+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. december 15. kedd, 14:44
Miért akarja kizáratni Kurz osztrák kancellár pártjának brüsszeli vezetője Deutsch Tamást a Néppártból? Mit szól mindehhez a Fidesz elé eddig védőhálót tartó Merkel-párt? Miért látogatta végig a nyugati szélsőjobbos pártvezetőket múlt héten Szijjártó Péter? Mi vár a Fideszre, ha elhagyják a Néppárt frakcióját? Megpróbáljuk megfejteni.

Szerda este szavaz a jobbközép Európai Néppárt európai parlamenti frakciója a fideszes Deutsch Tamás kizárásáról egy virtuális frakcióülésen. A Fidesz-alapító kizárását az osztrák kancellár, Sebastian Kurz jobbközép Osztrák Néppártjának legbefolyásosabb EP-képviselője, Othmar Karas indítványozta azt követően, hogy Deutsch a Gestapo és az ÁVO módszereihez hasonlította a néppárti EP-frakciót vezető bajor Manfred Weber szavait arról, hogy akinek nincs takargatnivalója a jogállamiság terén, annak nincs miért félnie a jogállamisági mechanizmustól. (Deutsch azóta kétszer is igyekezett bocsánatot kérni a kijelentései miatt.)

 

A magyar kormánypárt időközben belengette, hogy

 

ha Deutschot kizárják, mind a 12 EP-képviselőjük távozik a Néppárt frakciójából.

 

Hogy az egy szem KDNP-s EP-képviselő, Hölvényi György is így tesz-e, nem tudni – pártja mindenesetre eleve fel sincs függesztve a Néppártban, a KDNP továbbra is teljes jogú tagja az európai kereszténydemokrata pártcsaládnak.

 

Ezért van elege Kurz EU-ügyi emberének a Fideszből

 

Mint a Süddeutsche Zeitung írja, Karas indítványát burkoltan a Néppárt legbefolyásosabb nemzeti delegációjának, a német CDU/CSU-nak az EP-beli vezetője, Daniel Caspary is támogatja. Ő a német delegáció keddi ülése előtt körbeküldött a német EP-képviselőknek egy interjút, amelyben Deutsch arról beszél, hogy az EU veszélyezteti Magyarország nemzeti identitását, és hogy a tömeges bevándorláson folyik a vita még most is. Caspary azért tette ezt, hogy minden egyes német képviselő nyugodtan áttanulmányozhassa a fideszes politikus kijelentéseit.

 

BALRÓL JOBBRA: DANIEL CASPARY, MANFRED WEBER, DOLORS MONTSERRAT ÉS URSULA VON DER LEYEN, AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ELNÖKE. FOTÓ: DAINA LE LARDIC / EP

 

Hogy az ÖVP-s Karas kezdeményezése és Caspary véleménye miért ennyire fontos a Fidesz Néppárt-tagsága kapcsán, azt maga Gulyás Gergely válaszolta meg egy őszi lapinterjúban: „Azért vagyunk a Néppártban, mert Magyarországot erős kapcsolat fűzi Németországhoz és Ausztriához. Ha a CDU, a CSU és az ÖVP azt akarják, hogy maradjunk, fognak találni ehhez többséget. A németnyelvű pártok döntik ezt el.”

 

Az ÖVP-s Karas a Süddeutschénak el is mondta egy hosszú interjúban, miért nem akarja látni Deutschot többet a Néppártban: „Aki a jogállamiság támogatását a Gestapóhoz vagy épp sztálinista módszerekhez hasonlítja, nem csak a Néppártot sérti meg. Történelmi tényeket torzít el, a nemzeti szocializmus és a kommunizmus áldozatainak millióit megalázva.”

 

Karas közölte, ő már 2019 tavaszán azon a véleményen volt, hogy a Fideszt ki kell dobni a Néppártból, de a Néppárt vezetése inkább az ún. három bölcsre bízta a dolgot, akiknek a jelentésének az elkészülte a koronavírus miatt is végül „hosszabb folyamat volt, mint az Donald Tusknak az ínyére volt”, és nem is igen lett belőle semmi. Ennek az az oka az osztrák politikus szerint, hogy „a Fidesz jövőbeli tagsága nagyon erősen politikai döntés”.

 

De nem csak Deutsch gestapozós-ávózós beszólása miatt gondolja úgy Kurz EP-beli főembere, hogy Orbán Viktor pártjának nincs már helye a Néppártban: „Meg vagyok rökönyödve, ahogyan a Fidesz vezette magyar kormány az Európa jövőjét illető ügyekben viselkedik” – mondja. Orbán ötletéről, miszerint a Fidesz lehetne egy külső gyűrű a Néppárt-frakció körül az Európai Parlamentben, amely a jelenleginél lazábban működik együtt Manfred Weberékkel, Karas azt mondta a müncheni napilapnak:

 

ez egy sima elterelő manőver volt, frakción belül nagyon gyorsan el is lett utasítva.

 

„Azokat a kollégákat kerestem meg, akik korábban kritikusan nyilatkoztak meg a Fideszről Twitteren vagy máshol. Szinte mindenki közölte velem, hogy megértenek, de gyakran mondták azt is, hogy az EU-csúcs előtt jobb nem provokálni” – mondta arról, hogy miért csak nagyjából 40 néppárti EP-képviselő támogatja nyilvánosan a Deutsch kizárása vonatkozó indítványt, és mi az oka annak, hogy közülük csak egy CDU-s van. „Az indítványom nélkül nem lenne erről döntés, és többsége sem lenne ennek. Mindig kell legyen valaki, aki nem csak beszél, hanem tesz is azért, hogy valami történjen. Hát most én vagyok ez a valaki” – így Karas, aki

 

arra számít: „a még csendes többség” kizáratja Deutsch Tamást a frakcióból.

 

Ez alapvetően csak a CDU/CSU EP-képviselőin múlik a Süddeutsche kommentárja szerint: ha a németek egyértelműen elhatározzák magukat a szakítás mellett, mások is kijönnek majd a fedezékből, írja a lap.

 

OTHMAR KARAS VÉGET VETNE A FIDESZ NÉPPÁRTI SZTORIJÁNAK. HOGY Ő KICSODA AZ ÖVP-N BELÜL, ITT OLVASHATOD EL. FOTÓ: PHILIPPE BUISSIN / EP

 

Van élet a Néppártól jobbra

 

2020 vége kellett ahhoz, hogy az addig az Azonnali ilyen témájú interjúkérelmeit is rendre elutasító, a CDU/CSU brüsszeli delegációját vezető Daniel Caspary lenyilatkozza egy lapban, hogy a Fidesz irányvonala már jobban passzol a lengyel nacionalista-szociálkonzervatív Jog és Igazságosság (PiS) dominálta ECR-frakcióhoz, mint a Néppárthoz. Azaz a szakítást ő már biztosra veszi.

 

De mi lesz így a Fidesszel? Négy forgatókönyv képzelhető el, hogy mihez kezd a brüsszeli Fidesz magával, ha ezúttal tényleg nem blöffölnek, és mindannyian kilépnek a Néppárt frakciójából Deutsch esetleges kizárását követően.

 

1. Belépnek lengyel barátaik frakciójába, az Európai Konzervatívok és Reformerekhez (ECR), és megpróbálják valamiféle visegrádi frakcióvá átmárkázni az eredetileg a toryk által alapított, korábban Bokros Lajos által is megjárt ECR-t. Itt azonban a 12 fideszes és az esetleges 1 KDNP-s csak másodhegedűs lenne a 24 PiS-eshez képest, és az ECR befolyása korántsem akkora, mint a Néppárté volt. Szájer József EP-ből való távozásával pedig eleve csökkent a brüsszeli Fidesz befolyása, küldjenek a helyére bárkit is.

 

2. Belépnek a szélsőjobbhoz. Szijjártó Péter külügyminiszter az elmúlt napokban nem az ECR-be tartozó vezetőket keresett fel hivatalos útjain vélhetően pártügyeket intézve állami pénzből, hanem olyanokat, akik pártjai a salvinista-lepenista Identitás és Demokrácia-frakció tagjai. Mind az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), mind a Finnek Pártja, mind a Dán Néppárt, mind Geert Wilders Szabadságpártja ilyen. Persze ha a Fidesz inkább az ID-hez csatlakozna, ott se ők lennének a legerősebbek: Marine Le Pen francia Nemzeti Tömörülés pártja 23, Matteo Salvini olasz Legája pedig 28 EP-képviselővel rendelkezik, nem beszélve a Minority Safepacket a minap hevesen ellenző német AfD-ről, amely 11 MEP-et küldött az ID-be.

 

3. Létrehoznak egy új frakciót. Egy új EP-frakcióhoz legalább hét ország legalább 23 EP-képviselője kell. Ha átül ebbe az új, tegyük fel, Victory nevű frakcióba a Szijjártó által végiglátogatott FPÖ, a szélsőjobbos finnek, a Dán Néppárt és Wilders pártja, illetve követi a Fideszt Orbán lekötelezettje, a szlovén kormányfő, Janez Janša SDS nevű pártja, már csak az erdélyi RMDSZ kell (habár ők nem szívesen hagynák el a Néppártot), vagy a függetlenek közül kell halászni pár megvásárolható embert, és kész is van a nagy mű. Ebben persze nem lenne semmi különösebb innováció, hiszen az EP előző ciklusában is pont három frakció foglalt helyet a Néppárttól jobbra: az ECR, a Nigel Farage-ék dominálta EFDD, valamint a mostani ID elődje.

 

4. Beülnek a függetlenek közé, várva az ajánlatokat. Ez abból a szempontból jó, hogy így időt nyerhetnek és kivárhatnak, abból viszont rossz, hogy a függetlenek számára jóval kevesebb lehetőség és pénz áll rendelkezésre az Európai Parlamentben, mint egy frakció tagjainak. 

 

Egy biztos: a Fidesz küzdelme „a Néppárt lelkéért” elbukott.

 

CÍMLAPFOTÓ: Daina Le Lardic / Európai Parlament

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás