Újra áll a bál az AstraZeneca vakcinái miatt

2021.04.08. 12:15

Az ausztrál kormány szerint az EU miatt jut a vártnál jóval kevesebb AstraZeneca-vakcina a szigetországba, míg az Európai Bizottság szerint az AstraZenecánál kellene reklamálni az ausztráloknak.

Újra áll a bál az AstraZeneca vakcinái miatt

Egyre feszültebb a hangulat Ausztráliában, miután a szigetország az előzetes várakozásokhoz képes sokkal rosszabbul áll az oltáskampányával: míg korábban úgy számoltak, hogy március végére 4 millió ember kapja meg az első oltását, addig

mindössze 840 ezer embert sikerült beoltani a 25 milliós országban.

A Bloomberg naponta frissülő statisztikái szerint 100 ausztrálra mindössze 1,7 leszállított vakcina jut, és a lakosság mindössze két százalékát sikerült eddig beoltania a szigetországnak.

Az oltáskampány lassúságának az az oka, hogy Ausztráliába nem érkezik elegendő vakcina. Egy ausztrál kormányzati forrás a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy a hiányzó szállítmányok az EU-ból érkeznének,

és az ausztrál kormány szerint az EU 3,1 millió adag AstraZeneca-vakcina exportját blokkolta.

Az ausztrálok szerint az EU blokkol, a Bizottság tagad

Szerdán az ausztrál miniszterelnök, Scott Morrison egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy ő nem vádolta meg az EU-t a blokkolással, mindössze azt a tényt rögzítette, hogy 3,1 millió adag vakcina nem érkezett meg, amit a szigetország az EU-ból várt.

Az Európai Bizottságban azonban másképp látják az ügyet: ugyan az EU korábban valóban blokkolta 250 ezer AstraZeneca-vakcina exportját még március elején, azonban azt cáfolták, hogy több millió adag vakcina leszállítását akadályoznák.

Az Európai Bizottság szóvivője szerdán elmondta: az EU a 491 vakcinakiviteli kérelemből eddig csak egyet utasított el, míg további hetet jelenleg felülvizsgálnak, azonban a szóvivő rögzítette: a hét jelenleg visszatartott szállítmánynak egyik sem Ausztrália a célországa.

A szóvivő azt is elmondta, hogy az exportkérelmeket a gyártóknak kell beadniuk ahhoz a tagállamhoz, ahonnan elszállítanák a vakcinákat, amit még a Bizottságnak is engedélyeznie kell, azonban az AstraZeneca jelenleg nem nyújtott be olyan exportkérelmet, amivel Ausztráliába szállítanák a vakcinákat.

Azonban az ausztrál kormány szerint a gyártó azért nem adott be ilyen kérelmet, mert szerintük a Bizottság azt automatikusan elutasítaná.

Morrison a sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy szeptemberben még abban állapodott meg az EU-val, hogy 3,8 millió adag vakcinát fognak leszállítani onnan, és ezért azt kéri a német Ursula von der Leyen vezette Bizottságtól, hogy ezt az ígéretet tartsák be.

Hol lehet ez a 3,1 millió vakcina?

Von der Leyen még nem válaszolt Morrison kijelentéseire, ugyanakkor az Európai Bizottság szóvivője az ausztrál kormánynak jelezte: az nem az EU hibája, ha a gyártó nem tudja vállalni a többi országnak vállalt kötelezettségeit, és az EU helyett inkább az AstraZenecánál reklamáljanak. Az ausztrál kormány szerdán ezért bejelentette, hogy arra fogja kérni a gyártót, hogy adja be a vakcinaexport-kérelmet az EU-nak, ugyanakkor azt is hozzátették: szerintük az csak a „szavak játéka”, ha a Bizottság arra hivatkozva nem engedélyezi a vakcinaexportot, mert a gyártó nem teljesíti az EU-nak vállalt kötelezettségeit, hiszen a végeredmény ugyanaz.

Az AstraZeneca eddig nem válaszolt a fejleményekre, ugyanakkor az ausztrál Sydney Herald Morning lap azt is felveti, hogy

elképzelhető, hogy nem az EU tartja vissza a vakcinákat, hanem az AstraZenecának vannak gyártási problémái.

Ahogy arra a lap is emlékeztet, a brit-svéd gyógyszergyártó cég a vállalt vakcinákból jóval kevesebbet szállított le az EU-nak is: 2021 első negyedévére lekötött 90 millió adag vakcinának mindössze a harmada érkezett meg a tagállamokba, és a gyártó hiába ígérte, hogy a második negyedévben sikerül felgyorsítani a szállítmányokat,

júniusig a közel 300 millió adag lekötött vakcina helyett mindössze csak 130 milliót sikerül majd leszállítania a gyártónak az EU felé.

Ebből 180 milliónak csak a második negyedévben kellene megérkeznie, de a Reuters értesülései szerint a legjobb esetben is csak 90 millió adagot tud teljesíteni a svéd cég.

Ez hatással van az Ausztráliába tartó vakcinaszállítmányokra is: a BBC értesülései szerint a gyártó még januárban jelezte is a szigetországnak, hogy az Európában erősődő harmadik hullám miatt valószínűleg az ígért 3,8 millió vakcinának mindössze csak a harmadát fogja tudni leszállítani. Azonban az ausztrál kormány nem keresett alternatívákat, és az oltáskampányuk továbbra is leginkább a brit-svéd vakcinákra támaszkodik az amerikai-német Pfizer-BioNTech, illetve az amerikai Novavax mellett, bár utóbbi vakcinát még nem engedélyeztették és jelenleg a tesztelésnek a harmadik fázisának végén tartanak.

A BBC szerint emiatt

az ausztrál kormány ugyanúgy felelős a hiányzó vakcinákért, míg a Politico szerint Morrison csak bűnbakot keres, hogy így palástolja kormánya hibáját.

Nem csak Ausztráliában keveslik az AstraZeneca-vakcinákat

Az AstraZeneca és az EU kapcsolata egyáltalán nem zökkenőmentes: az Európai Bizottság már korábban is azt feltételezte, hogy az AstraZeneca Észak-Írországon keresztül juttatja Nagy-Britanniába az EU-nak szánt vakcinákat, ezért a Bizottság korábban már exporttilalommal is megfenyegette a gyártót és az Egyesült Királyságot, ha nem teljesítik az EU felé vállalt kötelezettségeiket. Emellett az EU és a gyógyszergyártó cég kapcsolatát az sem könnyíti meg, hogy az AstraZeneca jóval kevesebb vakcina leszállítását teljesítette, mint ahogy azt a szerződésben vállaltak.

Március végén pedig 29 millió adag AstraZeneca-vakcinát találtak egy olaszországi gyárban, amiről az EU azt feltételezte, hogy a gyártó el akarta titkolni, míg a svéd gyógyszeróriás azzal magyarázta a 29 millió adag vakcinát, hogy azokon még nem végezték el a biztonsági teszteket, és a 29 millióból 16 milliót az EU-nak szállítottak volna le, míg 13 milliót a COVAX-programnak.

Arról, hogy az Európai Bizottság mit hibázott az AstraZenecával kötött szerződéssel, korábban itt írtunk bővebben.

NYITÓKÉP: Gencat / Flickr

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek