+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2021. február 26. péntek, 10:10
A korábbi igazságügyi miniszternek az a lehetséges szabályzatmódosítás nem tetszik, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból. Trócsányi az Európai Unió Bíróságáig is hajlandó lenne elmenni.

Hiába függesztették fel már 2019 márciusában a Fidesz tagságát az Európai Néppártban – és csak a Fideszét, a KDNP-ét nem –, még mindig nem tudott dönteni arról a pártcsalád, hogy kizárják-e a nagyobb magyar kormánypártot, amiért a pártcsalád elveit hátrahagyva többek között az Európai Bizottság korábbi néppárti elnöke, Jean-Claude Juncker ellen vezettek lejáratókampányt Magyarországon.

 

Az azóta eltelt majdnem két évben a Néppárt még mindig nem tudott dönteni az ügyről, a végleges döntést mindig csak halasztották, helyben hagyva ezzel a pártcsaládból való felfüggesztést – miközben az Európai Parlamentben a néppárti frakciónak még továbbra is tagja a Fidesz –, azonban a magyar néppártiak EP-delegációvezetője, Deutsch Tamás a Néppárt frakcióvezetőjére, Manfred Weberre tett Gestapo-s és ÁVO-s megjegyzései miatt újból felmerült a magyar párt jövője a pártcsaládon belül.

 

Ugyan az Európai Néppárt európai parlamenti frakciócsoportja akkor kizárhatta volna Deutsch Tamást a frakcióból, de ez nem történt meg: Deutsch a frakció tagja maradt, viszont ezzel egyidőben minden frakciótagsággal járó jogától megfosztották, tehát lényegében ugyanúgy járt a népparti frakcióban, mint a Fidesz a Néppárt pártcsaládján belül.

 

Most úgy tűnik, ha végleges döntés a Fidesz EPP-tagságáról nem is, de valamiféle előremutató döntés talán születhet a fideszes delegáció ügyében nem a Néppártban, hanem annak frakciójában: a Politico értesülései szerint ugyanis

 

éles vita alakult ki a frakcióban azon belső szabály módosításáról, ami lehetővé tenné a Fidesz könnyebb kizárását az EP-frakcióból.

 

Az EPP-frakció belső szabályzatának módosítása értelmében – ha azt elfogadják –, amennyiben egy személyt kizárnának a frakcióból, akkor nemcsak a frakciótagsággal járó jogaitól fosztanák meg, hanem ténylegesen ki is zárnák a frakcióból, de

 

a módosítás ezzel egyidőben az egyéni tagság mellett egy egész delegáció tagságának megszűnésének lehetőségét is tartalmazza.

 

A delegáció az EP-szlengben egy frakción belül egy párthoz, vagy nemzetiséghez tartozó csoportot jelent. Azaz ha például Deutsch Tamást kizárnák az EPP-frakcióból, akkor meglenne a lehetősége arra a frakciónak, hogy Deutsch mellett az összes többi fideszes tagját is kizárja sorai közül. 

 

Azonban nem mindenki örül ennek a belebegtetett módosításnak: a Politico értesülései szerint a csütörtöki ülésen éles vita alakult ki, miközben a frakció belső szabályzatának módosításáról tárgyaltak. A módosítást még a német delegáció (ez a CDU és a bajor CSU pártokat jelenti, akik Orbánék leghevesebb védelmezői a Néppárton belül) tagjai is élesen bírálták, de a lap szerint 

 

Trócsányi László, a Fidesz EP-képviselője azzal fenyegetőzött, hogy az új szabálymódosítást az Európai Unió Bíróságán támadná meg.

 

A Politico beszámolója szerint Trócsányi úgy véli: az új módosítás bevezetése „nem tartaná tiszteletben a jogállamiságot”, és azt csak a Fidesz megbüntetésére találták ki. Manfred Weber egyébként péntek délutánra újabb találkozót hívott össze Brüsszelbe, hogy folytassák a tanácskozást.

 

NYITÓKÉP: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás