elégedetlen fiatal férfiak mellett a tüntetésen megjelentek nők, de tartottak már tüntetést az orvosok, a Belaruszban nagy becsben tartott IT-szakemberek, sztrájkba kezdtek a köztévé dolgozói, és a nyugdíjasok is felvonultak már háromszor.

NYITÓKÉP: Kreml

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek