+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. április 28. szerda, 19:14
Igor Matovič csütörtökön újra Magyarországra látogat: egy határon átívelő elektromos távvezetéket adnak majd át, de a találkozón szó lehet a Szputnyikról is. Matovičot ezúttal is elkíséri Gyimesi György magyar nemzetiségű parlamenti képviselő, aki a szlovák állampolgárok számára is elérhetővé tenné, hogy Magyarországon oltassák be magukat.

Igor Matovič szlovák pénzügyminiszter és exkormányfő csütörtökön újra Magyarországra látogat – értesült a Denník N. A látogatás, mint Matovič korábbi budapesti és az azt megelőző moszkvai látogatása, ezúttal is váratlan; a kormány a szerdai ülésén több kormánytag külföldi útját is jóváhagyta, de Matovič nem szerepelt közöttük – azonban bevett eljárás, hogy a kormány utólag is jóváhagyja a tagjai külföldi útjait.

 

Nem a Szputnyik miatt, de lehet, hogy arról is szó lesz

 

Ahogy arról az Azonnali is beszámolt, Igor Matovič már pénzügyminiszterként április 8-án azért utazott Moszkvába, hogy megpróbálja megakadályozni, hogy a Szputnyik gyártója visszakérje Szlovákiától a már leszállított 20 ezer adag vakcinát. 

 

A gyártó szerint ugyanis Szlovákia szerződésszegést követett el azzal, hogy a vakcina vizsgálatába a szlovák gyógyszerfelügyelet bevonta a Szlovák Tudományos Akadémiát is, valamint a Szputnyik rossz hírét keltette, amikor arra hivatkozva nem hagyta jóvá a vakcina használatát, hogy információhiány miatt nincs meggyőződve annak hatásosságáról és biztonságosságáról. 

 

Moszkvai útját követően másnap Matovič Budapestre látogatott, ahol

 

megegyezett a magyar kormánnyal, hogy Magyarország fogja bevizsgálni Szlovákia számára az orosz vakcinát.

 

Ezúttal Matovič úticélja nem Budapest, hanem egy meg nem nevezett helyszín a szlovákiai Bőshöz közel a Duna magyarországi oldalán, ahol a miniszter a tárca közleménye szerint részt vesz egy 400 kilovoltos új szlovák-magyar elektromos távvezeték üzembe helyezése alkalmából rendezett ünnepi ceremónián. Magyarországot Szijjártó Péter képviseli majd.

 

A Matovičot kísérő delegációnak ezúttal is tagja lesz Gyimesi György magyar nemzetiségű képviselő is.

 

Gyimesi azt mondta a Denník N-nek, hogy a hivatalos találkozónak nem lesz témája az orosz vakcina, de bízik benne, hogy „nem formálisan” beszélnek majd a Szputnyikról is.

 

Magyar oltást a szlovákoknak is!

 

Gyimesi – aki az Azonnalinak adott interjújában azt mondta, ő csakis Szputnyikkal szeretné beoltatni magát – emlékeztetett a magyar minsizterelnök azon szavaira, miszerint május közepétől megnyílik a lehetőség arra, hogy Magyarországon a határon túli magyarok is beoltathatják magukat. Gyimesi úgy gondolja,

 

Magyarország nemzetiségre való tekintet nélkül beoltathatná a szlovák állampolgárokat,

 

de hangsúlyozta, hogy ez csak az ő személyes víziója.

 

A találkozón ezúttal a szlovák Külügyminisztérium is képviselteti magát a budapesti szlovák nagykövet, Pavol Hamžík személyében. Matovič előző budapesti látogatásán a szlovák külügy részéről senki nem vett részt. Erről a szlovák külüggyel hónapok óta konfliktusban levő Gyimesi György – aki azon a találkozón is jelen volt – felháborodást keltve azt nyilatkozta, hogy ha a külügy is jelen lett volna a tárgyalóasztalnál, nem sikerült volna megegyezniük. 

 

Eközben továbbra is bizonytalan, hogy mikor kezdődhet meg az oltás a Szputnyikkal Szlovákiában. A szlovákoknak leszállított vakcinát nemcsak Magyarországon vizsgálják: 600 adagot az oroszok is visszakértek közelebbről nem pontosított vizsgálat céljából, amire egy hónapot kértek. 

 

Igor Matovič még miniszterelnökként a koalíciós partnerei háta mögött vásárolt be a vakcinából, ami válságba taszította a hónapok óta belső viták által feszített kormányát, és végül Matovič lemondásához vezetett. Gyimesi György, Matovič pártjának, a jobboldali-populista OĽaNO-nak (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) magyar parlamenti képviselője azért keveredett összetűzésbe a szlovák külüggyel, mert annak államtitkára, Martin Klus egy tévéműsorban párhuzamot vont a kettős állampolgárságú szlovákia magyarok és a kelet-ukrajnai szakadárok között. 

 

A külügyet a libertariánus SaS (Szabadság és Szolidaritás) vezeti. A pártelnök, Richard Sulík gazdasági miniszter és Igor Matovič közötti hónapkon keresztül húzódó konfliktus meghatározta a Matovič-kormány munkáját, a járvány elleni küzdelmét, és jelentősen hozzájárult ahhoz is, hogy a kormány végül válságba került és Igor Matovič lemondott a kormányfői pozícióról.

 

NYITÓKÉP: Szijjártó Péter / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Covid, Szalai Ádám, Felcsút, Orbán, magyar ultrák.

1991. június 19-én Viktor Silov altábornagy 15 óra 01 perckor elhagyta Magyarország területét. Hazánk szuverenitása ezzel 47 hosszú év után helyreállt.

Az alkotó lesiben lefilmezte a mellette a kampuszon elhaladó nőket, majd olyan kategóriákba sorolta őket, hogy szépek, közepesek, megbocsáthatóan és megbocsáthatatlanul csúnyák.

Mint írják, kiállnak mindenki mellett, aki ellenzi a jogszabályt, és szolidaritást vállalnak azokkal, akiknek a méltóságát elvitatták és megalázták.

Ezzel az előválasztás Újbudán szintén két szereplősre sorvadt: a DK és a Jobbik támogatottságát is élvező főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet és Orosz Anna fog megmérkőzni egymással.

Legyen szó konzervatív családképről, a gendernyelv elutasításáról, vagy épp több patriotizmusról: a német társadalom továbbra is alapvetően konzervatív.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás