Egyre feszültebb a viszony az EU és a britek között az AstraZeneca-vakcinák miatt

2021.03.22. 14:30

Míg az előző héten csak szóban fenyegették egymást a felek, a brit kormány szerint már tényleg vissza is tartja az EU a szigetországba irányuló vakcinaszállítmányokat. A brit miniszterelnök, Boris Johnson ezért most európai kollégáit próbálja meggyőzni, hogy ne támogassák a német Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság exporttilalomról szóló javaslatait.

Egyre feszültebb a viszony az EU és a britek között az AstraZeneca-vakcinák miatt

Tovább mérgesedik a brit kormány és az EU között a viszony a vakcinák kapcsán. Miután az előző héten az Európai Bizottság német elnöke, Ursula von der Leyen exporttilalmat helyezett kilátásba a koronavírus elleni vakcinákra, Dominic Raab brit külügyminiszter azt követelte a Bizottságtól, hogy tartsa tiszteletben az Egyesült Királyság és az AstraZeneca közötti szerződést, ahogyan azokat a biztosítékokat is, amit a Bizottság ígért az Egyesült Királyságnak. A két fél között a konfliktus okát az adja, hogy

az Európai Bizottságot zavarja, hogy míg az Európai Unióból közel tízmillió adag vakcinát szállítottak az Egyesült Királyságba, addig a szigetországból egy darab sem érkezett az EU-ba.

Von der Leyen szerint azért indokolt elgondolkodni a vakcinákra vonatkozó exporttilalom bevezetésén, mert egyáltalán nem biztos, hogy „továbbra is arányos” a kivitel azon országokba, amik az EU-s átlaghoz képest jobb átoltottsággal bírnak. Ez a kérdés pedig a német politikus szerint Izrael, Chile és az Egyesült Királyság kapcsán merül fel.

Dominic Raab brit külügyminiszter pénteken úgy fogalmazott, az Európai Bizottság és a brit kormány még korábban megállapodott abban, hogy a világjárvány idején „helytelen volna” beavatkozni a törvényes ellátási láncokba. Azonban Raab úgy véli, hogy a belebegtetett exporttilalom kapcsán e biztosítékot megsértené a Bizottság, ahogy ezzel a lépéssel akadályozná az Egyesült Királyság és AstraZeneca közötti szerződést teljesítését is, mivel a brit-svéd fejlesztésű vakcinát részben az EU-ból szállítják a szigetországba.

Viszont most már konkrét gyárak kapcsán is felmerült a vita: a brit kormány szerint a szigetországnak szánt AstraZeneca-vakcinákat visszatartják a hollandiai Leiden városában található Halix gyógyszergyárból. A britek azt követelik: azonnal szállítsák le a nekik szánt, ott elkészített oltóanyagot,

azonban a Reuters információi szerint az EU-re erre nem hajlandó.

A lapnak név nélkül nyilatkozó EU-s tisztviselő úgy véli: „amit Halixban gyártanak, az EU-ban kell maradnia”.

Azonban a britek ezt egyáltalán nem így látják. A brit egészségügyi miniszter, Helen Whately szerint a Bizottságnak tartania kellene magát azokhoz a „kötelezettségekhez”, amit vállaltak, és emlékeztetett, hogy Ursula von der Leyen megígérte Boris Johnsonnak, hogy az EU nem fogja akadályozni a vállalatokat abban, hogy teljesítsék a szigetország felé vállalt szerződéseket. A brit védelmi miniszter már ennél keményebben fogalmazott: Ben Wallace szerint, ha a Bizottság bevezeti az exporttilalmat és nem engedi Halixból elszállítani a vakcinákat, akkor azzal akadályozzák a szerződések teljesítését, ez pedig „nagyon káros azon kereskedelmi blokk számára, ami büszke a jogállamiságra” – mondta a SkyNewsnak Wallace.

Ugyanakkor a kérdés azért is érdekes, mert az EU még nem engedélyezte a Halix gyógyszeripari cég által gyártott AstraZeneca-vakcinák ideiglenes használatát az EU-ban, mivel az AstraZeneca még ezt nem kérte. Ugyanakkor egy másik tisztviselő a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy a „kérés már úton van”, és vélhetően március 25-én az EU már jóvá is hagyja a Halix által gyártott AstraZeneca-vakcinákat, ugyanis az AstraZenecával kötött uniós szerződés értelmében először a vakcinákat kell legyártani, és majd csak utána kaphatnak engedélyt. Az engedélyeztetés után viszont azonnal le kell szállítani a vakcinákat az EU felé.

Az EU azért is tarthatja vissza a Halixban gyártott vakcinákat, mivel a vártakhoz képest jóval kevesebb vakcinát kapott az AstraZenecától:

2021 első negyedévében 90 millió adag vakcina helyett mindössze 30 milliót szállított le a svéd gyógyszergyártó,

és az EU-ban többször is felmerült a gyanú, hogy azért ilyen kevés vakcinát szállított le az AstraZeneca, mert az EU-nak szánt szállítmányok jelentős részét az Egyesült Királyságba exportálják. Míg az a két brit gyár, ami a szerződés értelmében az EU-nak is készítene vakcinát, eddig még egyetlen vakcinát se szállított le az Uniónak. Ezzel kapcsolatban a Reutersnek azt nyilatkozta egy EU-s hivatalnok, hogy a brit kormány egy olyan záradékot léptetett érvénybe az AstraZenecával kötött szerződésében, ami megakadályozza az oltóanyagok kivitelét az Egyesült Királyságból, amíg a brit piacot nem szolgálták ki teljesen.

Emiatt Ursula von der Leyen szombaton már az AstraZenecát is megfenyegette, hogy ha nem tesz eleget az EU-s szerződésben vállaltaknak, akkor megtiltják, hogy az Európai Unió területén belül gyártott vakcináit az EU-n kívülre exportálja.

Az Financial Times értesülései szerint a belebegtetett exporttilalomnak és a vakcinaszállítmány visszatartásának a brit kormányfő, Boris Johnson sem örül. Az lap arról ír, hogy

Boris Johnson a héten több EU-s kormányfővel is felveszi a kapcsolatot, és arra kéri majd őket, hogy utasítsák el a Bizottság exporttilalomról szóló javaslatait,

amiről az EU-s vezetők csütörtökön fognak virtuális értekezletet tartani. A lap úgy tudja, hogy Johnson a múlt héten von der Leyen mellett egyeztetett a frissen újraválasztott holland miniszterelnökkel, Mark Ruttéval, illetve a belga kormányfővel, Alexander De Crooval is.

Az Egyesült Királyság egyébként sokkal jobban áll az oltáskampányával, mint az EU: míg a brit szigetországban már a felnőtt lakosság felét beoltották legalább egyszer – a Bloomberg naponta frissülő statisztikái szerint a teljes brit lakosság 41,4 százaléka kapott már legalább egy adagot –, addig az EU-s átlag ehhez képest mindössze 8,7 százalék.

NYITÓKÉP: Gencat / Flickr

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek