+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2021. április 19. hétfő, 12:45
Az Európai Bizottság élt az opciós jogával, és további 100 millió adag Pfizer-BioNTech-vakcina fog érkezni 2021-ben az EU-ba. A Pfizer így egyre közelebb kerül ahhoz, hogy kiszorítsa az uniós vakcinapiacról a vetélytársait.

Az Európai Bizottság élt opciós jogával, és újabb 100 millió adag Pfizer-BioNTech vakcinát vásárol – közölte a gyógyszeripari cég egy sajtóközleményben.

 

Mint ismert, az Európai Unió még februárban kötött egy újabb szerződést a gyártóval további 200 millió adag vakcina leszállításáról a még korábban berendelt 300 millió mellé, illetve a februári szerződésben volt egy opciós kitétel is további 100 millió adag vakcináról, ha azt az EU igényli. Most ezt a 100 milliós opciót hívta le az Európai Bizottság, annak ellenére, hogy az osztrák kancellár, Sebastian Kurz még korábban vétóval fenyegetett, ha Ausztria nem kap több vakcinát.

 

Az EU-ba így összesen 600 millió adag Pfizer-BioNTech-vakcina fog érkezni, ami a teljes lakosság 67 százalékának elegendő.

 

Az EU-ban ugyanis összesen 447,7 millió ember él, és az amerikai-német fejlesztésű mRNS-alapú vakcinából két dózis szükséges a teljes immunitás kialakításához.

 

Ezzel komolyan megkérdőjeleződött az AstraZeneca, illetve a Johnson&Johnson sorsa: míg az előbbi gyógyszergyártó folyamatosan alulteljesíti az Európai Bizottsággal kötött szerződésben vállaltakat, a Johnson&Johnson pedig nem szállította le időben a vakcináit, mivel az Egyesült Államokban több esetben is vérrögképződést okozhatott a vakcina, ezért a gyártó addig nem szállítja le az egydózisú vakcináit, amíg ki nem vizsgálják az ügyeket.

 

Az Európai Bizottság ezért már azt is felvetette, hogy a jövőben nem fog szerződést hosszabbítani az AstraZenecával és a Johnson&Johnsonnal.

 

A Pfizer-opció lehívásával nem kizárt, hogy a két gyógyszergyártó vakcináira nem is lesz szüksége az EU-nak, ráadásul a Pfizer-BioNTech eddig időben teljesítette a szerződésben vállaltakat: az első negyedévben 66 millió adag vakcinát szállított le az EU-nak, míg a második negyedévben további 200 milliót vállalt, azonban a negyedik negyedévről átcsoportosítottak 50 millió adagot a második negyedévre. Az opció érvényesítése értelmében az év végéig összesen 600 millió adagot fog leszállítani.

 

Bár az opció lehívása csak 2021-re szól, egyelőre úgy tűnik, hogy az EU a későbbiekben is a Pfizer-BioNTech vakcináira akar támaszkodni: még április 14-én jelentette be az Európai Bizottság német elnöke, Ursula von der Leyen, hogy

 

az EU 2021 és 2023 között további 1,8 milliárd adagot akar venni az amerikai-német gyártású vakcinából.

 

NYITÓKÉP: Pfizer / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

A képviselő szerint most bizony az ombudsmannak kell a kormány rendelkezése ellen védenie az egészséghez való alapjogot Magyarországon.

Az ortodox egyház, a mulatósénekesek és a maszkviselés belengetett eltörlése se nagyon növelte a románok oltási kedvét, így a misztikumhoz fordultak.

A Tsúfos Tükör huszadik számában meg-mutatkozik, hogy kotsmázással, dorbézolással 's dínom-dánommal kísérti meg a' Gonosz, a' fene védetségi kártya pedig tsak a jámborságtól s' a' józanságtól védhet meg.

Nemcsak pénzt, hanem 20 liter fehérbort is adott, sőt még a polgármester magánbirtokán is dolgozott a panasztevő.

Öt év alatt négyszeresére nőtt az átadott új ingatlanok száma, aminek oka a koronavírus
előtti időkben keresendő.

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás