+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2021. március 9. kedd, 12:15
Az EU csak jövő héten mutatta volna be, a horvátok nem bírták magukban tartani.

Noha az Európai Bizottság csak jövő héten, március 17-én akarta bemutatni, hogy hogyan képzeli el az oltásigazolványtól vakcinaútlevélen át covidpassportig nagyjából mindennek nevezett, kínai koronavírus elleni védőoltás meglétét igazoló dokumentumot, a horvát sajtóba már előre kiszivárgott annak tartalma.

 

A zágrábi Večernji list napilapnak Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet vezetője, az operatív törzs egyik tagja megerősítette a lapok által írt információk igazságtartalmát, és közölte, az uniós oltási igazoláson a következő adatok fognak szerepelni:

 

+ A beoltott személy vezeték- és keresztneve.

 

+ A beoltott személy honnan származik. (Nem teljesen tiszta, hogy ez a bejelentett lakóhelye szerinti, a születési helye szerinti vagy épp az állampolgársága szerinti ország.)

 

+ Az általa kapott vakcina típusa.

 

+ Az oltás időpontja.

 

+ Az oltás gyártási száma.

 

A Bloomberg úgy tudja: a tervek szerint a védettséget igazoló uniós dokumentumot azok is megkaphatják, akiket az unióban nem engedélyezett kínai Sinopharm, vagy az orosz Szputnyik V oltóanyagot kapták.

 

Hogy vizuálisan hogyan fog mindez kinézni, nem tudni egyelőre, közölte Capak, mint mondta, uniós szinten egyelőre az igazolás tartalmáról egyeztek meg. Nagyjából három hónap kell még ahhoz, hogy ezt az oltásigazolványt/vakcinaútlevelet a gyakorlatban is használni lehessen, azaz reálisan nézve 2021 júniusától.

 

Miután a belső határok ellenőrzése az egyes EU-tagállamok, nem pedig „Brüsszel” hatásköre, ezért nem valószínű, hogy a schengeni zónán belüli határátlépéshez előírhatja az EU ennek a dokumentumnak a használatát.

 

A normális esetben határellenőrzés nélküli szabad mozgást lehetővé tévő schengeni zónán belül eleve csak ideiglenesen és nyomós ok alapján állíthatják vissza a tagállamok a határellenőrzést: ez a járvány alatt rekordsebességgel történt meg. A külső határokra minden további nélkül előírhat beléptetési szabályokat az EU.

 

Capak erről azt mondta, hogy – az EU-tag, de a schengeni zónán kívüli – Horvátország kétoldalú tárgyalásokat folytat egyes EU-tagállamokkal egymás oltási igazolványainak elfogadásáért, de ezek

 

szigorúan egészségügyi célokat szolgálnak, nem az a céljuk, hogy ezekkel lehessen csak átkelni a határokon, pláne nem, hogy kiváltsák az útlevelet, hangsúlyozta a horvát szakember.

 

A kiszivárgott EU-s javaslathoz képest a kínai és orosz vakcinákkal is oltó magyar kormány jelenleg azon az állásponton van, hogy az általa kiállított oltási igazolásokon csak az oltás meglétét tünteti fel, azt nem, hogy az milyen vakcinával történt – így kicselezve például azon Lengyelországot, amely közölte, hogy csak az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével bíró vakcinával beoltottakat engedi be az országba. Thierry Breton, az EU belső kereskedelemért és a vakcinagyártásért felelős biztosa az Azonnalinak erről múlt héten azt mondta: nem szeretné, hogy a szabad mozgás schengeni elvét éppen a vakcinák kérdése vonja kétségbe.

 

Magyarországon február 11-én kezdtek el oltani az EMA által (még?) nem engedélyezett orosz Szputnyik-vakcinával, míg a kínai Sinopharm vakcináival már február 24. óta oltanak. Azóta az Európai Unióból éppen a V4 országai tájékozódtak már az orosz és kínai beszerzési források felé: Csehország és Szlovákia is ide fordult – utóbbi ország esetében részben az orosz vakcinák beszerzése miatt kormányválság is kialakult. Lengyelország pedig, miközben a beutazásokat EMA által jóváhagyott vakcinákhoz köti, belföldi használatra immár maga is a kínai Sinopharmtól rendelt.

 

FOTÓ: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Tudatos Vásárlók Egyesülete megvizsgálta, mi pedig mutatjuk a nagy riasztóteszt eredményét.

Ezzel az amerikai gyógyszeripari cég közelebb került ahhoz, hogy az USA és az EU is engedélyezze a subunit-vakcináját.

A BBC újságírója az elfogott Nexta-blogger és aktivista állapotát látva azonnal kivonult a minszki sajtótájékoztatóról.

A Jobbik ezzel eddig egyedül van az ellenzéki térfélen a törvényjavaslat elfogadásával. Azt mondják: ha kormányra kerülnek, kiveszik a törvényből a problémás részeket.

Az ellenzéki szavazóbázist aktivizáló konzultáción szavazó budapestiek 99 százaléka nem akarja a kínai egyetemet.

Orbán Pekinggel szembeni politikájának támogatottsága Magyarországon nagyon alacsony, amit egyre inkább kihasznál az ellenzék, ez a szlovák kutatók szerint változásra kényszerítheti Orbánt.

Százötvenöt évvel ezelőtt tört ki az a konfliktus Poroszország és Ausztria között, ami az utóbbi vereségével végződött, és az osztrákok rászánták magukat a kiegyezésre a magyarokkal.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás