Von der Leyen megtiltaná az AstraZenecának, hogy az EU-ból kivigye a vakcináit

2021.03.20. 19:50

Az Európai Bizottság német elnöke az Egyesült Királyság után már a gyógyszergyártó céget is azzal fenyegeti: ha az EU nem kapja meg a neki járó vakcinákat, egyszerűen felfüggesztik az AstraZeneca-vakcinák exportját.

Von der Leyen megtiltaná az AstraZenecának, hogy az EU-ból kivigye a vakcináit

Szerdán jelentette be az Európai Bizottság német elnöke, Ursula von der Leyen, hogy ha nem változik az Európai Unióba érkező vakcinamennyiség, akkor a Bizottságnak el kell gondolkodnia azon, hogy felfüggesztik azon országokba a vakcinák exportját, akik az EU-hoz képest jobban állnak az oltáskampányukkal. Von der Leyen akkor úgy fogalmazott:

„El kell gondolkodnunk azon, hogy a nálunk magasabb átoltottságú országokba irányuló kivitel továbbra is arányos-e.”

Az Európai Bizottság elnöke nyilatkozatában konkrétan megnevezte Izraelt, Chilét és az Egyesült Királyságot, majd arról beszélt, hogy az Egyesült Királyság szerintük nem tartja be a kölcsönösség elvét, mivel míg a szigetországba már tízmillió adag vakcinát szállítottak az EU-ból, az Egyesült Királyság irányából egy vakcina se érkezett. Pedig a Bizottság elnöke szerint a brit-svéd fejlesztésű Oxford/AstraZeneca vakcinát két olyan brit gyógyszergyár is előállítja, akik a gyógyszercéggel kötött szerződés szerint szállíthatnának az EU-ba is.

Ursula von der Leyen szombaton már ennél is konkrétabban fogalmazott. A Politico tudósítása szerint egy interjúban már arról beszélt, hogy az EU-nak joga van arra, hogy exporttilalmat vezessen be, majd pedig fenyegető hangnemben azt mondta a svéd gyógyszergyártónak:

Ez egy üzenet az AstraZenecának. Teljesítsék az Európa felé vállalt megállapodásukat, mielőtt más országokba szállítanak

– fenyegette meg a svéd gyógyszeripari céget az Európai Bizottság elnöke.

Von der Leyen ezenkívül utalva korábbi nyilatkozatára, megemlítette, hogy az EU-ból hiába szállítanak az Egyesült Királyságba vakcinákat, a szigetországból eddig még egy darab vakcina sem érkezett.

Az Európai Unió és az AstraZeneca között már nem először alakul ki vita a cég által leszállított vakcinamennyiségek kapcsán. Az Európai Unió elégedetlen, hogy a Bizottsággal kötött szerződésben vállalt 90 millió adag vakcina helyett csak 40 millió adag vakcina leszállítását ígérte 2021 első negyedévére az AstraZeneca, de ebből végül csak 30 millió érkezett meg.

Az AstraZeneca által leszállított mennyiséget nem csak az Európai Bizottság kevesli: az Európai Parlament még február 25-én tartott meghallgatást azokkal a vakcinagyártókkal, akik szerződést kötöttek az Európai Bizottsággal.

A meghallgatáson részt vett Pascal Soriot, az AstraZeneca vezérigazgatója is, aki azzal magyarázta az EU felé szállított kevesebb vakcinamennyiséget, hogy

az AstraZenecának még nem sikerült kialakítani a hatékony gyártósort,

mivel annak kialakítására jóval kevesebb idejük volt, mint egy szokványos vakcinánál. Azokat a kérdéseket pedig egyszerűen kikerülte, amik azt firtatták, hogy az AstraZeneca szállít-e olyan vakcinákat az Egyesült Királyságba, amiket az EU-nak szántak.

Arról, hogy az Európai Bizottság mit hibázott az AstraZenecával kötött szerződéssel, korábban itt írtunk bővebben.

NYITÓKÉP: Laurie Dieffembacq / European Parliament

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek