+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. április 28. szerda, 19:14
Igor Matovič csütörtökön újra Magyarországra látogat: egy határon átívelő elektromos távvezetéket adnak majd át, de a találkozón szó lehet a Szputnyikról is. Matovičot ezúttal is elkíséri Gyimesi György magyar nemzetiségű parlamenti képviselő, aki a szlovák állampolgárok számára is elérhetővé tenné, hogy Magyarországon oltassák be magukat.

Igor Matovič szlovák pénzügyminiszter és exkormányfő csütörtökön újra Magyarországra látogat – értesült a Denník N. A látogatás, mint Matovič korábbi budapesti és az azt megelőző moszkvai látogatása, ezúttal is váratlan; a kormány a szerdai ülésén több kormánytag külföldi útját is jóváhagyta, de Matovič nem szerepelt közöttük – azonban bevett eljárás, hogy a kormány utólag is jóváhagyja a tagjai külföldi útjait.

 

Nem a Szputnyik miatt, de lehet, hogy arról is szó lesz

 

Ahogy arról az Azonnali is beszámolt, Igor Matovič már pénzügyminiszterként április 8-án azért utazott Moszkvába, hogy megpróbálja megakadályozni, hogy a Szputnyik gyártója visszakérje Szlovákiától a már leszállított 20 ezer adag vakcinát. 

 

A gyártó szerint ugyanis Szlovákia szerződésszegést követett el azzal, hogy a vakcina vizsgálatába a szlovák gyógyszerfelügyelet bevonta a Szlovák Tudományos Akadémiát is, valamint a Szputnyik rossz hírét keltette, amikor arra hivatkozva nem hagyta jóvá a vakcina használatát, hogy információhiány miatt nincs meggyőződve annak hatásosságáról és biztonságosságáról. 

 

Moszkvai útját követően másnap Matovič Budapestre látogatott, ahol

 

megegyezett a magyar kormánnyal, hogy Magyarország fogja bevizsgálni Szlovákia számára az orosz vakcinát.

 

Ezúttal Matovič úticélja nem Budapest, hanem egy meg nem nevezett helyszín a szlovákiai Bőshöz közel a Duna magyarországi oldalán, ahol a miniszter a tárca közleménye szerint részt vesz egy 400 kilovoltos új szlovák-magyar elektromos távvezeték üzembe helyezése alkalmából rendezett ünnepi ceremónián. Magyarországot Szijjártó Péter képviseli majd.

 

A Matovičot kísérő delegációnak ezúttal is tagja lesz Gyimesi György magyar nemzetiségű képviselő is.

 

Gyimesi azt mondta a Denník N-nek, hogy a hivatalos találkozónak nem lesz témája az orosz vakcina, de bízik benne, hogy „nem formálisan” beszélnek majd a Szputnyikról is.

 

Magyar oltást a szlovákoknak is!

 

Gyimesi – aki az Azonnalinak adott interjújában azt mondta, ő csakis Szputnyikkal szeretné beoltatni magát – emlékeztetett a magyar minsizterelnök azon szavaira, miszerint május közepétől megnyílik a lehetőség arra, hogy Magyarországon a határon túli magyarok is beoltathatják magukat. Gyimesi úgy gondolja,

 

Magyarország nemzetiségre való tekintet nélkül beoltathatná a szlovák állampolgárokat,

 

de hangsúlyozta, hogy ez csak az ő személyes víziója.

 

A találkozón ezúttal a szlovák Külügyminisztérium is képviselteti magát a budapesti szlovák nagykövet, Pavol Hamžík személyében. Matovič előző budapesti látogatásán a szlovák külügy részéről senki nem vett részt. Erről a szlovák külüggyel hónapok óta konfliktusban levő Gyimesi György – aki azon a találkozón is jelen volt – felháborodást keltve azt nyilatkozta, hogy ha a külügy is jelen lett volna a tárgyalóasztalnál, nem sikerült volna megegyezniük. 

 

Eközben továbbra is bizonytalan, hogy mikor kezdődhet meg az oltás a Szputnyikkal Szlovákiában. A szlovákoknak leszállított vakcinát nemcsak Magyarországon vizsgálják: 600 adagot az oroszok is visszakértek közelebbről nem pontosított vizsgálat céljából, amire egy hónapot kértek. 

 

Igor Matovič még miniszterelnökként a koalíciós partnerei háta mögött vásárolt be a vakcinából, ami válságba taszította a hónapok óta belső viták által feszített kormányát, és végül Matovič lemondásához vezetett. Gyimesi György, Matovič pártjának, a jobboldali-populista OĽaNO-nak (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) magyar parlamenti képviselője azért keveredett összetűzésbe a szlovák külüggyel, mert annak államtitkára, Martin Klus egy tévéműsorban párhuzamot vont a kettős állampolgárságú szlovákia magyarok és a kelet-ukrajnai szakadárok között. 

 

A külügyet a libertariánus SaS (Szabadság és Szolidaritás) vezeti. A pártelnök, Richard Sulík gazdasági miniszter és Igor Matovič közötti hónapkon keresztül húzódó konfliktus meghatározta a Matovič-kormány munkáját, a járvány elleni küzdelmét, és jelentősen hozzájárult ahhoz is, hogy a kormány végül válságba került és Igor Matovič lemondott a kormányfői pozícióról.

 

NYITÓKÉP: Szijjártó Péter / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A román kormány 2020. márciusban 53 millió facsemete elültetését jelentette be, a Recorder átvizsgált pár helyszínt és kiderült, hogy csak papíron ültetődtek el ezek a fák.

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás