+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. október 21. szerda, 09:01
Az alapvetően olvasói videókat újraközlő Nextának a hatóságok szerint az a bűne, hogy „szélsőséges tartalmat” gyárt.

Hiába tart már tizenegyedik hete a belarusz politikai válság, egyelőre nem látni, hogy mikor lehet vége. Az ellenzéki tüntetők a legutóbbi hétvégén is utcára vonultak, ahol azt követelik, hogy a titokban beiktatott Lukasenka mondjon le, és írjanak ki egy új választást, ezúttal azt fair és tiszta módon megtartva – nem úgy, mint legutóbb.

 

A tüntetések kezdeti sikerei ellenére hiába tűnt úgy, hogy a 26 éve vasmarokkal irányító Lukasenka napjai meg vannak számolva, valószínűleg részben Putyin és Oroszország támogatásai miatt Lukasenkáék is nekiláttak az árokásásnak. A politikai válság elején hiába kezdett kompromisszumkereső hangot megütni Lukasenka az alkotmánymódosítás és a majd erről szóló népszavazás belengetésével, két hónappal a választások után a belarusz diktátornak már esze ágában sincs kiengedni a kezéből a hatalmat.Az OMON rohamrendőreinek már arra is engedélyt adott, hogy éles lőfegyvert használjanak a tüntetők ellen, mindezt a jogállamiság, a béke és a rend nevében.

 

A rezsimet védő rohamrendőrök még a nyugdíjasok tüntetésén is használnak gázsprayt, és még a legidősebb belarusz tüntetők sem ússzák meg az őrizetbe vételt.

 

Lukasenkáék most már nemcsak erőszakkal, hanem a joggal is fellépnek a tüntetésekkel szemben: a belarusz törvények szerint ugyanis politikai gyűléseket csak kampányidőszakban lehet tartani, azon kívül minden ilyen tevékenység – így a tüntetés is – illegális. Részben ezzel magyarázzák, hogy miért veszik őrizetbe a tüntetőket és tartják őket a fogdában 15 napig, de a hatalom keze most már az online térbe is elér:

 

a minszki bíróság ugyanis úgy döntött, hogy az egyik legnagyobb ellenzéki Telegram-csatorna „szélsőséges tartalmat” gyárt, ezért arról határoztak, hogy a Nextához való hozzáférést korlátozni kell.

 

Jogilag persze mindezt úgy tudták megoldani, hogy magát a csatornát, annak a nevét és a logóját nyilvánították szélsőségesnek, ami így felkerült a szélsőséges anyagokat gyűjtő listára, ami ellen már a hatóságok is felléphetnek.

 

A Nexta ugyanis nem egy egyszerű Telegram-csatorna: a készítői is úgy tekintenek magukra, hogy ők egy nem tradicionális médium, ami naprakész és friss információkkal látja el a követőit – a tüntetések kapcsán mi is gyakran tőlük vettünk át információkat. A Telegram mellett Twitteren is működnek, és mindkét felületre képeket, videókat, illetve sokszor rövid szöveges információkat közölnek, hogy így tudják informálni a követőiket.

 

A vád szerint augusztus 9 és 11 között a Telegram-csatornára olyan videók kerültek fel, amik a „szélsőséges tevékenység jeleit” tartalmazzák, és emiatt megszegték a belarusz „A szélsőségesség elleni küzdelemről” szóló törvény első cikkét – nevezetesen azzal, hogy nyilvános felhíváson keresztül „a zavargások végrehajtására irányuló szervezkedést folytattak”.

 

A pert a belarusz Belügyminisztérium Szervezett Bűnözés és Korrupció Elleni Küzdelem Főigazgatósága javaslatára folytatta le a bíróság, akik úgy látták, hogy a vád megalapozott, ezért elrendelték, hogy a hatóságok korlátozzák a csatornát és annak tartalmának az elérhetőségét. De a több mint 1,9 millió kővetővel rendelkező Nexta azzal sem tudja feloldalni a helyzetet, ha új nevet és logót választ – a bíróság szerint akkor is szélsőséges marad.

 

A bíróság ítélete után a belügyminisztérium már be is jelentette: céljuk, hogy a „tiltott információk terjesztőit” azonosítsák,

 

és szerintünk erre elegendő erőforrás és eszköz áll rendelkezésre.

 

Belaruszban augusztus 9-én robbant ki a politikai válság, amikor a hivatalos eredmények szerint a 26 éve hatalmon lévő Aljekszandr Lukasenka újrázott az elnökválasztáson, ezt az eredményt azonban a rezsimen és szövetségesein kívül senki sem fogadja el. Litvánia például a korábbi ellenzéki elnökjelöltet, a háziasszonyból politikussá avanzsált Szvjatlana Tihanovszkaját tartja Belarusz elnökének, miután a litván parlament elfogadott egy olyan határozatot, amiben Tihanovszkajára „a belarusz nép által megválasztott vezetőre” hivatkozik.

 

A választást követően óriási tüntetéshullám indult, ahol megjelentek a Molotov-koktélok is, azonban a tüntetések egy idő után békésebbé váltak, mivel az elégedetlen fiatal férfiak mellett a tüntetésen megjelentek nők, de tartottak már tüntetést az orvosok, a Belaruszban nagy becsben tartott IT-szakemberek, sztrájkba kezdtek a köztévé dolgozói, és a nyugdíjasok is felvonultak már háromszor.

 

NYITÓKÉP: Kreml

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

Mindez azelőtt derült ki, hogy novemberben ők tartják majd a következő klímakonferenciát.

Ez csak ráerősíthet azon tézisekre, hogy laborból indult a járvány. Mi következik ebből?

Az egyik legfontosabb angol baloldali lap szerkesztője kiakadt azon, hogy a magyar focistákat és szerinte a magyar társadalmat is összemossák Orbán Viktor homofóbiájával és szélsőjobboldaliságával.

A miniszter a kormányinfón az Azonnalinak a főpolgármesterrel készített interjújára is reagált.

5,5 millió beoltottnál nem kell sehova sem maszk, és már védettségi igazolvány is csak a tömegrendezvényekre kell.

Nemes Balázsnak a körzet jelenlegi országgyűlési képviselőjével, Mellár Tamással kell majd megmérkőznie.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás