+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

A Fidesz kilép a Néppárt-frakcióból, jelentette be a magyar kormánymédia, majd maga Orbán Viktor is szerda délelőtt, azon ülés közben és után, amin a Néppárt-frakció egy, a fideszes EP-képviselők együttes kizárását megkönnyítő belső szabálymódosítást szavaztak meg 148 igen és 28 nem arányban, azaz 84 százalékos többséggel. 

 

Othmar Karas, a Fidesz kizárás előtti távozásának ürügyét adó belső frakciószabály-módosítás kidolgozója, a Sebastian Kurz kancellár vezette Osztrák Néppárt (ÖVP) EP-képviselője elsőként kommentálta a Fidesz kilépéséről szóló híreket:

 

„A Fidesz EPP-ből való kilépése Orbán elbukott zsarolási kísérleteinek következménye. Orbán ezzel megelőzte, hogy kizárják a Fidesz delegációját. A pártcsaládból való kizárás immáron puszta formalitás.”

 

„Adieu, Fidesz! Nem fogok sírni” – ezt az Európai Néppártot elnöklő Donald Tusk pártjának, a lengyel Polgári Platformnak az EP-képviselője, Róza Thun und Hohenstein grófnő írta ki Twiterre. Majd egy külön tweetben megköszönte az osztrák Othmar Karasnak az ötletet arra, hogy hogyan tudnák katalizálni a magyar kormánypárt távozását: „Igen, az elveinkről van szó. Azok, akik a demokrácia lerombolásában vesznek részt (#fidesz), és gyengítik az EU alapjait, nem lehetnek tagjai az EPP-nek!” A Karasnak szóló köszönet mellé egy csokor virtuális tulipánt is mellékelt a láthatóan boldog lengyel politikus.

 

Danuta Hübner, a szintén a PO EP-képviselője csak annyiban „kommentálta“ az eseményeket, hogy a kilépésről retweetelt egy hírt, amely „Pici Viktornak“ nevezi Orbán Viktort. Radosław Sikorski, szintén PO-s EP-képviselő, korábbi lengyel külügyminiszter pedig azt írta, hogy „az Európai Néppártban nincs helyük nacionalistáknak“.

 

Pascal Arimont, németajkú belgiumi néppárti EP-képviselő szintén ünnepelt: „Évek óta küzdök azért, hogy kizárják a Fideszt a Néppártból. Orbán Viktor szisztematikusan leszűkíti az igazságszolgáltatás és a sajtószabadság függetlenségét Magyarországon, ez már régóta nem volt összeegyeztethető a kereszténydemokráciával. Rég esedékes volt ezért Orbán búcsúja az EPP-től!”

 

A finn Petri Sarvamaa emlékeztet: egy éve írta meg a Politicóba, hogy ki kéne rakni a Fideszt, és lám, ez most megtörtént, mint írja, büszke, hogy a saga véget ért. A finn Kokoomus párt ifjúsági szervezete külön képet is kirakott, amelyen azt írják, hogy Viktor, nem fogsz nekünk hiányozni. Mint írják, anyapártjuk és ők hosszú éveken keresztül dolgoztak azon, hogy a Fidesz ne legyen tagja a Néppártnak.

 

 

Geoffroy Didier, a Fidesszel most is jó viszonyt ápoló, a Néppártban helyet foglaló francia Republikánusok EP-képviselője arról posztolt, hogy őket elszomorítja az Orbán-párt távozása. Szerinte egy politikai családnak képesnek kell lennie arra, hogy különböző érzékenységeket és belső vitákat úgy éljen meg, hogy azok ne vezessenek tragédiához.

 

„A távozás mindig vereség” – így a politikus.

 

A Fidesszel szoros szövetségben lévő – mert a médiáit is magyar támogatással fenntartó – Szlovén Demokrata Párt (SDS) három EP-képviselője közül egyelőre csak Romana Tomc szólalt meg, aki a Twitteren azt írta, hogy ő nem támogatja a tervezett alapszabály-módosítást. Tomc szerint hiányzik a transzparencia és a párbeszédkészség a jelenlegi Európai Néppártban. Felrótta Donald Tusknak, az Európai Néppárt elnökének, hogy nem volt képes megoldást találni, és „a frakció vállára“ helyezte a döntés súlyát.

 

Nicolas Sarkozy egykori minisztere, a francia republikánus EP-képviselő Nadine Morano szintén sajnálkozását fejezte ki a Fidesz távozása miatt, és bejelentette: ha ki is lép a Fidesz, ő továbbra is „a migráció kérdésében“ a magyarokkal együtt akar működni – és ide Hidvéghi Balázst meg Novák Katalint taggelte be.

 

Noha már rég nem EP-képviselő, és soha nem is volt a Néppártban, azért a Magyarország elleni, politikailag már blokkolt hetes cikkelyes eljárást a jelentésével megindító holland zöldpárti Judith Sargentini is reagált a fejleményekre: „Végre volt bátorsága megtennie a Néppártnak azt, amit már évekkel ezelőtt kellett volna.”

 

Hova ülhet be a Néppárt után a Fidesz? Utánajártunk.

Mi lesz a Fidesz szövetségeseivel most? Megkérdeztük őket.

Tényleg a Fidesz volt a probléma? Techet Péter véleménycikke!

 

FOTÓ: Európai Néppárt / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás