Forrong a Néppárt Deutsch gestapós beszólása miatt

Szerző: Varsányi Bence
2020.11.27. 10:35

Van, aki az EU-s büdzsé blokkolásának abbahagyására, és van, aki bocsánatkérésre vagy távozásra szólította fel Deutschékat.

Forrong a Néppárt Deutsch gestapós beszólása miatt

Miután az elmúlt napokban többször is a budapesti kormány irányvonalával szemben szavazott az Európai Parlamentben, Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője a Gestapo és az ÁVO jelszavaihoz hasonlította Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetőjének Orbán Viktorhoz intézett üzenetét, több néppárti képviselő is kiállt a jogállamiság mellett, és felszólalt az unió következő költségvetésének és a hozzácsatolt koronavírus-segélycsomag magyar és lengyel vétója ellen.

Manfred Weber szerint ugyanis ha Orbán azt állítja, hogy Magyarországon független az igazságszolgáltatás, és szabad a média, akkor „nincs semmi félnivalója”.

Deutsch erre reagálva szerdán a Magyar Nemzetnek adott interjújában elmondta, hogy a „ha nincs semmi takargatnivalód, akkor nem kell félned” szlogent jól ismerik Budapesten, ez ugyanis a Gestapo és az ÁVO jelszava is volt.

Deutsch nácizós-kommunistázós párhuzama alaposan felháborította Esteban González Ponst, a Néppárt-frakció Fidesszel nyilvános megszólalásaiban eddig nem épp kriitkus spanyol alelnökét, aki Twitteren utasította vissza Deutsch állítását, ami szerinte sértő az EP-frakció összes tagjára nézve. Pons továbbá kijelentette, hogy nem engednek a jogállamiságból, és felszólította Deutschot, hogy ne blokkolja az EU-s büdzséhez kapcsolt helyreállítási alapot egész Európának.

Esther de Lange, az EPP egy másik, holland alelnöke szerint

„a kommunizmus és a nácizmus legsötétebb európai napjai és a mai Európai Unió között pontosan a jogállamiság a különbség”.

Két további néppárti képviselő is reagált Deutsch hasonlatára: Othmar Karas, az osztrák ÖVP politikusa szerint Deutsch vagy kérjen bocsánatot vagy távozzon, míg a német CDU-s Dennis Radtke szerint „a kereszténydemokrácia sokszínű, de nem önkényes”, és

a Néppártnak le kell zárnia a fideszes fejezetet – „inkább ma, mint holnap”.

A Fidesz jelenleg fel van függesztve a jobbközép pártcsaládban, azaz bár tag, semmiféle szavazati joga és formális beleszólása nincs annak döntéseibe – nem úgy a Néppárt EP-frakciójában, ahol viszont van. Hogy miért fontos az ÖVP legbefolyásosabb brüsszeli emberének és egy fent idézett CDU-s politikus véleménye a Fidesz néppárti tagsága kapcsán, ahhoz Gulyás Gergelyhez kell fordulni, aki erre maga világított rá egy őszi osztrák lapinterjújában: „Azért vagyunk a Néppártban, mert Magyarországot erős kapcsolat fűzi Németországhoz és Ausztriához. Ha a CDU, a CSU és az ÖVP azt akarják, hogy maradjunk, fognak találni ehhez többséget. A németnyelvű pártok döntik ezt el.”

Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő egyébként eddig sikeresen blokkolta a költségvetést, a következő EU-s költségvetési ciklus számairól szóló Európa Tanács-beli szavazást pedig múlt héten decemberre halasztották. Hogy miről is szól pontosan az indulatokat kiváltó jogállamisági javaslat, arról itt írtunk részletesen az Azonnalin.

NYITÓKÉP: Pintér Bence / Azonnali

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek