Már csak az eredetileg vállalt vakcinamennyiség harmadát szállítja az AstraZeneca az EU-ba

Szerző: Petróczi Rafael
2021.03.12. 10:45

Kilencven millió adag vakcina helyett csak harminc millió adag szállítását vállalja a svéd gyógyszercég 2021 első negyedévében.

Már csak az eredetileg vállalt vakcinamennyiség harmadát szállítja az AstraZeneca az EU-ba

A Reuters szerezte meg azt a nem nyilvános, március 10-i keltezésű dokumentumot, amiben az AstraZeneca leírja, hogy 2021 első negyedévében, március végéig mindössze 30 millió adag vakcinát fog tudni szállítani az EU-ba.

Ez az első negyedévre eredetileg vállalt, 90 millió adagnak mindössze a harmada.

Március 7-éig egyébként a svéd gyógyszergyártó valamivel több, mint 11 millió adagot szállított az EU-ba a készítményéből.

A Reuters szerint a dokumentumban továbbá az is szerepel, hogy az uniós tagállamok áprilisban már viszont 20 millió adag AstraZeneca-vakcinára számíthatnak.

A svéd cég körüli feszültség egyébként kiütközött már az EU-ba szállító gyógyszergyártók vezetőinek február 25-i, európai parlamenti meghallgatásakor is: akkor a MEP-ek elsősorban Pascal Soriotot, az AstraZeneca vezérigazgatóját vették össztűz alá a kérdéseikkel, próbálva magyarázatot találni az egyre csökkenő vakcinamennyiségre.

Akkor Pascal Soriot azzal védekezett, hogy a cégnél minden nap 0-24 órában dolgoznak azon, hogy felgyorsítsák a gyártást, ugyanakkor ez nem olyan egyszerű, hiszen a legtöbb vakcinánál 3-4 év alatt alakítják ki a megfelelő gyártósort, míg most a vakcinafejlesztéssel párhuzamosan kezdtek bele a gyártókapacitás növelésébe.

Az AstraZeneca vezérigazgatója szerint az sem megoldás, hogy csak egyszerűen átadják a technológiát más gyártóknak, hiszen ahhoz a cég mérnökeinek újabb és újabb gyárakba kellene ellátogatni, hogy ott megtanítsák a vakcina készítését, amivel csökkenne a jelenlegi gyárak kapacitása is. Soriot szerint ezért

a legnagyobb probléma nem is az, hogy a vakcinák elkészítési módját és technológiáját átadják más gyártóknak, hanem egyáltalán találni olyan gyárat, ami képes lenne a gyártásra.

Persze ettől a szerződés még szerződés, amit be kéne tartani – mondhatnánk. A helyzet azonban itt sem ennyire egyszerű. Hogy egyáltalán miért történhet meg az, hogy az uniós szerződésben vállaltak teljesítése téma legyen az AstraZenecánál (míg mondjuk a már nem EU-tag britek esetében nem áll fenn ilyen probléma), annak jogi magyarázata van, amit itt foglaltunk össze.

Az AstraZeneca a harmadára csökkent első negyedévi szállításról szóló hírt egyelőre nem kommentálta.

NYITÓKÉP: Rohit Barnwal / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek