Sok mindent el kell majd engednie a brüsszeli Fidesznek a Néppártból való távozás után

2021.03.09. 07:10

Sem néppárti, sem fideszes európai parlamenti forrásaink nem mertek tippelni arra, milyen anyagi következményei lesznek a Fideszre nézve az eddigi EP-frakciójából való kilépésnek. Annyi azonban bizonyos, hogy az élet frakción kívül elég sanyarú az Európai Parlamentben: bizottsági helyhez, felszólalási lehetőséghez és hozzáértő asszisztensekhez is nehezebben jutnak a frakción kívüli képviselők.

Sok mindent el kell majd engednie a brüsszeli Fidesznek a Néppártból való távozás után

Mint arról az Azonnali a magyar sajtóban a lehető legrészletesebben beszámolt, a Fidesz kilépett az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójából és valószínűleg távozik a pártcsaládból is, ahol egyébként is fel volt függesztve a tagsága 2019 óta.
 

Az EP legnagyobb frakciójából való kilépéssel jelentősen csökken a Fidesz-delegáció politikai súlya, de vajon milyen gyakorlati előnyöktől esnek el a brüsszeli fideszesek?

Közös infrastruktúra

Az Európai Parlament struktúrája élesen megkülönbözteti egymástól a parlamenti frakciókat (parliamentary group), és az ezeken kívül politizáló, függetlennek nevezett EP-képviselőket. Mindkét típusú formációnak vannak ugyan jogai az EP-ben, de a frakcióknak olyan extra lehetőségeik vannak, amelyeket azon kívül bizony nehéz pótolni. Ezért is törekszik minden megválasztott európai parlamenti képviselő arra, hogy egy prominens EP-frakció tagjává váljon – vannak persze kivételek is, mint a jobbikos Gyöngyösi Márton, a német viccpártot elnöklő örök független, Martin Sonneborn vagy épp a katalán szeparatisták.

Az Európai Parlament megalakulása után a nagy pártcsoportokhoz tartozó képviselők jelölése alapján választják meg az EP elnökét, a tizennégy alelnököt és a pénzügyekért felelős öt quaestort, mint ahogyan a parlamenti szakbizottságok összetételébe is sokkal nagyobb beleszólásuk van.

Az Európai Parlament eljárási szabályzatának 136. pontja szerint például bármely tetszőleges 38 független EP-képviselő nyújthat csupán be szóbeli válaszra közös kérdést az Európai Tanácsnak és a Bizottságnak is. Ha nincsenek ennyien egy kérdés mögött, akkor a Bizottság és a Tanács csupán írásbeli választ köteles adni. Ez, tehát ismét a parlamenti munka sokkal kisebb láthatóságát eredményezi, ha a fideszesek függetlenként folytatják.

Ennél még égetőbb kérdés a frakciófinanszírozás rendszeréből való kikerülés, főleg, hogy a jelenlegi Európai Parlament legnépesebb frakciója éppen az Európai Néppárt.

Az Európai Parlament a frakcióinak külön forrásokat biztosít, amit az egyes frakciók a saját belső szabályzataik szerint használnak fel – mondta az Azonnalinak egy európai parlamenti munkára rálátó forrásunk. Ez tulajdonképpen „fejpénz”: minél több tagot számlál a frakció, annál több pénzt tud elosztani a költségvetésében, így nem csupán az egyes EP-képviselők érdeke, hogy belépjenek valamelyik frakcióba, de a frakcióknak is jól jön, ha tudnak halászni maguknak újabb és újabb tagokat.

A 2008-ban az Európai Parlament elnöksége által elfogadott, az EP-képviselők statútumára vonatkozó hatályos határozat szerint egyetlen frakciótag EP-képviselő sem rendelkezhet teljesen önhatalmúlag a rá jutó forrásokról. A frakciók esetében ugyanis egészen más szabályok az irányadóak a felhasználható költségvetési keretre nézve.

Attól függetlenül, hogy tagja-e valamelyik frakciónak, minden egyes EP-képviselő számára havonta rendelkezésre áll egy maximálisan 25 620 eurós (9,4 millió forintos) keret, amiből a brüsszeli és az otthoni asszisztenseit fizeti a Parlament. Asszisztenseket a képviselők saját alkalmazottain felül a frakciók is alkalmazhatnak a frakció költségvetéséből: ezek lehetnek például különféle szakértők, akiknek a munkájától elesnek a fideszesek azzal, hogy kiléptek a néppárti frakcióból.

Amennyiben úgy számolunk, hogy a fejkvótakeretből mennyi lehet a néppárti frakció éves kiesése,

úgy nagyjából 308 ezer euró (több mint 113 millió forint) az a költségtérítési kiesés, amit a néppárti frakció veszít a fideszesek távozásával.

Ezt a Néppárt – fideszes befizetések híján – minden bizonnyal minél előbb meg is szeretné spórolni majd, ennek pedig éppen a frakciónak dolgozó magyar személyzet leépítése lehet az ára, hacsak a pártcsaládból is való távozás kérdésének megoldása után a néppárti frakció nem dönt úgy, hogy más magyar EP-delegációval is tárgyalna. Erről azonban nincsen szó.

Van azonban egy további különbség is. Míg az EP parlamenti frakciói éves alapon és tagjaik száma után kapják a költségvetési keretüket, addig a frakción kívüli EP-képviselőknek minden kiadási tételt külön fizet ki az Európai Parlament titkársága: vagy előre, vagy utólagos térítéssel.

Egy, a Néppárt európai ügyeire rálátó, másik forrás a helyzetet úgy jellemezte, hogy a fő veszteség valóban az elérhető asszisztenciában, az alkalmazottak körében keresendő a Fidesz számára. A frakció munkáját segítők száma, és így a rájuk jutó költségvetési keret is a frakció képviselői összlétszáma alapján van kiszámítva.

Most, hogy egyedül a KDNP-s Hölvényi György marad a Néppártban, neki jóval kevesebb alkalmazottal kell majd beérnie. Forrásunk úgy tudja, a költségtérítési helyzetet tekintve akár még az is előfordulhat, hogy egy képviselőre nagyobb keret jut, ha függetlenné válik. Havonta egy bizonyos összeget ugyanis minden néppárti képviselőnek be kell adnia a frakció kasszájába, hogy a mintegy 2-300 főt foglalkoztató frakcióalkalmazotti gárdában mindenkire jusson pénz. Ezért cserébe ezek a szakértők, kommunikációs szakemberek és más alkalmazottak koordinálják és megkönnyítik a képviselők napi munkáját.

Ezeket az alkalmazottakat az alapján fizetik, hogy az országukból hány képviselő ül a frakcióban. Egy független képviselő keretében ezért nagyobb pénz maradhat, ugyanakkor új munkatársakat is keresnie kell.

Ez a forrás azt is elmondta,

a Néppárt EP-frakciója még biztosan nem készített arról semmiféle tervet, vagy összesítést, hogyan alakulnak majd ezek a költségvetési kérdések a Fidesz távozása után, és egyelőre inkább „rébuszokban beszélnek” a változásokról.

A frakciókvóta és a keret elosztása azonban nem nyilvános adat. Hozzátette, hasonló helyzetben már találta a múltban magát a frakció, a 2019-es EP-választás például közel megfelezte az Európai Néppárt francia képviselőinek számát. Ebből az valószínűsíthető, hogy a néppárti frakció így már tudja, milyen kaliberű átszervezésekkel kell számolnia egy ilyen esetben.

Kérdésünkre, hogy a Fidesz európai parlamenti delegációjának van-e már bármiféle számítása arra nézve, mennyi lehet az a pénz, amit a Fidesz elbukik, fideszes delegációhoz tartozó megkérdezettünk úgy reagált, ilyen számításai a delegációnak nincsenek, és ezt „még nem lehet kiszámolni” az eseményeknek ezen a pontján.

Sem bizottsági hely, sem felszólalási elsőbbség nem jár többé

A szabályzat szerint tehát míg egy EP-frakciónak autonóm jogai vannak a saját költségvetését kialakítani, és a képviselőarányos kiutalt összeget még változást – tehát például a Fidesz képviselők kilépését – követően is a csak a következő költségvetési év elején szükséges csupán módosítaniuk, nem minden egyes kiadási tétel után, mint egy független képviselőnek.

Forrásunk szerint az informális hátrányok közé tartozik, hogy a kilépést követően

a Fidesz képviselőinek egyszerűen jóval kevesebb alkalmuk lesz például a plenáris ülés vitáiban felszólalni, vagy a bizottságokon keresztül érdemi befolyást gyakorolni.

Ezenkívül a frakciórendezvényekre és a frakció által az EP-képviselők irodájának biztosított forrásoktól is eleshetnek, így igazából a frakció jelentette, viszonylag jelentős pénzösszegekről és szakmai háttérről van szó, azonban ez nem az EP-képviselők saját költségeiből jön le.

Egy, az NKE blogján megjelent elemzés azt is kiemeli, hogy mivel a Fidesz képviselőit most csupán a pártcsalád EP-frakciója zárta ki, magában az Európai Néppártban továbbra is tag a magyar kormánypárt, viszont tagságát korábban felfüggesztették. Ez pedig azt jelenti, hogy amíg ez így van, a Fidesz nem kereshet magának néppárti tagpártként új frakciót, a néppárti frakcióban viszont értelemszerűen már nem dolgozhat.

Az értékelés megjegyzi, az Európai Parlament munkáját alapvetően meghatározó Eljárási Szabályzat 2. cikke szerint az EP-képviselők mandátuma szabad. Ez azt jelenti, hogy elvben ha tagja bármilyen képviselőcsoportnak, ha nem, mindenképpen megilleti a felszólalás és a bizottsági munka joga is.

A gyakorlatban azonban a képviselőcsoportok jogai ezt némiképp azért korlátozzák. Az Eljárási szabályzat 36. cikkének 2. pontja szerint ugyanis a független képviselő jogállásáról és parlamenti jogairól végső soron az Európai Parlament elnöksége dönt. Az EP eljárási szabályzata alapján úgy tűnik, hogy

le kell mondania a Fidesz delegációjának az Európai Néppárton keresztül eddig betöltött, különböző bizottsági, különbizottsági és vizsgálóbizottsági helyeiről is,

ezekbe ugyanis a képviselőcsoport delegálta a fideszes EP-képviselőket, és a bizottsági helyek eloszlásának a parlamenti erőviszonyokat kell tükröznie, ami a fideszesek néppárti frakcióból való távozásával megváltozik. 

Helyzetüket az összefoglaló szerint az is nehezíti majd, hogy egy korábbi, az EP-szakbizottsági elnökök értekezletén meghozott döntés erősen beszorítja a független képviselők bizottsági mozgásterét: jelentéstevők csak a koordinátorok különleges jóváhagyásával lehetnének, árnyék-jelentéstevői szerepüket pedig a határozat egyenesen kizárja.

A Fidesz-delegáció amúgy kilépésével a legnagyobb független EP-delegáció lehet, ezt a posztot eddig a régebbi frakcióját ugyancsak maga mögött hagyó olasz Öt Csillag Mozgalom 11 képviselővel birtokolta. Nagyobb független képviselőkből álló csoport még a görög Arany Hajnal és az ugyancsak görög kommunista párt is.

NYITÓKÉP: Fidesz EU / Facebook

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek