+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2021. március 20. szombat, 19:50
Az Európai Bizottság német elnöke az Egyesült Királyság után már a gyógyszergyártó céget is azzal fenyegeti: ha az EU nem kapja meg a neki járó vakcinákat, egyszerűen felfüggesztik az AstraZeneca-vakcinák exportját.

Szerdán jelentette be az Európai Bizottság német elnöke, Ursula von der Leyen, hogy ha nem változik az Európai Unióba érkező vakcinamennyiség, akkor a Bizottságnak el kell gondolkodnia azon, hogy felfüggesztik azon országokba a vakcinák exportját, akik az EU-hoz képest jobban állnak az oltáskampányukkal. Von der Leyen akkor úgy fogalmazott:

 

„El kell gondolkodnunk azon, hogy a nálunk magasabb átoltottságú országokba irányuló kivitel továbbra is arányos-e.”

 

Az Európai Bizottság elnöke nyilatkozatában konkrétan megnevezte Izraelt, Chilét és az Egyesült Királyságot, majd arról beszélt, hogy az Egyesült Királyság szerintük nem tartja be a kölcsönösség elvét, mivel míg a szigetországba már tízmillió adag vakcinát szállítottak az EU-ból, az Egyesült Királyság irányából egy vakcina se érkezett. Pedig a Bizottság elnöke szerint a brit-svéd fejlesztésű Oxford/AstraZeneca vakcinát két olyan brit gyógyszergyár is előállítja, akik a gyógyszercéggel kötött szerződés szerint szállíthatnának az EU-ba is.

 

Ursula von der Leyen szombaton már ennél is konkrétabban fogalmazott. A Politico tudósítása szerint egy interjúban már arról beszélt, hogy az EU-nak joga van arra, hogy exporttilalmat vezessen be, majd pedig fenyegető hangnemben azt mondta a svéd gyógyszergyártónak:

 

Ez egy üzenet az AstraZenecának. Teljesítsék az Európa felé vállalt megállapodásukat, mielőtt más országokba szállítanak

 

– fenyegette meg a svéd gyógyszeripari céget az Európai Bizottság elnöke.

 

Von der Leyen ezenkívül utalva korábbi nyilatkozatára, megemlítette, hogy az EU-ból hiába szállítanak az Egyesült Királyságba vakcinákat, a szigetországból eddig még egy darab vakcina sem érkezett.

 

Az Európai Unió és az AstraZeneca között már nem először alakul ki vita a cég által leszállított vakcinamennyiségek kapcsán. Az Európai Unió elégedetlen, hogy a Bizottsággal kötött szerződésben vállalt 90 millió adag vakcina helyett csak 40 millió adag vakcina leszállítását ígérte 2021 első negyedévére az AstraZeneca, de ebből végül csak 30 millió érkezett meg.

 

Az AstraZeneca által leszállított mennyiséget nem csak az Európai Bizottság kevesli: az Európai Parlament még február 25-én tartott meghallgatást azokkal a vakcinagyártókkal, akik szerződést kötöttek az Európai Bizottsággal.

 

A meghallgatáson részt vett Pascal Soriot, az AstraZeneca vezérigazgatója is, aki azzal magyarázta az EU felé szállított kevesebb vakcinamennyiséget, hogy

 

az AstraZenecának még nem sikerült kialakítani a hatékony gyártósort,

 

mivel annak kialakítására jóval kevesebb idejük volt, mint egy szokványos vakcinánál. Azokat a kérdéseket pedig egyszerűen kikerülte, amik azt firtatták, hogy az AstraZeneca szállít-e olyan vakcinákat az Egyesült Királyságba, amiket az EU-nak szántak.

 

Arról, hogy az Európai Bizottság mit hibázott az AstraZenecával kötött szerződéssel, korábban itt írtunk bővebben.

 

NYITÓKÉP: Laurie Dieffembacq / European Parliament

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

A képviselő szerint most bizony az ombudsmannak kell a kormány rendelkezése ellen védenie az egészséghez való alapjogot Magyarországon.

Az ortodox egyház, a mulatósénekesek és a maszkviselés belengetett eltörlése se nagyon növelte a románok oltási kedvét, így a misztikumhoz fordultak.

A Tsúfos Tükör huszadik számában meg-mutatkozik, hogy kotsmázással, dorbézolással 's dínom-dánommal kísérti meg a' Gonosz, a' fene védetségi kártya pedig tsak a jámborságtól s' a' józanságtól védhet meg.

Nemcsak pénzt, hanem 20 liter fehérbort is adott, sőt még a polgármester magánbirtokán is dolgozott a panasztevő.

Öt év alatt négyszeresére nőtt az átadott új ingatlanok száma, aminek oka a koronavírus
előtti időkben keresendő.

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás