Nem fogok sírni, nem fogtok hiányozni, Viktor: néppárti EP-képviselők búcsúznak a távozó fideszesektől

Szerző: Bukovics Martin
2021.03.03. 12:31

A frakció után a pártcsaládból való távozás immáron puszta formalitás, írja egyikük.

Nem fogok sírni, nem fogtok hiányozni, Viktor: néppárti EP-képviselők búcsúznak a távozó fideszesektől

A Fidesz kilép a Néppárt-frakcióból, jelentette be a magyar kormánymédia, majd maga Orbán Viktor is szerda délelőtt, azon ülés közben és után, amin a Néppárt-frakció egy, a fideszes EP-képviselők együttes kizárását megkönnyítő belső szabálymódosítást szavaztak meg 148 igen és 28 nem arányban, azaz 84 százalékos többséggel. 

Othmar Karas, a Fidesz kizárás előtti távozásának ürügyét adó belső frakciószabály-módosítás kidolgozója, a Sebastian Kurz kancellár vezette Osztrák Néppárt (ÖVP) EP-képviselője elsőként kommentálta a Fidesz kilépéséről szóló híreket:

„A Fidesz EPP-ből való kilépése Orbán elbukott zsarolási kísérleteinek következménye. Orbán ezzel megelőzte, hogy kizárják a Fidesz delegációját. A pártcsaládból való kizárás immáron puszta formalitás.”

„Adieu, Fidesz! Nem fogok sírni” – ezt az Európai Néppártot elnöklő Donald Tusk pártjának, a lengyel Polgári Platformnak az EP-képviselője, Róza Thun und Hohenstein grófnő írta ki Twiterre. Majd egy külön tweetben megköszönte az osztrák Othmar Karasnak az ötletet arra, hogy hogyan tudnák katalizálni a magyar kormánypárt távozását: „Igen, az elveinkről van szó. Azok, akik a demokrácia lerombolásában vesznek részt (#fidesz), és gyengítik az EU alapjait, nem lehetnek tagjai az EPP-nek!” A Karasnak szóló köszönet mellé egy csokor virtuális tulipánt is mellékelt a láthatóan boldog lengyel politikus.

Danuta Hübner, a szintén a PO EP-képviselője csak annyiban „kommentálta“ az eseményeket, hogy a kilépésről retweetelt egy hírt, amely „Pici Viktornak“ nevezi Orbán Viktort. Radosław Sikorski, szintén PO-s EP-képviselő, korábbi lengyel külügyminiszter pedig azt írta, hogy „az Európai Néppártban nincs helyük nacionalistáknak“.

Pascal Arimont, németajkú belgiumi néppárti EP-képviselő szintén ünnepelt: „Évek óta küzdök azért, hogy kizárják a Fideszt a Néppártból. Orbán Viktor szisztematikusan leszűkíti az igazságszolgáltatás és a sajtószabadság függetlenségét Magyarországon, ez már régóta nem volt összeegyeztethető a kereszténydemokráciával. Rég esedékes volt ezért Orbán búcsúja az EPP-től!”

A finn Petri Sarvamaa emlékeztet: egy éve írta meg a Politicóba, hogy ki kéne rakni a Fideszt, és lám, ez most megtörtént, mint írja, büszke, hogy a saga véget ért. A finn Kokoomus párt ifjúsági szervezete külön képet is kirakott, amelyen azt írják, hogy Viktor, nem fogsz nekünk hiányozni. Mint írják, anyapártjuk és ők hosszú éveken keresztül dolgoztak azon, hogy a Fidesz ne legyen tagja a Néppártnak.

Geoffroy Didier, a Fidesszel most is jó viszonyt ápoló, a Néppártban helyet foglaló francia Republikánusok EP-képviselője arról posztolt, hogy őket elszomorítja az Orbán-párt távozása. Szerinte egy politikai családnak képesnek kell lennie arra, hogy különböző érzékenységeket és belső vitákat úgy éljen meg, hogy azok ne vezessenek tragédiához.

„A távozás mindig vereség” – így a politikus.

A Fidesszel szoros szövetségben lévő – mert a médiáit is magyar támogatással fenntartó – Szlovén Demokrata Párt (SDS) három EP-képviselője közül egyelőre csak Romana Tomc szólalt meg, aki a Twitteren azt írta, hogy ő nem támogatja a tervezett alapszabály-módosítást. Tomc szerint hiányzik a transzparencia és a párbeszédkészség a jelenlegi Európai Néppártban. Felrótta Donald Tusknak, az Európai Néppárt elnökének, hogy nem volt képes megoldást találni, és „a frakció vállára“ helyezte a döntés súlyát.

Nicolas Sarkozy egykori minisztere, a francia republikánus EP-képviselő Nadine Morano szintén sajnálkozását fejezte ki a Fidesz távozása miatt, és bejelentette: ha ki is lép a Fidesz, ő továbbra is „a migráció kérdésében“ a magyarokkal együtt akar működni – és ide Hidvéghi Balázst meg Novák Katalint taggelte be.

Noha már rég nem EP-képviselő, és soha nem is volt a Néppártban, azért a Magyarország elleni, politikailag már blokkolt hetes cikkelyes eljárást a jelentésével megindító holland zöldpárti Judith Sargentini is reagált a fejleményekre: „Végre volt bátorsága megtennie a Néppártnak azt, amit már évekkel ezelőtt kellett volna.”

Hova ülhet be a Néppárt után a Fidesz? Utánajártunk.

Mi lesz a Fidesz szövetségeseivel most? Megkérdeztük őket.

Tényleg a Fidesz volt a probléma? Techet Péter véleménycikke!

FOTÓ: Európai Néppárt / Flickr

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek