Egyre inkább a Pfizer lesz a vezető az EU-s vakcinapiacon

2021.04.19. 12:45

Az Európai Bizottság élt az opciós jogával, és további 100 millió adag Pfizer-BioNTech-vakcina fog érkezni 2021-ben az EU-ba. A Pfizer így egyre közelebb kerül ahhoz, hogy kiszorítsa az uniós vakcinapiacról a vetélytársait.

Egyre inkább a Pfizer lesz a vezető az EU-s vakcinapiacon

Az Európai Bizottság élt opciós jogával, és újabb 100 millió adag Pfizer-BioNTech vakcinát vásárol – közölte a gyógyszeripari cég egy sajtóközleményben.

Mint ismert, az Európai Unió még februárban kötött egy újabb szerződést a gyártóval további 200 millió adag vakcina leszállításáról a még korábban berendelt 300 millió mellé, illetve a februári szerződésben volt egy opciós kitétel is további 100 millió adag vakcináról, ha azt az EU igényli. Most ezt a 100 milliós opciót hívta le az Európai Bizottság, annak ellenére, hogy az osztrák kancellár, Sebastian Kurz még korábban vétóval fenyegetett, ha Ausztria nem kap több vakcinát.

Az EU-ba így összesen 600 millió adag Pfizer-BioNTech-vakcina fog érkezni, ami a teljes lakosság 67 százalékának elegendő.

Az EU-ban ugyanis összesen 447,7 millió ember él, és az amerikai-német fejlesztésű mRNS-alapú vakcinából két dózis szükséges a teljes immunitás kialakításához.

Ezzel komolyan megkérdőjeleződött az AstraZeneca, illetve a Johnson&Johnson sorsa: míg az előbbi gyógyszergyártó folyamatosan alulteljesíti az Európai Bizottsággal kötött szerződésben vállaltakat, a Johnson&Johnson pedig nem szállította le időben a vakcináit, mivel az Egyesült Államokban több esetben is vérrögképződést okozhatott a vakcina, ezért a gyártó addig nem szállítja le az egydózisú vakcináit, amíg ki nem vizsgálják az ügyeket.

Az Európai Bizottság ezért már azt is felvetette, hogy a jövőben nem fog szerződést hosszabbítani az AstraZenecával és a Johnson&Johnsonnal.

A Pfizer-opció lehívásával nem kizárt, hogy a két gyógyszergyártó vakcináira nem is lesz szüksége az EU-nak, ráadásul a Pfizer-BioNTech eddig időben teljesítette a szerződésben vállaltakat: az első negyedévben 66 millió adag vakcinát szállított le az EU-nak, míg a második negyedévben további 200 milliót vállalt, azonban a negyedik negyedévről átcsoportosítottak 50 millió adagot a második negyedévre. Az opció érvényesítése értelmében az év végéig összesen 600 millió adagot fog leszállítani.

Bár az opció lehívása csak 2021-re szól, egyelőre úgy tűnik, hogy az EU a későbbiekben is a Pfizer-BioNTech vakcináira akar támaszkodni: még április 14-én jelentette be az Európai Bizottság német elnöke, Ursula von der Leyen, hogy

az EU 2021 és 2023 között további 1,8 milliárd adagot akar venni az amerikai-német gyártású vakcinából.

NYITÓKÉP: Pfizer / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek