Deutsch Tamás a néppárti frakció tagja marad, de minden jogától megfosztják

Szerző: Szűcs Donát
2020.12.16. 21:56

Nem dobták ki az Európai Néppárt EP-frakciójából Deutsch Tamást, de a fideszes képviselő lesz a frakció fekete lovagja: semmilyen tisztséget nem viselhet, és nem is szólalhat majd fel a pártcsalád nevében. A félmegoldás mögött az érdemi vezetés nélküli CDU bénasága állhat.

Deutsch Tamás a néppárti frakció tagja marad, de minden jogától megfosztják

Szerda délután kiszivárgott, estére pedig 95,7%-os többséggel meg is szavazta az Európai Néppárt európai parlamenti frakciócsoportja a Deutsch Tamásról szóló határozatát:

a Néppárt döntése szerint Deutschot ugyan nem zárják ki a néppárti EP-frakcióból, de minden frakciótagsággal járó jogától megfosztják:

az EPP nevében nem szólalhat fel plenáris üléseken, ahogyan a parlamenti erőviszonyok által a Néppártnak járó tisztségeket – például jelentéstevői tisztséget – sem viselhet.

Mint azt az Azonnali is megírta, a magyar néppártiak EP-delegációvezetője Manfred Weber szavait a Gestapo és az ÁVO jelszavaihoz hasonlította még november végén – ez pedig egyeseknek a Fidesszel egyébként általában kifejezetten türelmes néppártból is sok volt. A Webertől ezután kétszeresen is bocsánatot kérő Deutsch a Facebookon az EPP-frakció szerda esti döntésére Facebookon reagált

„Én szeretem az Európai Néppártot.”

– írta Deutsch Tamás, majd eldicsekedett, hogy őt bizony mégsem zárták ki a néppárti frakcióból. „Dr. Deutsch Tamás, Az Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) Európai Parlamenti képviselőcsoportjának tagja; Az Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) Európai Parlamenti képviselőcsoportja magyar nemzeti delegációjának vezetője. Ennyi” – tette még hozzá.

Én szeretem az Európai Néppártot. dr. Deutsch Tamás az Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) Európai Parlamenti...

Posted by Deutsch Tamás on Wednesday, 16 December 2020

Az Európai Néppárt EP-frakciójában nemcsak német és holland, de még lengyel képviselők is nagyon kiborultak Deutsch szavai miatt, végül Deutsch kizárását Othmar Karas EP-képviselő, Sebastian Kurz jobbközép Osztrák néppártjának EP-beli erős embere indítványozta. Karas egyébként örül a döntésnek, szerinte a konzekvenciák le lettek vonva, az EPP-frakció pedig ugyanannyira elítéli Deutsch kijelentéseit, mint ő. Karas a tweetjeben azért hozzátette:

a Deutsch kizárására vonatkozó indítványa továbbra is az asztalon marad, és a fideszes képviselőt kvázi próbaidőre bocsájtják,

hogy bizonyítsa, tényleg komolyan gondolta-e a kétszeres bocsánatkérést. Az osztrák EP-képviselő ezen túl azt is közölte: támogatja, hogy a Fidesz kizárásról döntés szülessen végre.

Kedd este még úgy tűnt: a Fidesz megkapta a selyemzsinórt, hiszen a német sajtó szerint Daniel Caspary, a CDU/CSU EP-delegációjának a vezetője is támogatja Deutsch kizárását.

Szerda délutánra azonban fordult a kocka:

a kiszivárgott néppárti határozatjavaslat nem Deutsch kizárásáról, csak frakciótagságával járó privilégiumaitól való megfosztásáról szólt (az Európai Parlamentben a frakciótagok a plenáris üléseken például többet beszéhetnek, a szakbizottságokban pedig kulcsszerepekhez juthatnak – függetlenként ez jóval nehezebb).

Hogy miért, arról csak találgatni tudunk, de lehetséges megfejtések azért vannak. Az nem kérdés, hogy

a néppárti frakcióban a CDU fújja a passzátszelet, a ZDF brüsszeli tudósítója szerint pedig a pártban most nincs érdemi vezetés,

és ezzel függhet össze az, hogy a néppárt szerdán még nem akarta kenyértörésre vinni a dolgot. Egy német zöldpárti EP-képviselő például azt is furcsállja, hogy a CDU egyik elnökjelöltje sem kommentálta még Deutsch ügyét, pedig az kiváló kampányeszköz lehetne bármelyiküknek. Markus Söder CSU-elnök – akinek az Azonnali elemzése szerint esélye van arra is, hogy a CDU leendő elnökét beelőzve kancellárjelöltté váljon – viszont még dobhat követ az állóvízbe: a bajor politikus viszonya Orbán Viktorral és kormányával közismerten hűvös.

Az, hogy az innentől fogva Deutsch érdemi felszólalási lehetőségek és bizottsági pozíciók nélkül, gyakorlatilag az érdemi munka lehetőségétől megfosztva mit fog csinálni az EP-ben, még a jövő zenéje – ahogy az is, mihez kezd most a néppárti frakció fideszes delegációjának a többi tagja, akik Deutsch esetleges kizárása esetén meglebegtették saját távozásukat is.

NYITÓKÉP: Daina LE LARDIC / Európai Parlament

Szűcs Donát
Szűcs Donát az Azonnali operatív vezetője

Erőforrás- és tartalomgazdálkodási előadó. Kávét feketén, teknót hidegen.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek