+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Szűcs Donát
2020. december 16. szerda, 21:56
Nem dobták ki az Európai Néppárt EP-frakciójából Deutsch Tamást, de a fideszes képviselő lesz a frakció fekete lovagja: semmilyen tisztséget nem viselhet, és nem is szólalhat majd fel a pártcsalád nevében. A félmegoldás mögött az érdemi vezetés nélküli CDU bénasága állhat.

Szerda délután kiszivárgott, estére pedig 95,7%-os többséggel meg is szavazta az Európai Néppárt európai parlamenti frakciócsoportja a Deutsch Tamásról szóló határozatát:

 

a Néppárt döntése szerint Deutschot ugyan nem zárják ki a néppárti EP-frakcióból, de minden frakciótagsággal járó jogától megfosztják:

 

az EPP nevében nem szólalhat fel plenáris üléseken, ahogyan a parlamenti erőviszonyok által a Néppártnak járó tisztségeket – például jelentéstevői tisztséget – sem viselhet.

 

Mint azt az Azonnali is megírta, a magyar néppártiak EP-delegációvezetője Manfred Weber szavait a Gestapo és az ÁVO jelszavaihoz hasonlította még november végén – ez pedig egyeseknek a Fidesszel egyébként általában kifejezetten türelmes néppártból is sok volt. A Webertől ezután kétszeresen is bocsánatot kérő Deutsch a Facebookon az EPP-frakció szerda esti döntésére Facebookon reagált

 

„Én szeretem az Európai Néppártot.”

 

– írta Deutsch Tamás, majd eldicsekedett, hogy őt bizony mégsem zárták ki a néppárti frakcióból. „Dr. Deutsch Tamás, Az Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) Európai Parlamenti képviselőcsoportjának tagja; Az Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) Európai Parlamenti képviselőcsoportja magyar nemzeti delegációjának vezetője. Ennyi” – tette még hozzá.

 

Én szeretem az Európai Néppártot. dr. Deutsch Tamás az Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) Európai Parlamenti...

Posted by Deutsch Tamás on Wednesday, 16 December 2020

 

Az Európai Néppárt EP-frakciójában nemcsak német és holland, de még lengyel képviselők is nagyon kiborultak Deutsch szavai miatt, végül Deutsch kizárását Othmar Karas EP-képviselő, Sebastian Kurz jobbközép Osztrák néppártjának EP-beli erős embere indítványozta. Karas egyébként örül a döntésnek, szerinte a konzekvenciák le lettek vonva, az EPP-frakció pedig ugyanannyira elítéli Deutsch kijelentéseit, mint ő. Karas a tweetjeben azért hozzátette:

 

a Deutsch kizárására vonatkozó indítványa továbbra is az asztalon marad, és a fideszes képviselőt kvázi próbaidőre bocsájtják,

 

hogy bizonyítsa, tényleg komolyan gondolta-e a kétszeres bocsánatkérést. Az osztrák EP-képviselő ezen túl azt is közölte: támogatja, hogy a Fidesz kizárásról döntés szülessen végre.

 

Kedd este még úgy tűnt: a Fidesz megkapta a selyemzsinórt, hiszen a német sajtó szerint Daniel Caspary, a CDU/CSU EP-delegációjának a vezetője is támogatja Deutsch kizárását.

 

Szerda délutánra azonban fordult a kocka:

 

a kiszivárgott néppárti határozatjavaslat nem Deutsch kizárásáról, csak frakciótagságával járó privilégiumaitól való megfosztásáról szólt (az Európai Parlamentben a frakciótagok a plenáris üléseken például többet beszéhetnek, a szakbizottságokban pedig kulcsszerepekhez juthatnak – függetlenként ez jóval nehezebb).

 

Hogy miért, arról csak találgatni tudunk, de lehetséges megfejtések azért vannak. Az nem kérdés, hogy

 

a néppárti frakcióban a CDU fújja a passzátszelet, a ZDF brüsszeli tudósítója szerint pedig a pártban most nincs érdemi vezetés,

 

és ezzel függhet össze az, hogy a néppárt szerdán még nem akarta kenyértörésre vinni a dolgot. Egy német zöldpárti EP-képviselő például azt is furcsállja, hogy a CDU egyik elnökjelöltje sem kommentálta még Deutsch ügyét, pedig az kiváló kampányeszköz lehetne bármelyiküknek. Markus Söder CSU-elnök – akinek az Azonnali elemzése szerint esélye van arra is, hogy a CDU leendő elnökét beelőzve kancellárjelöltté váljon – viszont még dobhat követ az állóvízbe: a bajor politikus viszonya Orbán Viktorral és kormányával közismerten hűvös.

 

Az, hogy az innentől fogva Deutsch érdemi felszólalási lehetőségek és bizottsági pozíciók nélkül, gyakorlatilag az érdemi munka lehetőségétől megfosztva mit fog csinálni az EP-ben, még a jövő zenéje – ahogy az is, mihez kezd most a néppárti frakció fideszes delegációjának a többi tagja, akik Deutsch esetleges kizárása esetén meglebegtették saját távozásukat is.

 

NYITÓKÉP: Daina LE LARDIC / Európai Parlament

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás