+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2021. március 18. csütörtök, 09:23
A brit külügyminiszter, Dominic Raab szerint a Bizottság által belengetett exporttilalom a koronavírus elleni vakcinákra felelőtlen lenne, és ezzel megszegnék az EU és az Egyesült Királyság közötti megegyezést. Raab az északír protokoll kapcsán is bírálta az Uniót.

Mint arról beszámoltunk, március 17-én az Európai Bizottság német elnöke, Ursula von der Leyen úgy nyilatkozott, hogy az Európai Uniónak meg kell fontolnia a vakcinaexport tilalmának a bevezetését azon országok felé, amelyek jóval átoltottabbak az EU-s átlagnál és nem tartják be a kölcsönösség elvét, azaz onnan nem érkezik vakcina az EU-ba.

 

A fenyegetés egyértelműen az Egyesült Királyság felé irányult, hiszen

 

a Bizottság szerint míg az Egyesült Királyságba már 10 millió adag vakcinát szállítottak az EU-ból, addig az EU-ba egy darab vakcina sem érkezett a szigetországból,

 

annak ellenére, hogy a Bizottság AstraZenecával kötött szerződése szerint két brit gyár is szállíthatna az EU-ba vakcinát.

 

Azonban nem mindenki ért egyet a Bizottság elnökének szavaival: Dominic Raab (nyitóképünkön), brit külügyminiszter a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy magyarázatot vár a Bizottságtól, és arra számítanak, hogy azokat a biztosítékokat, amelyeket a Bizottság vállalt, valamint a szállítással kapcsolatos szerződéseket a Bizottság tiszteletben fogja tartani.

 

„Ezzel a Bizottság megszegi azokat a közvetlen biztosítékokat, amelyeket vállalt” – véli Raab, aki hozzátette: von der Leyen szavai ellentmondanak azoknak a vállalásoknak is, amelyeket az emberközpontú gazdaságért felelős biztos, bizottsági alelnök, Valdis Dombrovskis ígért az Egyesült Királyság felé.

 

Ugyanakkor Raab arról is beszámolt, hogy eddig nem tájékoztatták őket arról, hogy valóban exporttilalmat vezetne be a Bizottság, majd hozzátette:

 

az Európai Unió korábban megállapodott az Egyesült Királysággal, hogy a világjárvány idején helytelen volna „csökkenteni vagy beavatkozni a törvényes ellátási láncokba”.

 

A Bloomberg naponta frissülő statisztikái szerint március 17-én az Egyesült Királyság összesen 27 millió adag vakcinát szerzett be, így 100 főre már 40,47 vakcina jut, és a brit társadalom 37,8 százaléka már megkapta az első adag vakcináját. Ezzel szemben az uniós átlag átoltottság tekintetében 8,1 százalék, míg 100 főre mindössze 11,84 vakcina jut az EU-ban.

 

Nem csak a vakcinák feszítik szét a brit és uniós diplomáciát

 

Raab egyébként szerdán nem csak von der Leyen szavai miatt bírálta az Európai Uniót. Egy az amerikai Aspenben tartott fórumon arról beszélt, hogy

 

szerinte az Európai Unió nem tartja tiszteletben az északír protokollt, és megpróbál határt kialakítani az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország és Nagy-Britannia között,

 

míg az Egyesült Királyság továbbra is eltökélt, hogy betartsák a 2021. január 1-jén életbe lépő északír protokollt, amely szerint Észak-Írország ugyan kilépett az EU-ból az Egyesült Királyság részeként, azonban, hogy ne legyen fizikai határ az Ír-szigeten, az uniós közös piac része maradt, ezért az Egyesült Királyságon belül, Észak-Írország és Nagy-Britannia között húzódik egy gazdasági határ. Raab ugyanúgy az EU-t hibáztatja azért, mert az nem hajlandó az északír protokoll átmeneti időszakát meghosszabbítani, így a brit kormány egyoldalúan kívánja azt meghosszabbítani, hogy Észak-Írországban ne alakuljanak ki ellátási problémák.

 

Az EU azonban ezt nem így látja: Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság egyik alelnöke, illetve a brit kilépés után létrehozott EU-UK vegyes bizottság társelnöke szerint

 

a britek az átmeneti időszak egyoldalú módosításával megsértik az északír protokollt,

 

ezért arra szólította fel március 15-én kelt levelében a brit kormányt, hogy ezt a kérdést a vegyes bizottság ülésén vitassák meg.

 

Az északír protokoll, illetve a vakcinák kapcsán már nem először alakul ki konfliktus az EU és az Egyesült Királyság között. Január 30-án az Európai Bizottság január 30-án ideiglenesen fel akarta függeszteni az északír protokollt, mert úgy vélték, hogy az Európai Unióban előállított AstraZeneca vakcinákat Észak-Írországon keresztül juttatják Nagy-Britanniába. Azonban amiatt, mert a Bizottság előtte nem jelezte sem a briteknek, sem az íreknek e szándékát, diplomáciai konfliktus alakult ki, ezért végül a Bizottság elállt az északír protokoll felfüggesztésétől.

 

NYITÓKÉP: DFID - UK / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

A tüntetők közel nyolc órán át állták körbe a bevándorlási hivatal autóját, így végül nem tudták deportálni a két indiai férfit. Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy Skóciának legyen saját bevándorláspolitikája.

Szombattól korlátozás nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között, jelentette be Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás