A fideszes Trócsányi László már perrel fenyegeti az Európai Néppárt vezetőit

2021.02.26. 10:10

A korábbi igazságügyi miniszternek az a lehetséges szabályzatmódosítás nem tetszik, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból. Trócsányi az Európai Unió Bíróságáig is hajlandó lenne elmenni.

A fideszes Trócsányi László már perrel fenyegeti az Európai Néppárt vezetőit

Hiába függesztették fel már 2019 márciusában a Fidesz tagságát az Európai Néppártban – és csak a Fideszét, a KDNP-ét nem –, még mindig nem tudott dönteni arról a pártcsalád, hogy kizárják-e a nagyobb magyar kormánypártot, amiért a pártcsalád elveit hátrahagyva többek között az Európai Bizottság korábbi néppárti elnöke, Jean-Claude Juncker ellen vezettek lejáratókampányt Magyarországon.

Az azóta eltelt majdnem két évben a Néppárt még mindig nem tudott dönteni az ügyről, a végleges döntést mindig csak halasztották, helyben hagyva ezzel a pártcsaládból való felfüggesztést – miközben az Európai Parlamentben a néppárti frakciónak még továbbra is tagja a Fidesz –, azonban a magyar néppártiak EP-delegációvezetője, Deutsch Tamás a Néppárt frakcióvezetőjére, Manfred Weberre tett Gestapo-s és ÁVO-s megjegyzései miatt újból felmerült a magyar párt jövője a pártcsaládon belül.

Ugyan az Európai Néppárt európai parlamenti frakciócsoportja akkor kizárhatta volna Deutsch Tamást a frakcióból, de ez nem történt meg: Deutsch a frakció tagja maradt, viszont ezzel egyidőben minden frakciótagsággal járó jogától megfosztották, tehát lényegében ugyanúgy járt a népparti frakcióban, mint a Fidesz a Néppárt pártcsaládján belül.

Most úgy tűnik, ha végleges döntés a Fidesz EPP-tagságáról nem is, de valamiféle előremutató döntés talán születhet a fideszes delegáció ügyében nem a Néppártban, hanem annak frakciójában: a Politico értesülései szerint ugyanis

éles vita alakult ki a frakcióban azon belső szabály módosításáról, ami lehetővé tenné a Fidesz könnyebb kizárását az EP-frakcióból.

Az EPP-frakció belső szabályzatának módosítása értelmében – ha azt elfogadják –, amennyiben egy személyt kizárnának a frakcióból, akkor nemcsak a frakciótagsággal járó jogaitól fosztanák meg, hanem ténylegesen ki is zárnák a frakcióból, de

a módosítás ezzel egyidőben az egyéni tagság mellett egy egész delegáció tagságának megszűnésének lehetőségét is tartalmazza.

A delegáció az EP-szlengben egy frakción belül egy párthoz, vagy nemzetiséghez tartozó csoportot jelent. Azaz ha például Deutsch Tamást kizárnák az EPP-frakcióból, akkor meglenne a lehetősége arra a frakciónak, hogy Deutsch mellett az összes többi fideszes tagját is kizárja sorai közül. 

Azonban nem mindenki örül ennek a belebegtetett módosításnak: a Politico értesülései szerint a csütörtöki ülésen éles vita alakult ki, miközben a frakció belső szabályzatának módosításáról tárgyaltak. A módosítást még a német delegáció (ez a CDU és a bajor CSU pártokat jelenti, akik Orbánék leghevesebb védelmezői a Néppárton belül) tagjai is élesen bírálták, de a lap szerint 

Trócsányi László, a Fidesz EP-képviselője azzal fenyegetőzött, hogy az új szabálymódosítást az Európai Unió Bíróságán támadná meg.

A Politico beszámolója szerint Trócsányi úgy véli: az új módosítás bevezetése „nem tartaná tiszteletben a jogállamiságot”, és azt csak a Fidesz megbüntetésére találták ki. Manfred Weber egyébként péntek délutánra újabb találkozót hívott össze Brüsszelbe, hogy folytassák a tanácskozást.

NYITÓKÉP: Pintér Bence / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek