Magyarországon oltatná a szlovákokat is a szlovák parlament magyar képviselője

Szerző: Renczes Ágoston
2021.04.28. 19:14

Igor Matovič csütörtökön újra Magyarországra látogat: egy határon átívelő elektromos távvezetéket adnak majd át, de a találkozón szó lehet a Szputnyikról is. Matovičot ezúttal is elkíséri Gyimesi György magyar nemzetiségű parlamenti képviselő, aki a szlovák állampolgárok számára is elérhetővé tenné, hogy Magyarországon oltassák be magukat.

Magyarországon oltatná a szlovákokat is a szlovák parlament magyar képviselője

Igor Matovič szlovák pénzügyminiszter és exkormányfő csütörtökön újra Magyarországra látogat – értesült a Denník N. A látogatás, mint Matovič korábbi budapesti és az azt megelőző moszkvai látogatása, ezúttal is váratlan; a kormány a szerdai ülésén több kormánytag külföldi útját is jóváhagyta, de Matovič nem szerepelt közöttük – azonban bevett eljárás, hogy a kormány utólag is jóváhagyja a tagjai külföldi útjait.

Nem a Szputnyik miatt, de lehet, hogy arról is szó lesz

Ahogy arról az Azonnali is beszámolt, Igor Matovič már pénzügyminiszterként április 8-án azért utazott Moszkvába, hogy megpróbálja megakadályozni, hogy a Szputnyik gyártója visszakérje Szlovákiától a már leszállított 20 ezer adag vakcinát. 

A gyártó szerint ugyanis Szlovákia szerződésszegést követett el azzal, hogy a vakcina vizsgálatába a szlovák gyógyszerfelügyelet bevonta a Szlovák Tudományos Akadémiát is, valamint a Szputnyik rossz hírét keltette, amikor arra hivatkozva nem hagyta jóvá a vakcina használatát, hogy információhiány miatt nincs meggyőződve annak hatásosságáról és biztonságosságáról. 

Moszkvai útját követően másnap Matovič Budapestre látogatott, ahol

 

megegyezett a magyar kormánnyal, hogy Magyarország fogja bevizsgálni Szlovákia számára az orosz vakcinát.

 

Ezúttal Matovič úticélja nem Budapest, hanem egy meg nem nevezett helyszín a szlovákiai Bőshöz közel a Duna magyarországi oldalán, ahol a miniszter a tárca közleménye szerint részt vesz egy 400 kilovoltos új szlovák-magyar elektromos távvezeték üzembe helyezése alkalmából rendezett ünnepi ceremónián. Magyarországot Szijjártó Péter képviseli majd.

A Matovičot kísérő delegációnak ezúttal is tagja lesz Gyimesi György magyar nemzetiségű képviselő is.

 

Gyimesi azt mondta a Denník N-nek, hogy a hivatalos találkozónak nem lesz témája az orosz vakcina, de bízik benne, hogy „nem formálisan” beszélnek majd a Szputnyikról is.

Magyar oltást a szlovákoknak is!

Gyimesi – aki az Azonnalinak adott interjújában azt mondta, ő csakis Szputnyikkal szeretné beoltatni magát – emlékeztetett a magyar minsizterelnök azon szavaira, miszerint május közepétől megnyílik a lehetőség arra, hogy Magyarországon a határon túli magyarok is beoltathatják magukat. Gyimesi úgy gondolja,

 

Magyarország nemzetiségre való tekintet nélkül beoltathatná a szlovák állampolgárokat,

 

de hangsúlyozta, hogy ez csak az ő személyes víziója.

A találkozón ezúttal a szlovák Külügyminisztérium is képviselteti magát a budapesti szlovák nagykövet, Pavol Hamžík személyében. Matovič előző budapesti látogatásán a szlovák külügy részéről senki nem vett részt. Erről a szlovák külüggyel hónapok óta konfliktusban levő Gyimesi György – aki azon a találkozón is jelen volt – felháborodást keltve azt nyilatkozta, hogy ha a külügy is jelen lett volna a tárgyalóasztalnál, nem sikerült volna megegyezniük. 

Eközben továbbra is bizonytalan, hogy mikor kezdődhet meg az oltás a Szputnyikkal Szlovákiában. A szlovákoknak leszállított vakcinát nemcsak Magyarországon vizsgálják: 600 adagot az oroszok is visszakértek közelebbről nem pontosított vizsgálat céljából, amire egy hónapot kértek. 

Igor Matovič még miniszterelnökként a koalíciós partnerei háta mögött vásárolt be a vakcinából, ami válságba taszította a hónapok óta belső viták által feszített kormányát, és végül Matovič lemondásához vezetett. Gyimesi György, Matovič pártjának, a jobboldali-populista OĽaNO-nak (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) magyar parlamenti képviselője azért keveredett összetűzésbe a szlovák külüggyel, mert annak államtitkára, Martin Klus egy tévéműsorban párhuzamot vont a kettős állampolgárságú szlovákia magyarok és a kelet-ukrajnai szakadárok között. 

A külügyet a libertariánus SaS (Szabadság és Szolidaritás) vezeti. A pártelnök, Richard Sulík gazdasági miniszter és Igor Matovič közötti hónapkon keresztül húzódó konfliktus meghatározta a Matovič-kormány munkáját, a járvány elleni küzdelmét, és jelentősen hozzájárult ahhoz is, hogy a kormány végül válságba került és Igor Matovič lemondott a kormányfői pozícióról.

 

NYITÓKÉP: Szijjártó Péter / Facebook

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek